fbpx
Tisza-tó élmények

Csodálatos az őszi Óhalászi-sziget a magasból

A Tisza-tó legizgalmasab történettel rendelkező szigetéről, az Óhalásziról gyönyörű felvételek jelentek meg. Fodor László videót, míg a készülő Ember alkotta paradicsom természetfilmből pedig képkockákat mutatunk.

A Tisza-tó egyik legcsodálatosabb szigete az Óhalászi, ami megannyi titkot rejt, hiszen egykoron falu állott itt. Tiszahalászról sokan tévesen gondolják azt, hogy elsüllyedt, pedig ez koránt sincs így: az 1876-os tiszai árvíz sodorta el a paticsfalú házait, míg az ott élőket Harth Ede mentette ki, majd Schlauch Lőrinc püspök adott nekik területet földjén a településalapításra (ez a mai Újlőrincfalva).

Óhalászról itt írtunk korábban:

Majdnem Atlantisz sorsára jutott a Tisza-tavi falu, Tiszahalász – megmutatjuk belülről!

 

Fodor László drónvideós is néhány napja a sziget felett reptette drónját és az alábbi videóban megmutatja, milyen csodálatos is fentről a sziget:

A Tisza-tó legújabb természetfilmjében is megjelenik majd Óhalász, ahogy erről a héten megjelent előzetes bejegyzésben is tájékozódhattunk. Annyit helyesbítenénk, hogy a falu egykori helye nem ott áll, ahova ma be lehet menni a kis ösvényen, hanem attól keletebbre, az erdő mélyén lehet megtalálni az egykori település helyét, erről a fenti cikkünkben is írtunk.

Kiemelt kép: Ember alkotta paradicsom

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d