fbpx
Promó

Edzés a nyári kánikulában? Így kerüld el a veszélyes túlhevülést! (x)

A kánikula okozta veszélyekkel nem csak a forró nyári hónapokban kell számolnod. Amennyiben kültéri edzést tervezel, mindig figyelned kell az aktuális időjárási viszonyokra és annak megfelelően felkészülnöd a pár órás testmozgásra. (Szponzorált tartalom)

A hőség csupán az egyik ilyen helyzet, azonban annál nagyobb figyelmet és felkészülést igényel. Vigyázz magadra és tarts be néhány tényezőt annak érdekében, hogy elkerüld a hőség okozta lehetséges veszélyeket. Olvass hát tovább, és tudj meg többet a kánikula okozta veszélyekről és azok hatékony elkerüléséről!

 

Eddz nyáron, de légy megfontolt!

A szervezeted folyamatos támogatásra szorul, amelyet különböző vitaminok és ásványi anyagok használatával eszközölhetsz, azonban nem elegendő a kapszulákra hagyatkozni. Kezedbe kell venned az irányítást és megtenni mindent annak érdekében, hogy megóvd magad, például a hőség okozta mellékhatásoktól. 

Kánikulában nem egészséges még az utcán sem sétálni, nem is beszélve a hőségben való edzésről. Abban az esetben, ha mégsem szeretnél lemondani az aznapi testmozgásról, érdemes betartanod néhány olyan szabályt, amely szükséges ahhoz, hogy ne egy kórházi ágyban ébredj. 

Hogyan működik a test kánikulában?

Az emberi szervezet egy kifejezetten okos “gépezet”, amely meleg környezetben izzadással próbál minél több hőt leadni és bekapcsolni a hőegyensúlyt szabályozó egyéb mechanizmusokat. Ennek köszönhetően gondoskodik arról, hogy ne hevülj túl. Azonban nem minden esetben működik tökéletesen a rendszer, hiszen mikor túl nagy mennyiségű hő éri, már nem képes tartani a lépést és megszabadulni a kapott hőmennyiségtől, ilyenkor jelentkezik az úgynevezett hőkimerülés vagy napszúrás. 

Amennyiben még időben észleled a bajt, akkor 1-2 nap leforgása alatt képes lesz a szervezeted regenerálódni, viszont vannak olyan esetek, amikor nem szabad túlságosan is könnyelműen viselkedni, hiszen a túlhevülésnek halálos kimenetele is lehet.

 

Mit tehetsz a veszélyes túlhevülés ellen?

  1. Légy résen, és már az elején ismerd fel a bajt! Amennyiben hányingert, szédülést érzel, erősen izzadsz és a szokottnál jobban kimerültél, akkor ideje leállni és lehűlni.
  2. Igyál elegendő folyadékot! A nyári hőségben még a napi 3-4 liter víz sem számít soknak, így mindig tarts magadnál elegendő mennyiséget!
  3. Fokozatosan szoktasd hozzá a szervezetedet a magasabb hőmérséklethez. Építsd fel a folyamatot lépésről lépésre.
  4. Hűtsd le magad! Viselj jól szellőző ruházatot, és eddz a hűvösebb korai vagy késői órákban!
  5. Állj meg, amikor úgy érzed, hogy nem megy tovább! Ne a hőségben feszegesd határaidat!

Amennyiben odafigyelsz ezekre a tényezőkre, akkor nem fognak kellemetlenségek érni, és nyáron is biztonságosan fejlesztheted testi képességeidet! Ismerd meg szervezetedet, figyelj a jelekre és a legfontosabb: hidratálj!

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: