fbpx
Egyéb

Ajándék, ingyenes belépőt ad a Tisza-tavi Ökocentrum a használt mobilokért

A passzold vissza, tesó! programban a Tisza-tavi Ökocentrum is részt vesz, akiknél ha leadjátok a nem használt mobilokat, akkor egy megvásárolt belépőhöz egy másikat adnak ajándékba!

Magyarországon évente kb. 120.000 tonna elektronikai hulladék keletkezik. Hogy ennek mekkora része mobiltelefon, az nehezen becsülhető, de ma már szinte mindenkinek van, és a szolgáltatók kedvezményes új készülékekkel is próbálnak új előfizetőket szerezni, így motiválva sok embert az idő előtti „divat” cserére, miközben a készülék és az akku akár még évekig is megfelelne az alapvető célnak. És abba vajon belegondolunk-e, hogy mi lesz a feleslegessé vált eszközökkel? – írja a Tisza-tavi Ökcentrum a honlapján.

A KÖVET Egyesület mobiltelefon visszagyűjtő kampánya a Jane Goodall Intézet, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület közös „Passzold Vissza Tesó!” című kampányához kapcsolódik. A célja, hogy a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonokat visszagyűjtsük minél nagyobb mennyiségben. A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, köztük sok un. konfliktusos ásvány például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnék megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog. Emellett a közép-afrikai humanitárius missziót is támogathatjuk aktív hozzáállásunkkal, mint telefont cserélők és mint cégek, intézmények – folytatták.

A Tisza-tavi Ökocentrum 2022. október 3. és 21. között gyűjtőpontként fog működni. Ha október 3. és 21. között elhozod és a Tisza-tavi Ökocentrum pénztárában leadod a már nem használt, felesleges mobilodat, nemcsak a környezet védelméhez és a gorillák élőhelyeinek megmentéséhez járulsz hozzá, hanem részt vehetsz az “1-et fizet kettőt kap” akciónkban! Ebben az esetben ugyanis egy darab alap belépőjegy áráért 2 belépőt adunk!

– írták.

További részletek a Tisza-tavi Ökocentrum honlapján:

https://www.tiszataviokocentrum.hu/hu/okocentrum/hireink-215/c/passzold-vissza-teso-

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d