fbpx
Összes téma

A turisztikai célú hajózási vízszint alatt a Tisza-tó, de nem áll meg az élet

Augusztus 10-én, szerdán a Kisköre felsőn mért 680cm-es turisztikai célú hajózási vízszint alá csökkent a tó vízszintje, amire korábban augusztusban még nem volt példa a víztározóban. A szezon még nem fog itt véget érni, de érdemes 1-2 dologra felkészülnie annak, aki ide látogat.

Már hetek óta csökken a Tisza-tó vízszintje, hiszen a felső folyószakaszon sincsen vízutánpótlás az aszály miatt és a mezőgazdasági  vízigényeket is ki kell elégíteni, nem is beszélve az ivóvízről. A két héttel ezelőtti eső valamelyest segített a vízszint stagnálásán, ám az elmúlt napokban ismét csökkenni kezdett, sőt szerdáról csütörtökre virradóra 8 cm-t csökkent a vízszint. Augusztus 10-én 677cm-t mutatott az OVF vízmércéje Kisköre felsőn, majd ma reggel 8:00-kor 669 cm-t mért az igazgatóság, ami 9:00-ra 670 cm-re kúszott vissza.

Fejes Lőrinc, a KÖTIVIZIG kiskörei szakaszmérnöke folyamatosan tájékoztat az aktuális vízállásról és az ezzel kapcsolatos helyzetről. Mint legutóbi, azaz szerdai közleményében írta: a Tisza-tó vízszintje a Kisköre-felső vízmércén mérve jelenleg 677 cm, mely a turisztikai célú hajózási vízszint (+680 cm) alá csökkent. A közleményben később hozzá tette: a Tisza-tó vízszintje a következő napon várhatóan a Kisköre-felső vízmércén mért +676 – +674 cm-es tartományban lesz.

Az abádszalóki vízre néző nyaralók stégénél jól látszik a vízhiány. Fotó: Fodor László

Tavasszal, a Tisza-tó feltöltésekor 735+5 cm-re állították be a nyári vízszintet és már így is többet tároztak be, készülvén az aszályra. Azóta viszont már 63-65 cm-t csökkent a vízszint, cikkünk megjelenésekor, augusztus 11-én 669cm-t mértek a Kisköre felső vízmércén.

Szerdán a hajósoknak szóló hirdetmény is megjelent a KÖTIVIZIG oldalán, miszerint a Kisköre-felső vízmércén mért +680 cm-es „turisztikai célú” hajózási vízszintnél alacsonyabb vízszint állt elő és a vízszint várhatóan folyamatosan tovább fog csökkenni. Az elmúlt hetekben sok hajós felvette a hajóját a kikötőből, mert a nagyobb merülésük miatt nem tudták úgy használni, mint korábban.

A Tisza-tó élő folyó szakasza hajózható lenne, de a kikötőkből oda ki is kellene valahogy jutni. A tiszai kikötőkből egyszerűbb az odajutás, míg a távolabbiakból nehézkesebb. Például az Abádki Kikötő szerdán bejelentette, hogy már nem ad bérbe csónakot és tudtunkkal vannak olyan túravezetők, akik az alacsony vízszint miatt már nem is indítanak túrákat. Mindez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem lehet a vízen semmilyen vízieszközzel közlekedni, csupán azt, hogy a korábbiaknál is nagyobb elővigyázatossággal kell lenni, ha nem a Tisza medrében haladunk. A Tisza-tó fórum csoportunkban többen beszámoltak arról, hogy a napokban fennakadtak kenuval is, úgyhogy aki úgy dönt, hogy vízre száll, az készüljön víziciővel és azzal, hogy néha bizony ki kell szállni.

A tiszacsegei komp még jár, de ki tudja, még meddig.

A strandok mindegyike üzemel, igaz, beljebb kell sétálni a vízért. Ahol például korábban mellkasig ért a víz, ott mostcsak derékig ér. Az alacsony vízszint miatt valamivel több a hínárnövény a strandokon, de a sulymot továbbra is behorja a Tisza, így a vízicipőt még mindig ajánlott felvenni! Sőt, mivel most ott is leérhet a lábunk, ahol korábban esetleg nem, így a kagylók miatt is érdemes védőlábbelit hordani.

A Tisza-tó halászati hasznosítója, a Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft. múlt héten közölte, nem terveznek beevezetni horgászati tilalmat.

A hétvégére tervezett Tisza-tó átúszást is lemondták a szervezők, hiszen az alacsony vízszint miatt a segítőhajók nem tudnának közlekedni. Nem ez volt az egyetlen vízi rendezvény, amit lemondtak, hiszen a poroszlói SUP Bázis SUP & BEACH Vetélkedőjét, mint írták: “a fürdőző (bóján belüli) terület mintegy 15 méterrel “beljebb kúszott”, ahol már a vízi forgalom nagy része zajlik. A strandolók, a hajók és a SUP-vetélkedő résztvevői túl kicsiny területre zsúfolódnának és így már nem garantált a biztonságos és felhőtlen sportolás/szórakozás. Sajnáljuk.

A mostani látkép, ami elénk tárul az alacsonyabb vízszint miatt egyáltalán nem szokatlan, csupán az a furcsa benne, hogy augusztusban láthatjuk így a tavat. A tó létrehozása előtt, azaz a tározó mai területén erdők, mezők voltak és mivel ezt a részt a Tisza kedvére alakította, ezért vannak benne magasabban és mélyebben fekvő területek is. A fákat ekkor kivágták: a munkálatok elején teljesen kivágták azokat, de később már csak gyorsan elvágták derék magasságban és így töltötték fel vízzel a területet.

Ezek a fatuskók minden télen kilátszódnak a vízből, az idei aszály miatt pedig nemcsak télen, hanem nyáron is látni az égbe meredő tuskókat. Szendőfi Balázs filmes, halkutató a Tisza-tóról szóló Ember alkotta paradicsom című filmből osztott meg werk fotókat. Mint ahogy az egyik kép alá írta, “A Liliomostól nyugatra és délre még van víz, a Nyárád-érben és az Eger-patakban elmegy a csónak is, de hogy az Apotában vagy a Dühös-laposban milyen mélységű víz maradt, az felülről nem látszik.”

 

Mit lehet csinálni a Tisza-tónál alacsony vízállás esetén?

Mindent, mint előtte: rengeteg remek étterem várja a betérőket, továbbra is körbe lehet tekerni a Tisza-tó 65 km-es gátkoronáját, sőt augusztusban rengeteg izgalmas programmal is készültek a települések és a szervezők.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: