fbpx
Tisza-tó élmények

Új úttal bővült a tanösvény, rengeteg programmal vár a Szabics Kikötő

A Tiszafüredhez tartozó Tiszaörvény szélén, idilli környezetben áll a Szabics Kikötő és Szabadidőparton rengeteg aktivitást találasz: a Tiszavirág Ártéri Sétaút és Tanösvény, valamint az Örvényi Pákász Tanösvény remek szárazföldi, míg a Tisza és a tározó rengeteg vízi programmal vár a kajakozástól kezdve egészen a sétahajózásig.

A Tisza-tó tanösvényei: a Tiszavirág Ártéri Sétaút és az Örvényi Pákász Tanösvény

A Tiszavirág Ártéri Sétaút és Tanösvényre csónakkal viszik át vendégeiket a Tiszán. A mesterségesen kialakított csatorna és a folyó között egy sólyapálya található a Tisza-tóra, ami 2006-ban létesült, hogy a horgászok be tudjanak jutni a tározóra, amikor az öblítőcsatornák zsilipjei még zárva vannak. Egy év elteltével ezen a védett, belső öbölként funkcionáló csatornán olyan gazdag növényvilág alakult ki, hogy a horgászturizmus helyett a Szabics kikötő egy természetismereti tanösvény létrehozásába kezdett. A túraút és az információs táblák kialakításában számos szakember vett részt, melynek eredményeként egy egyedülálló tanösvény keletkezett. A csatorna partján számos fás- és lágyszárú növényt lehet megismerni. Az út során két ártéri fokon átívelő hídon is átkelünk, amelyekről – ha szerencsénk van – bakcsót és fekete gólyát is láthatunk. A fokoknál réti füzény, gyilkos csomorika, mocsári nőszirom kerül a látogatók szeme elé.

Ahhoz, hogy beléphessünk az Örvényi Pákász Tanösvény meseszerű világába, csónakba kell ülnünk és áthúznunk magunkat a túlpartra. Érdemes cipőnket a kihelyezett gumicsizmára váltani, hiszen láptúra veszi kezdetét. A néhol vízen, néhol szárazföldön kanyargó tanösvény tizenkét állomáson keresztül tizenkét témakörre bontva mutatja be a Tisza-menti pákászat hagyományait.

Minden állomás újabb ismeretekkel szolgál a természettel harmonikusan együtt élő pákász mesterségéről. Ezek az emberek jól ismerték az őket körülvevő növényvilágot: tudták, hogy az egyes növények mely részei ehetők, melyek mérgezők és az év vagy a nap mely szakában, hogyan kell őket begyűjteni. Az állomások felkeresése során számos érdekes kalandban lehet részünk. Az Örvényi Pákász hétmérföldes csizmáját lábunkra húzva kipróbálhatjuk a lápjárást, készíthetünk nádsípot, célba dobhatunk sárgolyóval, játszhatunk csontcsikóval.

Az egyszemélyes csapás hol szárazabb, hol vizesebb részen, hol pallóúton vezet, s közben találkozhatunk billenő deszkával, kidőlt fákkal, az út vége felé magaslessel, amiről páratlan kilátás nyílik. A Göbe-tó partjához érkezve nyári tőzikékkel találkozhatunk, a tavon pedig tündérrózsák nyílnak, melyeket közelebbről is szemügyre vehetünk az itt található halászladikokon beevezve.

 

Új szakasszal bővült a tiszaörvényi Tiszavirág Ártéri Sétaút

Tiszai legendák útján új, információs táblarendszer segíti a látogatókat megismerni a Tiszát és környékét. Az egyedi kialakítású, gyönyörű rajzokkal díszített tájékoztató táblák a kirándulók körében méltán népszerű tanösvény kis csatorna menti szakaszán kaptak helyet. Az útvonal végén a tanösvény megújult kilátójáról a Tisza-tó Borzanat nevű területére nyílik gyönyörű kilátás.

A táblákon többek közt meg lehet ismerni, hogy:

Honnan ered a Tisza elnevezés? Mi köze Jézus Krisztus szamarának a kanyargós folyónk keletkezéséhez? Miért térnek vissza minden tavasszal a vándorfecskék – ahogy egyre inkább a kirándulók is – a folyóhoz? Hogyan emlékezett meg Mátyás király olasz származású krónikása a Tisza egykori legendás halgazdagságáról? Melyik a „legmagyarabb” folyónk és mire vezethető vissza ez a cím? Vajon még ma is a tündérek lába tapossa a folyó homokos padjait?

 

Tiszafüred egy darabka történelme

 

A kikötőben érdemes megtekinteni a fogadóépülettel szembeni parkolóban lévő, több mint 120 éves fűrészmalom maradványt. A kikötő helyén egészen a XX. század elejéig parti malom működött. A fűrészmalmok feladata az volt, hogy a Kárpátokban kivágott és a Tiszán leúsztatott hatalmas fenyők törzseit felaprítsák. A fatörzsekből gerendák, deszkák készültek, valamint zsindelyt is hasítottak belőlük. Az itt előkészített faanyagot Debrecen és Eger templomainak, középületeinek és lakóházainak építése során használták fel. Erről bővebben a kikötő tulajdonosa: Szabics Imre részletesen tud mesélni, így ehhez érdemes vele előre időpontot egyeztetni!

 

Csónakbérlés a Tisza-tavon a Szabicsból

A Szabics kikötőben többféle vízi járművet is bérelhetsz, de érdemes előre lefoglalni!
A kisteljesítményű motorcsónakokat azoknak ajánlják, akik a tó távolabbi részeit is szeretnék felfedezni. A csónakok vezetéséhez nem szükséges a jogosítvány megléte, és az életbe lépett szabályozástól eltérően 20 LE teljesítménynél kisebb csónakokat adnak bérbe. Minden indulás előtt elmagyarázzák az alapvető szabályokat és felkészítik a vezetőt és a csapatot az útra.

Aki viszont a Tiszafüredi Morotvát, vagy a környéket szeretné felfedezni, annak a legkevésbé borulékony tengeri kajakokat ajánlják. Mint az a nevében is benne van, nem Tisza-tavi, hanem tengeri hullámokra van tervezve, így felborulni is nehezebb vele – persze aki akar, annak nem lehetetlen ez sem… Mellettük a hagyományos kajakok és kenuk is választhatók, amelyek hű társak a túra során.

 

Sétahajózás a Tisza-tavon

A sétahajózás különleges színfoltja a Tisza-tónak. Alternatív megoldást jelent azoknak, akik félnek a víztől, vagy akár kisgyermekes családoknak és azoknak, akik nem szeretnének motorcsónakot vezetni. A kellemes tiszai táj, a friss levegő és a rendszerint jó hangulatú utak már öt éve a kikötő népszerű túrakínálata között szerepelnek.

A Tisza-tó ékkövéről, a jégmadárról elnevezett sétahajó egyszerre 23 fő befogadására alkalmas.

Csónaktúra: erre indulj a Tisza-tavon!

A Szabics kikötőt elhagyva észak felé érdemes venned az irányt. Egy zöld híd alatt átevezve végig a part mellett haladj! Ez a Tiszafüredi morotva. Sok horgászt láthatsz a part mentén, a gát kerékpárútján pedig bringázókat. Kanyargós utad a Morotva Kerékpáros Félsziget felé vezet, míg a Füredi Holt-Tiszán találod magad. Először a tiszafüredi szabadstrandon pancsolóknak integethetsz, majd a szigetet megkerülve a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum jellegzetes épületétől búcsúzol.

A sziget mögötti átvágáson haladj tovább, majd az első lehetőségnél fordulj balra! Ez lesz a Tisza-tó egyik legszebb része, amit „szúnyogosnak” hívnak – nevéhez hűen sok vérszívóra kell számítanod!
Itt egy nádlabirintust fogsz találni, ahol vigyázz a szemből jövőkre, ne „rallizz”! Innen kijutva ismerős terepre fogsz érni, hiszen erről jöttél be a túrádra. Ha esetleg mégsem ismernéd fel, merre vagy, akkor segítünk: déli irányba indulj, hogy újra a Szabics kikötőbe érhess!

 

További részletek, foglalás, információ:

https://www.szabicskikoto.hu/ 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: