fbpx
Tisza-tó élmények

Mamutoktól a huszárokig rengeteg érdekességet ismerhetsz meg Tiszafüred múzeumaiban

A Tisza-tóhoz érkező turisták a sok természeti szépség és szabadidős elfoglaltság mellett több ezer éves időutazásban is részt vehetnek, ha ellátogatnak az egyedülálló élményeket kínáló tiszafüredi múzeumokba. A cikket rendhagyóan a tiszafüredi Kiss Pál Múzeum igazgatóaaszonya, Mester Edit jegyzi.

A Kiss Pál Múzeum

A városba érkezve egy gyönyörű ősfás parkban található a klasszicista kúriában működő Kiss Pál Múzeum, amely az ország egyik legrégebbi vidéki múzeuma. Egy régészeti egyletből jött létre 1877-ben, amelynek első gyűjteménye a helyi polgárok lelkes kutatásának és adakozásának volt köszönhető. Az intézményben egy öt részből álló állandó kiállítás tekinthető meg, amely átfogó képet nyújt a település és tágabb környezete történelméről, kulturális értékeiről.

Jégkorszaki kalandozások a Tisza-partján

Az első termekben a „Jégkorszaki kalandozások a Tisza-partján” című kiállítás tekinthető meg, amelyben mamutokkal, óriás szarvasokkal és a rájuk vadászó ősemberekkel is találkozhatunk. Az eredeti maradványok felfedezését rekonstrukciós rajzok és eszközmásolatok segítik. Aki szeretne, a múzeumpedagógiai teremben még egy neandervölgyi emberrel is szelfizhet.

7000 éves, földben rejtőzködő kincsek

A „jégbarlang” után a régészeti kiállítás termein haladhatunk végig, amelyek a város 7000 éve a földben rejtőzködő kincseit mutatják be. Az újkőkori, rézkori, bronzkori és vaskori emberek életét bemutató értékes tárgyak: kerámiák, szerszámok, ékszerek, fegyverek és sírrekonstrukciók méltó emléket állítanak az egykor, a Tisza mentén élő emberek gazdag kultúrájának. Az avar sír, a honfoglalás-kori jurta és a középkori Örvény falut bemutató történelmi élménytér az egész család számára érdekes és kézzel is megfogható ismereteket nyújt. A kiállításhoz készült jelmezeket felpróbálva a látogatók is részesei lehetnek az időutazásnak.

Tiszafüredi kisiparosok és háziiparosok

A „Mesterek és mesterművek – Tiszafüred művészi kisipara és háziipara” című kiállítás a 17-18. századi Tiszafüred történetét, mezővárossá válását és céheinek alapítását mutatja be. A gyönyörű kerámiatárgyak, hímzések, nyergek, fa- és csontfaragványok, festett bútorok, szőttesek sokasága igazi élményt nyújt a népművészet szerelmeseinek.

A következő kiállítási vitrinek a 19-20. századba kalauzolják el a látogatókat. Így megismerhetik a város egyházait, iskoláit és a népi vallásosság legszebb tárgyi emlékeit, valamint az 1848-49-es szabadságharc tiszafüredi eseményeit.

A névadó Lipcsey-család

A múzeum épületének egykori tulajdonosainál, a Lipcsey családnál vendégeskedett 1849 tavaszán Kossuth Lajos. Itt zajlott a dicsőséges tavaszi hadjáratot megelőző jelentős katonai átszervezés, amikor fővezérré nevezték ki Görgey Artúrt. Ezekre az eseményekre a múzeum falán márványtáblák emlékeznek. Az intézmény sok szálon kötődik a szabadságharchoz, hiszen Kiss Pál honvédtábornok nevét viseli, akinek sírja a városban található.

A múzeumpedagógiai teremben a kiállítás megtekintése után a huszárok egyenruháját, fegyvereit és még egy ólomkatonás térképet is kipróbálhatnak a játékos kedvű gyermekek. A csoportos látogatókat előzetes bejelentkezéssel, többféle jelmezes történelmi és kreatív művészeti foglalkozással, valamint tárlatvezetéssel várják az intézmény munkatársai.

A Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház

A múzeumlátogatást az egykor népszerű tiszafüredi fazekasmesterség megismerésével érdemes folytatni a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájházban. Az eredeti állapotában helyreállított műemléképületben az egykori tulajdonosok: Nyúzó Gáspár (1839-1910) és fia, ifjabb Nyúzó Gáspár (1864-1922) fazekasmesterek lakó és műhelykörnyezete tekinthető meg.

A tornácról belépve először a konyhába, a „pitvarba” érkezünk, melyből jobbra és balra egy-egy szoba nyílott. Az udvari szobát fazekasműhelyként és lakószobaként is használták. Az utcai szoba volt a „tisztaszoba”, ahol a család legértékesebb bútorai, viseletei, textíliái és kegytárgyai kaptak helyet. Ezt a lakószobát egy nagy kemencével fűtötték a konyha felől. A család legfontosabb helyisége régen is a konyha volt, ahol a sütés-főzés eszközei ma is az eredeti helyükön találhatóak meg, mintha a gazdasszony éppen most ment volna ki a tyúkokat megetetni.

A Tájház eredeti berendezési és használati tárgyainak a megtekintésén túl, lehetőség van az előre bejelentkező látogatóknak a kerámiakészítés szépségeibe is belekóstolni, korongozni, és ahogy régen nevezték: „virágozni” az elkészült edényeket. A vendégek a szépen gondozott virágos-gyógynövényes kertben pihenhetnek meg a tárlatvezetés után.

A Tariczky Endre Régészeti Kiállítás

A Tisza-tó környezete már évezredek óta kedvelt lakóhelye volt a különböző embercsoportoknak, akik fontos szerepet töltöttek be a Kárpát-medence történelmében. A 19. és 21. századi régészeti feltárások legértékesebb leleteit Tiszafüred legújabb múzeumában a Tariczky Endre Régészeti Kiállításban tekinthetik meg a látogatók.

Az „Örökségünk a föld mélyéből” című kiállítás interaktív termeiben sok-sok szemléltetőeszköz segítségével folytathatjuk időutazásunkat, amelynek során az ásatási sarokban még akár régészkedhetünk is. Az antropológiai kutatásokat bemutató teremben egy természettudományos élménylabor várja a felfedező kedvű családokat, akik a mikroszkópok segítségével megvizsgálhatják a 2020-ban előkerült bronzkori tömegsír eredeti maradványait. A látványraktári termekbe továbbsétálva, a Tájház udvarán feltárt 19. századi fazekasműhely több ezer kerámiatöredékének a válogatásába és restaurálásába is bepillanthatnak az érdeklődők.

A múzeumlátogatás megtervezése előtt javasoljuk az intézmény honlapjának a megtekintését, ahol a legfrissebb programokról és információkról tájékozódhatnak.

Dr. Mester Edit

Kiss Pál Múzeum
5350 Tiszafüred, Tariczky sétány 8.

Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház
5350 Tiszafüred, Malom u. 14.

Tariczky Endre Régészeti Kiállítás
5350 Tiszafüred, Örvényi út 11.

 

http://www.kisspalmuzeum.hu

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: