fbpx
KÖTIVIZIG

Az aszály miatt tovább fog csökkenni a Tisza-tó vízszintje

Mivel vizet kell adni a Tisza alsóbb szakaszára, ezért tovább fog csökkenni a Tisza-tó vízszintje, így várhatóan a Kisköre-felső vízmércén mért +680+10 cm-es vízszint fog előállni, közölte a KÖTIVIZIG.

Az elmúlt időszakban is csökkent a Tisza-tó vízszintja 40-45 cm-rel, de az elkövetkezendő napokban még ennél is több csökkenésre kell számítani, közölte Fejes Lőrinc,  a KÖTIVIZIG kiskörei szakaszmérnöke.

A vízszintcsökkentést az 1995-ös törvényre hivatkozva kell meglépni:

Az 1995. évi LVII. (vízgazdálkodásról szóló) törvény rendelkezik a vízhasználatok kielégítésének sorrendjéről. A törvény értelmében a vízkészlet-gazdálkodás szabályai szerint a „létfenntartási ivó- és közegészségügyi katasztrófa-elhárítás célú” vízhasználat igényét kell elsősorban kielégíteni.

A Tisza-tó vízszintje tovább fog csökkenni az elkövetkezendő napokban.

Ennek értelmében – mint írja- a Kiskörei Vízlépcső üzemeltetése során fokozottan ügyelni kell a vízkészletekkel történő gazdálkodásra.

A fent leírtak miatt a Tisza-tó vízszintje a következő egy hetes időszakban is folyamatosan csökkenni fog és várhatóan a Kisköre-felső vízmércén mért +680+10 cm-es vízszint fog előállni. Ez az intézkedés összhangban van a Kiskörei Vízlépcső és a Tisza-tó vízjogi üzemeltetési engedélyében meghatározott üzemredjével.

Közleményét azzal zárta, hogy felhívta a közlekedők figyelmét:

Felhívom a Tisza-tavon hajózók figyelmét, hogy az alacsonyabb és csökkenő vízszint, valamint a változatos mederviszonyok miatt fokozott figyelemmel közlekedjenek.
Felhívom továbbá figyelmét, hogy a vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek, úszóházak, stb.) üzemeltetésénél és kikötésénél, az apadó vízszintváltozásra fokozottan számítani szíveskedjen, a szükséges intézkedéseket tegye meg.

A Tisza-tavat a nyári vízszintjére május 2-án állították be, ekkor 7353 +-5 cm volt a vízállás a duzzasztott felvizen.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d