fbpx
Tisza-tó élmények

Kánikula lesz a hétvégén, ezért mutatunk néhány hűsítő Tisza-tavi programot!

A melegben a vízparti hűsölés az egyik legjobb program, amiben a Tisza-tavi strandok egyaránt jeleskednek, de persze más is vár a Tisza-tónál, ha a kánikula elől menekülnél!

1. A Tisza-tavi strandok

A Tisza-tónál Abádszalókon, Tiszafüreden, Poroszlón, Kiskörén, Sarudon és Tiszabábolnán találni szabadvizű strandot. Mindegyiknél kell belépőjegyet fizetni, de a jegyárért igazán modern, rengeteg lehetőséget nyújtó strandok kapunk.

Szinte midnegyiknél találni vízijátszóteret, remek büfék nyílt a sdtrandok mellett, lehet kajakot, kenut, SUP-ot bérleni, egyszóval egy egész napot tartalmasan lehet eltölteni náluk – erről itt írtunk bővebben.

A Tisza-tó egy kicsit olyan, mint a tengerpart: ahogyan (sok helyen) ott is veszünk fel vízicipőt, hogy ne szúrja a kű a talpunkat, úgy itt is ajánlatos, habár itt a sulyom növény miatt. Ez a négy tüskével rendelkező növény az egész Tisza-tónál megtalálható. Kedveli a lassú folyású, sekély vizeket, mint amilyen a Tisza-tó is. Hazánkban csak itt található meg, így védett is. A strandok egész évben küzdenek az ellen, hogy távol tartsák, de sajnos szinte szélmalomharcot vívnak, hiszen a természetet nem tudják kiirtani a természetből. Éppen ezért ajánlott vízi cipőt felvenni, mert nemcsak úszik a vízen, hanem bizony bele is fúródik a homokos talajba.

2. Tisza-tavi SUP, kajak- és kenutúrák, motorcsónakos túrák és sétahajózás

Mit ér egy Tisza-tavi kirándulás evezés nélkül? Teszik fel sokan a kérdést, mint ahogy mi is… Aki a Tisza-tónál jár, annak kötelező program vízre szállni és felfedezni a tó növény- és madárvilágát.

Aki kezdő evező, annak bátran ajánljuk Tiszafüred környékét, a Poroszlói- és a Sarudi-medencét, ahol alacsonyabb a vízszint és kevesebb hullámot keltenek a motorcsónakok. Azért megjegyeznénk, hogy szélben bizony ijesztően nagy hullámokat tud verni a szél a nyílt vízen… Vízieszközt a Tisza-tó valamennyi kikötőjéből lehet bérelni de mi is összegyűjtöttünk egy szép kis listát azokról a helyekről, ahol lehet bérelni.

A motorcsónakvezetés is kihagyhatatlan program:  a törvény szerint 20 lóerős motorral szerelt csónakot lehet vezetni jogosítvány nélkül, de a Tisza-tónál jellemzően (vagy 99.9%-ban) maximum 10 lóerősöket találni, amivel nem lehet száguldozni, így a baleseteknek is kisebb esélyük van. A bérbeadók mindig kérnek egy próbautat a kezdő alkalmi sofőröktől, és ha úgy találják, hogy alkalmatlan az illető a csónakvezetésre, úgy neki nem adják bérbe.

Hogy honnan bérelj? Itt összegyűjtöttük a kölcsönzőhelyeket.

Aki se evezni, se motorcsónakot vezetni nem szeretne, az a sétahajózást is választhatja: a Szabics Kikötő Jégmadár nevű sétahajója menetrend szerint közlekedik a tavon, érdemes felugrani rá.

Érdemes a most nagy sikerű vízről megközelíthető kilátókat felkeresni, vgy akár az összes Tisza-tavi kilátót felfedezni.

3. Tisza-tavi múzeumok, kiállítások, parkok

A Tisza-tó állat- és növényvilágát érdemes közelebbről megismerni. A Tisza-tavi Ökocentrumban rengeteg őshonos állatot és növényt lehet megtalálni, sőt mi több, egy hatalmas édesvízi akvárium is található az alagsorában, ahol az egykor őshonos viza is megtekinthető. Az Ökocentrum mindig rengeteg újdonsággal készül, érdemes a legfrissebb infókért böngészni az oldalukat.

2022 júniusában nyíitott meg a Tiszaderzsi Kenguru Park, ahol Ausztrália álővilága elevenedik meg. Nemcsak abenett és vörös kenguruk élnek a Kenguru Parkban, hanem más kontinens állataival lehet találkozni, mint az alpakákkal, szurikátákkal, kacagó jancsikkal, emukkal, ezüst fácánnal, ausztrál királypapagájjal, kokaburákkal, nagy marákkal, kakadukkal, tarajos süllel és a hazai baromfiudvar lakóival is.

A Tiszafüreden található Kiss Pál Múzeumba is érdemes betérni, ahol a helyi fazekasság és a tiszafüredi nyereg mellett rengeteg időszaki kiállítással is várják a látogatókat.

4. Gasztrokörkép a Tisza-tónál

Korhelyhalászlé

Mi mást is lehetne még csinálni, mint jókat enni, merthogy vendéglátásban és gasztronómiában első helyezett a Tisza-tó. A tájjellegű ételek közül érdemes kérni tiszai halászlevet, korhelyhalászlevet, kötött galuska levest, valamint a környékhez igencsak közel lévő Nagykunság miatt karcagi birkapörköltet, desszertnek pedig ferdinándot. A szúrósnövényből készült csokoládét is érdemes megkóstolni, az Egy csepp Tisza-tó csoki remek szuvenírként is szolgál.

A Tisza-tó büféiről és éttermeiről itt írtunk korábban.

 

Szeretnél egy remek Tisza-tavi kalauzt magadnak? Akkor ajánljuk a Tisza-tó útikönyvet, amelyben rengeteg látnivalót és túratippet megtalálsz!

Ha pedig felkészülten szeretnél érkezni, nézz szét a Tisza-tó webshopban!

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d