fbpx
Tisza-tó élmények Tisza-tavi Kerékpáros Centrum Összes téma

TOP 9 bakancslistás látnivaló Tiszafüreden, amit semmiképp se hagyj ki!

A Tisza-tó fővárosa, Tiszafüred rengeteg élménnyel és kalanddal vár. Itt található a legtöbb látnivaló, aktivitás, sőt még a Tisza-tó egyik legszebb területe is karnyújtásnyira van. Összegyűjtöttük azokat az érdekességeket, amiket ha felveszel a nyári kalandlistádra, garantáltan remek élményekkel térsz majd haza!

Kultúra, történelem

Kiss Pál Múzeum – Általában minden kirándulás kihagyhatatlan programja a helyi múzeum felkeresése. A tiszafüredi múzeumban – amelynek a patinás Lipcsey család kúriája ad otthont – a környék gazdag történelmének lenyomatait ismerheted meg, hiszen a Tisza-tó területe már több tízezer éve lakott terület volt. A múzeum vitrinjeiben helyet kapott a világhíres tiszafüredi nyereg, ami annyira kényelmes volt, hogy még a tengerentúlon is használták. A múzeum az állandó kiállításai mellett rendszeresen készül izgalmas időszaki bemutatókkal is, sőt az év során több programot is szervez.

Tiszafüred – Kiss Pál Múzeum

Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház – Aki Tiszafüredre érkezik, annak érdemes az egyik legnagyobb kincsüket, a tiszafüredi fazekasságot megismerni, amit az e célra berendezett házban is megtehető. A sok évszázad alatt formálódott technikát, vonalvezetést és a színek hagyományát még ma is őrzik. Két jeles képviselője: Szűcs Imre, a Népművészet Mestere és Nagyné Török Zsóka népi iparművész mutatja be az érdeklődők számára a tiszafüredi fazekasság titkát.

Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház

A tiszaörvényi szivattyútelep függőcsatornája a tó egyik legrégebbi víziügyi látnivalója. A csatornát 1940-ban adták át és azért hoztak létre, hogy Kenderes-Bánhalmáig öntözővízzel lássák el a környékbeli földeket. A szivattyútelepen még a mai napig ugyanazok az 1938-ban gyártott GANZ márkájú szivattyúk dolgoznak és tökéletesen működnek, mint amelyeket annakidején beépítettek! A szivattyútelep másik érdekessége a függőcsatorna, aminek a befedett tetején, mintegy 320 méteres úton sétálhatunk végig. A csatorna alatt nádast találni, benne pedig a Tisza-tó szárnyas lakóit lehet felfedezni, de volt már rá alkalom, hogy vidrát is megfigyeltek ott.

Aktív- és ökoturizmus

A Tiszafüredi morotva varázslatos világa – Tiszafüredtől csak egy karnyújtásnyira található a tó egyik legszebb, legvadregényesebb területe, ahol a varázslatos nádasok és öblítőcsatornák ölelésében kalandozhatunk, de ha vízi sportolásra vágynánk, úgy a Tisza folyó sincs messze. Tiszafüred kikötőiből (Szabics, Kormorán, Albatrosz, Horgászcentrum és Városi kikötő) motorcsónakot vagy kajakot, kenut, SUP-ot bérelve felfedezhetjük ezeket a csodákat. A távolabbi területek bebarangolására is remek kiindulási pont Tiszafüred, többek közt a Tiszafüredi madárrezervátum is csupán néhány perces csónaktúrára van.

Csatornalabirintus Tiszafürednél. Fotó: Fodor László

A kerékpáros kirándulások kiindulópontja – A legtöbb Tisza-tavi kerékpártúra általában Tiszafüredről, ezen belül is a tiszafüredi Tisza-tavi Kerékpáros Centrumtól szokott indulni. Ez a térség legtöbb kerékpárt kibocsájtó komplexuma, ahol több száz kétkerekűje várja, hogy felfedezzék vele a 65 km-es kiskört, vagy a 95 km-es nagy kört. Innen még akár gyalog is megközelíthetőek a vadonatúj kerékpáros hidak, amelyek Tiszafüredet és Poroszlót kötik össze. Vízről nézve a pillérjei a Tisza hullámát formázzák meg, róluk pedig gyönyörű panoráma nyílik a tó változatos világára.

A Tisza-tavi Kerékpáros Centrum

A Tiszavirág Ártéri Sétaút és Tanösvény a Tisza-tó egyik legnépszerűbb túraútja, ahol megismerhetjük a tó változatos élővilágát. Az információszerzésben a kihelyezett tájékoztatótáblák segítenek, amelyekről megismerhetjük az ártéri fűz-nyár ligeterdőket, a Tisza kialakulásának a legendáját, a kérész életű tiszavirágokat vagy például a tiszai halászok mindennapjait. A tanösvényen két kilátót is találni: az egyikről a Göbét, míg a másikról a Borzanatot lehet megcsodálni.

A Tiszavirág Ártéri Sétaút és Örvényi Pákász Tanösvény

Az Örvényi Pákász Tanösvény a Tiszavirág Ártéri Sétaút és Tanösvényről nyílik: egy kábelcsónakkal húzhatjuk át magunkat a pákászok világába, ahol hétmérföldes csizmát (azaz gumicsizmát) húzva, a kihelyezett botok segítségével lépdelhetünk mi is a lápos-mocsaras vidéken – csakúgy, mint ahogy régen a pákászok is tették. Igazi kalandtúra ez, ahol felejthetetlen élményeket szerezhet az egész család!

 

Strand

A tiszafüredi szabadvizű strand a Tisza-tó egyik legkedveltebb strandja, ahol az egész család megtalálja a számára legtökéletesebb kikapcsolódási lehetőséget. A strandot moduláris stégrendszer öleli, ami kint tartja a sulymot, míg belsejében vízilabdázásra is lehetőség van, vagy akár fejest is lehet ugrani róla. A parton hatalmas ártéri fák adnak árnyékot a pihenőknek, akik egy teljesen modern, vadonatúj strandon pihenhetnek. A közeli büfékben finomabbnál finomabb ételeket kapni, aminek az illata már messziről csalogat.

Mancsos Pancsoló kutyabarát strand – Tiszafüred állatbarát településként nem feledkezik meg a négylábú vendégeiről sem. Az ebek számára kutyabarát strandot alakítottak ki, ahol nemcsak pancsolhatnak a haverokkal, hanem az agility pályán is kipróbálhatják ügyességüket.

Ha kedvet kaptál Tiszafüred látnivalóinak felfedezéséhez, tölts el te is pár napot a városban! Keress tiszafüredi szállásokat a Cozycozy.com oldalon, ahol minden szálláslehetőséget megtalálsz! (Szponzoráció)

Keress tiszafüredi szállásokat a Cozycozy.com oldalon! 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: