fbpx
Tisza-tó élmények Tiszaszőlős Összes téma Tisza-tavi Kerékpáros Centrum

Tippek, látnivalók, megállók, büfék: íme minden infó a Tisza-tó körbekerékpározásához!

A Tisza-tó körbe biciklizése kihagyhatatlan program: a 65 km-es gátkör megtétele nem igényel felkészülést és rengeteg látnivalóval vár. Az alábbiakban összegyűjtöttük a települések főbb látnivalóit és a közvetlen partmenti büféket, vendéglátóegységeket, de persze a szervizekről sem feledkeztünk meg.

A Tisza-tavi kerékpáros kör összesen 95 km, amelyből 65 km a kiskörnek nevezett tókerülő kerékpárút, amit a legtöbben megtesznek, ez a legnépszerűbb. Az út egész végig a vízparton halad, így szinte lehetetlen eltévedni.

A túrát bárhonnan kezdhetjük, hiszen a tó környékén több kerékpárbérlési lehetőség is van, ezért nem szükséges magunkkal cipelnünk a sajátunkat. Itt összeszedtük az összes helyet, ahol biciklit tudtok bérelni! Szinte minden kerékpáros túrának a kezdő- és végpontja a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum, így ezt a túraajánlatot is innen indítjuk. A Tisza-tó környékén a kerékpárbérlési lehetőségeket ide kattintva találod!

Tiszafüredről indulva és Poroszló felé haladva először a kerékpáros hidakon haladunk keresztül, amelyeknek köszönhetően biztonságosan közlekedhetünk a forgalmas 33-as út mellett. A hidakról gyönyörű panoráma nyílik a tóra, érdemes egy-két képet készíteni innen.

Poroszló látnivalói, büféi

A hídról letérve, balra letérve Poroszló gátjára érkezünk, ami általában találkozási pont szokott lenni azoknak a csoportoknak, amelyeknek néhány tagja lassabban teker vagy meg-megáll gyönyörködni a látványban. Mire ide elérünk, már egészen kellemesen bemelegednek az izmaink és kényelmes tempóban haladva fent is tarthatjuk ezt az állapotot.

A Tisza-tavi kirándulások kihagyhatatlan látnivalója a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum, amely a Tisza-tó élővilágát és a helyi bioszféra működését mutatja be. Már távolról megpillanthatjuk a központi épület jellegzetes tornyát, odaérve pedig néhány óra alatt bebarangolhatjuk a 4 szinten és 2600 négyzetméteren berendezett kiállítást, amely hazánk és a térség jellegzetes vízi élővilágát mutatja be. A fő attrakció egyértelműen Európa legnagyobb, összesen 735 ezer liter térfogatú édesvizű akváriumrendszere, ahol a Tisza egykori óriáshala, a viza is megtalálható.

A gát túloldalán található a Tisza-tavi Vízisétány, ami lehetőséget ad arra, hogy a víz felett járjunk, noha nem szó szerint. Az országosan is ismert sétányra motorcsónakkal lehet átjutni és testközelből megismerhető a lápos, a tó vize, a különleges madárfajok és növénytársulások. Innen csupán néhány pedálfordításra található a felújított szabadstrand, ami lassan mélyülő vizével és homokos partjával hívogatja a felfrissülésre vágyókat. A Fattyúszerkő kilátó a Csapói Holt-Tiszán található, amit Poroszlóról indulva érdemes felkeresni, hiszen ez a település van hozzá a legközelebb.

A poroszlói tóparton a szabadvízű strand habjaiban is érdemes elmerülni. Innen csak néhány tekerésnyire található a Sarokház cukrászda, amit a főzött fagylaltjaiért és az isteni süteményeiért rengetegen felkeresnek. A Füzes Sajtműhelyben akár a saját sajtunk is elkészíthetjük. A Madárpart Kölcsönző és Kemping elképesztően finom lepénnyel vár, de nekik egy kisebb kikötőjük is van, így vízről is megközelíthetőek. Aki elektromos kerékpárt szeretne bérelni, annak az E-bike Tisza-tóhoz érdemes Sarudon fordulnia.

Sarud látnivalói, büféi

A következő megálló Sarud lesz, de addig is csodálatos panorámával vár a magas gát kb. tíz kilométer hosszan. Ahogy közeledünk, megláthatjuk az égbe magasodó viharjelző-állomást Újlőrincfalva környékén. Az út során rengeteg horgásszal találkozni, akik napokat töltenek a parton kapást remélve. Egy-egy szabad horgászhelyen érdemes megállni és az útra csomagolt elemózsiát elfogyasztani. Sarud felé közeledve az Élményfalu Kalandpartjára érünk, ami telis-tele van vízi és szárazföldi programokkal.

A terület víz felőli oldalán található Közép- Európa legnagyobb Aquaglide vízijátszótere, egy gyereköblökkel rendelkező homokos, sulyomfogó hálóval védett élménystrand, egy kutyáknak épített EBpart Kutyastrand, a hajóval/ csónakkal érkezők számára épített vendégkikötő, az S.PORT Vízibázis bérelhető csónakokkal vízi sporteszközökkel, szervezett túrákkal, a Tisza-tó Sail Vitorlás bázis, SUPpart Állvaevezős központ, Nyaralóhajó kikötő, Tisza-tó Fishing Horgászbázis.

A mentett oldal attrakciói közt megtalálható a TrambulinPart, az ország legnagyobb szabadtéri ugrálóparkja, a Tisza-tó Bike Kerékpáros és E-bike kölcsönző és szervíz, az Apraja Partja Játszóerdő, a Tisza-tó egyetlen pedálparkjával, a Deck.hu Hajós- és Horgászbolt, a Sarudi CsecseBecse – Ajándék és Strandcikk, a Tisza-tavi Mászóbázis / kötélpálya rendszer, a HarcMező – Játékos Csapatépítő CsataTér, a Tisza- tavi MiniZOO – sarudi parasztudvar.

Aki szeretne csónakra váltani, az a közeli Bölömbika kilátót innen indulva is felfedezheti, tudniillik Sarud van hozzá a legközelebb. A kilátót csak vízről lehet megközelíteni úgy, hogy alá állunk csónakkal.

A településre bekanyarodva érdemes a már országos hírű Sulyom Tájéttermet felkeresni, ahol Berecz Ádám séf nap mint nap különleges fogásokat alkot a konyhában. A faluban a népi építészet különlegességeivel találkozhatunk: az itteni parasztházak bejárata felett színes üvegekből álló kazetta van, míg a tisztaszoba előtt gyönyörű tornác látható. Az Óhalászi-sziget hősének, Hartl Edének a sarudi templom falán állítottak emléktáblát.

Tiszanána látnivalói, büféi

Innen kissé kanyargós, ám annál szebb úton haladhatunk Tiszanána felé, ahol egy helyes kikötő vár stranddal, aminek beszédesen Álompart a neve. A gát melletti büfé a kerékpárosok kedvelt megállója. Ha már itt járunk, ne hagyjuk ki az Álompart romantikus kis fahídjait, amelyeken keresztül Tisza-tavi kis szigetekre mehetünk át és a kék színű kilátóba is érdemes fellépcsőzni, ahonnan remek panoráma nyílik a Telekhátra és a Tiszára.

Kisköre látnivalói, büféi

Ezután Kisköre homokos strandjára érünk, aminek ikonikus csúszdáját messziről felismerni. A Ring-a-tó strand mögötti területen a Tisza-tó Apartmanpark Hotel várja a vendégeit, ahol wellness részleggel (medence, szauna, masszázs, dézsafürdő), modern és igényes apartmanokkal, valamint kerékpárbérléssel is várják a vendégeket. Az apartmanparknak saját kikötője is van, ami a strand mellett kapott helyet, így akár vízről is meg lehet közelíteni. Aki viszont vízre akar szállni, az a bérelhető csónakok valamelyikét viheti el egy körre. Itt a Ring-a-tó büfé várja a betérőket frissítőkkel és finom ennivalókkal. A település felé kanyarodva  a Ring-a-tó ajándékboltban Tisza-tavi szuveníreket vásárolhatunk, a településen pedig a tájházban ismerhetjük meg a régi kiskörei mindennapokat.

Ettől nem messze található a Köre Kikötő, amely egyben a nyaralóhajózás báziskikötője is. Ha szerencsénk van, akkor láthatjuk ezeket az óriási, ám igen lassú hajókat, közelebb menve meg is szemlélhetjük őket, ha éppen bent állnak. Itt magasodik a Lábasházak kilátója, ahonnan remek panoráma nyílik a strandra és a vízlépcsőre is, ami a következő megálló lesz. Az öt darab, hatalmas zsiliptáblával szabályozás a Tisza-tó vízszintjét, amiről nem szabad elfelejteni, hogy valójában egy víztározó, egy mesterséges tó, aminek vizével a környék földjeit öntözik.

A vízlépcső működésének részleteit a Kiskörei Szakaszmérnökség munkatársai mutatják be a főépületben interaktív maketteken keresztül, de ehhez előzetes bejelentkezésre van szükség. Az üzemi hídon csak egy irányba halad a forgalom, ezért az átkelést jelzőlámpa segíti – a piros jelzés a kerékpárosoknak is szól! A híd közepén támasszuk a járdára a bringánkat és nézzünk le a zsilipek közé, a lélegzetelállító hatalmas mélységbe!

Innen a Hallépcsőhöz jutunk. Mivel a tó vízszintje és a Tisza között akár 10 méteres különbség is lehet, ezért egy átjáró kiépítésére volt szükség a halak számára, ami a vízlépcsőt megkerülve köti össze a tavat az alsó folyószakasszal. A Hallépcső a kontinens legnagyobbja a maga közel másfél kilométeres hosszúságával. Vizes kismedencék lépcsőszerű sorozatából áll, így szakaszolja az ott folyó vizet 37 bukón keresztül. Egy-egy kis bukónál 25-30 cm a vízszintkülönbség, ez kellő vízpárnát jelent a halaknak, hogy fel és le tudjanak úszni. Számukra kisebb és nagyobb pihenőket alakítottak ki, hogy ne egyszerre kelljen megtenniük ezt a távot. A halak mozgását egy kémlelőnyíláson át figyelhetjük meg, és ha szerencsénk van, akkor kapitális méretű hal is elúszik az üveg előtt!

Itt a Lépcső Bisztró kihagyhatatlan kerékpáros megállóhely, ahol a többféle street food fogás mellett kávék, italok, szörpök, teák várják a betérőket. A hely különleges, steampunk stílusú, ám mégis belecsempészték a Tisza-tó állat- és növényvilágának jellegzetességet. A bisztró előtt egy büfékocsiból gofrit és fagyit kínálnak.

Abádszalók látnivalói, büféi

Ezután Abádszalók következik, ahol egymást érik a kikötők és az éttermek, koktélbárok. Az abádszalóki strand és csúszdái messzi földön híresek. A strandon panorámás kávézó is épült, ami a jellegzetes csúszdák után új védjegye lesz a városnak. Itt kóstolható meg a Tisza-tó csokoládéja, az Egy csepp Tisza-tó névre hallgató sulyomcsoki, amelyet a helyi Szabó István készít a védett és egyedülálló növényből, a sulyomból.

Ha egy kis történelemre vágynánk akkor ellátogathatunk a Babamúzeumba, amely sokféle látnivalót kínál az Abádszalókra érkező vendégeknek. A folyosón a XIX. század fordulójának éveiből származó használati tárgyak vannak, de a kismesterségek közül a bognár, kötélgyártás, csipkeverés eszközei is megtekinthetők. A múzeum legnagyobb részét a népviseletbe öltözött babák foglalják el.

Ha valami galiba akadna a biciklinkkel, itt saját kezűleg oldhatjuk meg a problémát, ugyanis tavaly nyáron Tiszafüred mellett Abádszalókon is a kerékpár szervizelést segítő szervizoszlopot telepítettek. Itt felpumpálhatjuk a biciklink lapos kerekeit, de kulcskészletet is találhatunk, ha épp arra van szükség. A szervizoszlop a Tisza-tó strand bejáratánál található. A strandon csobbanhatunk is egyet ha szeretnénk, hiszen a nemrég felújított strand szinte minden igényt kiszolgál: homokfoci-pálya, óriáscsúszdák és mini-golf pálya is várja a látogatókat.

Ha pedig megéheztünk, akkor számtalan lehetőség van a városban, ahol éhségünket csillapítani tudjuk. Ilyen például az aQuarium Étterem és Vendégház, ahol a bicikliseket frissítővel, könnyű, de tápláló ételekkel, köztük különleges halételekkel várják. Az ott megszállóknak kiadós és választékos svédasztalos reggelit kínálnak. Ételeiket, italaikat a klímás étteremben és a szabadban egyaránt elfogyaszthatja, étkezés után pedig sétálhatunk egyet az alig 100 méterre lévő Tisza-tó gátján, megszemlélhetjük az Abádi kikötő életét, vízi túrára indulhatunk.

Tiszaderzs

Innentől kevesebb program várja a kerékpárost, de talán annál szebb környezet. Tiszaderzs kikötőjébe érkezik az, aki igénybe vette a sarudi vízitaxi szolgáltatását. Aki szereti a történelmet, annak ajánlott Tiszaderzs központjába tekerni és megcsodálni a 13. századi Domonkos-rendi Mária-templomromot, amit a feljegyzések szerint az 1706-os Rabutin-féle hadjárat idején égettek fel. Vagy ha egy egzotikusabb kikapcsolódásra volna szükségünk, akkor ott a Kenguru Park, amely június 18-án fogja megnyitni kapuit. Van egy helyi legenda, miszerint a templomot és a közelben álló Borbély-kúriát titkos alagút köti össze…

A kikötőben megpihenhetünk a Horgászbüfében, ahol hideg és meleg étel egyaránt vár ránk, de fagylalttal is szolgálnak. A büfé továbbá szervizpontként és e-bicikli töltőállomásként is funkcionál. A kikötőtől nem messze található a Cserőközi holtág, amelynek remek termőföldje és megannyi értékes növénye van.

Ezzel szemben, a vízparti oldalon pallóút vezet be egy szigetre és a vízisétányhoz hasonlóan itt is a víz felett sétálhatunk egy rövid szakaszon. Ezután Tiszaszőlős kikötői következnek, majd megérkezünk Tiszaörvénybe, innen pedig egyenes út vezet a strandon át, egészen a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumig.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: