fbpx
Összes téma Tisza-tavi Kerékpáros Centrum Tisza-tó élmények

Körkép: ezek a kilátók várnak a Tisza-tavon!

A kilátókba való fellépcsőzés a kirándulások egyik kihagyhatatlan eleme. Természetesen a Tisza-tónál ebből az élményből sincs hiány: bemutatjuk ezeket és azt, mit látni onnan. Érdemes ellátogatni mindbe, hogy egy átfogó kép táruljon elénk a Tisza-tóról!

Bölömbika kilátó

Ravasz-hátnál tavaly nyáron épült kilátót Újlőrincfalva környékéről lehet megközelíteni. Ez egy hínárral benőtt, kevésbé forgalmas, ám annál csodálatosabb helyen áll. Ennek az a különlegessége, hogy csak vízről lehet megközelíteni. Ehhez a kilátó alatt lehet kikötni, és egyből az első lépcsőfokra lépve felmenni a tetejéig, ahonnan a Kis-Tiszát, a Poroszlói- és a Sarudi-medencét lehet szemügyre venni.

Fattyúszerkő kilátó

A szintén tavaly nyáron a Csapói Holt-Tiszán megépült kilátó környékén korábban már állt egy kilátó, így a Tisza-tónál régóta vízitúrázók szinte pontosan tudni fogják a helyét. Kikötni egy stégen lehet majd és a nádason keresztül, távol a fáktól egy pallóúton lehet bejutni a kilátóra, ahonnan a Poroszlói-medencét, illetve a Csapói Holt-Tiszát lehet belátni. A madarászok számára ismét közkedvelt hellyé válhat, hiszen korábban is madármegfigyelő torony állt itt.

Mindkét kilátót Komáromi Tas építészmérnök tervezte, aki ezeket modern, ám mégis a tájba illeszkedő stílusban tervezte meg. Olyan könnyed, átlátható szerkezetet álmodott meg, ami egyszerre lehet látható azok számára, akik keresik és láthatatlan azoknak, akik csak gyorsan átpásztázzák a környéket. Mind a Ravasz-háton, mind pedig a Csapói Holt-Tiszán lévő alapja horganyzott acél, ami 3 és 4,5 méterre van a talajban, a felépítmény pedig vörösfenyőből készült. A csomópontokban is horganyzott acélszerkezetek biztosítják a kilátók stabilitását.

 

A Szilas-foki kilátó

A Szilas-foknál kell keresni a legújabb vízről megközelíthető kilátót, ami így már a harmadik ilyen a sorban. Az Aktív Magyarország 30 millió forintos támogatásából felépült kilátót a Békatutaj Egyesület építette 2021 őszétől kezdődően.

A két másik társához hasonlóan ez is madárnevet kapott, a közelben fészkelő küszvágó csérek után nevezték el az Aktív Magyarország közönségszavazásán. Ám nemcsak az emberekre, hanem a madarakra is gondoltak, így költőhelyeket tettek ki a környéken fészkelő küszvágó csérek számra a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságával együttműködve.

A kétszintes, 9 méter magas, fából és acélból készült kilátóról a Borzanatot, a Lapos-morotvát és a Poroszlói-medencét lehet belátni.

 

Kiskörei kilátó

Az tavalyi nyár egyik újdonsága a MAHART kiskörei báziskikötője mellett épült „lábasházak” és a közepén álló kilátó. Az épületegyüttes már messziről felhívja magára a figyelmet: vízről és a kerékpárosok számára az útról is jól látható, így tájékozódási pontként is tud funkcionálni.

A lábasházak a Tisza-tó legnagyobb kilátóját fogják közre: 19 méter magasból lehet a természetet pásztázni. Szerkezete fém, ami faborítást kapott úgy, hogy két egymásba fordított hajótestet formázzon. Tehát stílszerűen a Tisza-tavat két csónak orrából, fordított perspektívában: álló helyzetben lehet szemlélni. Jól hangzik, igaz?

Ablakokon keresztül lehet a Kisköre Kilátó minden emeletén körbenézni, és ahogy fogy a lábunk alatt a talaj, úgy látjuk egyre magasabbról a tavat. A kilátóból egészen a tó szívéig: a Kiskörei Vízlépcsőig is ellátni, valamint az élő Tiszát és az Abádszalóki- illetve a Sarudi-medence egy részét is megpillanthatjuk a tetejéről.

Óhalászi-sziget

Aki a Tisza-tóra érkezik, annak bizonyára tudomására hozzák azt az érdekességet, hogy a tó közepén valamikor egy falu állt az Óhalászi-szigeten. Ez a sokszor átlagosan csak néhány száz lelket számláló falu csendesen, a Tisza mellett élte dolgos mindennapjait. A helybeliek együtt léteztek a folyóval és az azzal együtt járó áradásokkal. Tiszahalászt nem a tározó építésekor árasztották el vízzel, mint ahogy az például Erdélyben is történt, hanem száz évvel ezelőtt sodorta el a Tisza árja. Az ott élő embereket Hartl Ede telepítette át a mai Újlőrincfalva területére. A vízről már messziről látni a kilátót, az előtte lévő kis móló pedig megállásra hívogat bennünket. A kilátóból gyönyörű panoráma nyílik a tóra. Ha követjük a mellette futó ösvényt, akkor eljutunk az egykori temetőhöz, ahol egy kőből készült 1848-as emlékmű fogad bennünket, tetején kovácsoltvas kereszttel, zászlóval és a sziget történetéről szóló tájékoztató táblával. Talán ez a kőkereszt az egyetlen dolog, ami megmaradt Tiszahalászból. Ha itt belátnánk a föld alá, akkor nem találnánk sok sírt, hiszen évszázadokon keresztül nem itt volt az első temető. Ez csak a második (amit két évtizedig használtak), ugyanis a korábbi betelt a szabadságharc idején.

Ha érdekel az Óhalászi-sziget igaz története, akkor itt elolvashatod!

Tisza-tavi Vízisétány

A Tisza-tavi kirándulások egyik kihagyhatatlan helye az a sétány, ami a víz felett, 1500 méter hosszú pallóúton mutatja be testközelből a tó állat- és növényvilágát. A Poroszlóról elérhető sétány a Tisza-tóhoz érkezők kedvence és egyben az egyike azoknak a kötelező programoknak, amiket mindenkinek meg kell tekintenie, ha a környékre látogat. A kilátó a sétány végén található, a Poroszlói Kis-Tisza mellett. Innen kitekintve az érintetlen nádast, a vízen csónaktúrázókat, SUP-osokat látni és lehet, hogy a sétányon ismertetett állatokat is megpillanthatjuk…

Szabics Kikötő és Szabadidőpart

A Tisza-tavi kirándulások egyik kihagyhatatlan elemének számít a Tiszavirág Ártéri Sétaút és az Örvényi Pákász Tanösvény bejárása, ahol három magaslatra is felsétálhatunk. Az egyik a Tiszavirág Ártéri Sétaút végén található, amit a mesterségesen kialakított csatorna melletti sétával lehet elérni. A Szabics Kikötő és Szabadidőpart tanösvényein testközelből ismerhetjük meg a növény- és állatvilágot, valamint az egykoron itt élő emberek mindennapjait is. A tündérrózsákkal teli Göbe-tó partjára érve igazi kalandtúra vár ránk. Csónakba szállva, kötelek segítségével jutunk át a túlpartra, hogy beléphessünk az Örvényi Pákász Tanösvény meseszerű világába. A láptúrához ajánlott lábbelinket a kihelyezett gumicsizmára váltani. A madárlesből csodálatos látvány nyílik a sásos-gyékényes területre. A tanösvény legvégén található Tiszavirág-toronyból pedig a Göbe tárul szemünk elé. A két tanösvény páratlan szépséggel rendelkezik és igen sok izgalmas programot kínál.

Tiszanána Álompart

A Tiszanána-Dinnyésháton található Álompart az egyik kedvelt strandhelyszín, ami 2020-tól teljesen új arcát mutatja, felújításának köszönhetően. A fejlesztések alapját az iszapkotrás és tereprendezés jelentette, ami nemcsak a kikötőbővítést alapozta meg, hanem a strand vízminőségét, élvezhetőségét is javítja. A tervek között szerepel a turisták, strandolók, vízi úton érkezők számára nyújtott szolgáltatások bővítése. Ehhez elsőként új recepciós és szolgáltató épület létesült. A projekt keretében megújultak a sétautak és gyaloghidak is. Elkészült egy tájképhez illeszkedő kilátó, amelyről be lehet látni a kikötőt, a strandot, az élő Tiszát és a Telekhátat. A nyugodt vizű, fokozatosan mélyülő, homokos partszakaszon kisgyermekes családok is biztonságosan strandolhatnak. A közelében lévő kikötő az aktív kikapcsolódás kedvelőit várja, a romantikára vágyókat pedig kézzel húzható átkelő-komp viszi át a szomszédos apró szigetre.

Tisza-tavi Ökocentrum

A Poroszlón található Tisza-tavi Ökocentrum egyedülálló módon mutatja be a Tisza-tó növény- és állatvilágát. A kormoránoktól kezdve egészen az egykor honos vizákon át a pelikánokig, a helyi flóra és fauna képviselteti magát. Számtalan interaktív és izgalmas programot kínál földön-vízen- levegőben, a gyermekek és a felnőttek számára egyaránt. Miután körbejártuk az Ökocentrumot, érdemes magas tornyának legfelső szintjére is felmenni, hiszen Poroszló település és a Tisza-tó kék víztükre is kitűnően látszódik onnan!

Tisza-tavi Kerékpáros Centrum

A Tisza-tavi Kerékpáros Centrum épületében nemcsak kerékpárbérlésre van lehetőség, hanem egyes emeleteiről kitekintve csodálatos kilátásban lehet részünk. A tetőteraszon kávézó működik, ahonnan akár egy távcső segítségével egészen a szabadstrandig is elláthatunk. Megannyi vízimadarat figyelhetünk meg: tőkés récét, dankasirályt, gémet, szárcsát, kormoránt. Ajánlott egy hosszú kerékpártúra után itt megpihennünk, ugyanis a látvány biztosan nem fog könnyen elengedni!

1 hozzászólás

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d