fbpx
Összes téma

Ezeket a hétvégi programokat ajánljuk az I love Tisza-tó nyári lapszámában!

Megjelent az I Love Tisza-tó nyári lapszáma, amelyben az idei nyári szezon híreit, legjobb programlehetőségeit gyűjtöttük össze. Fókuszban a csónaktúrák, a bringázás és a nyári programok! Most összeszedtük nektek azokat a legfontosabb, több napot igénybe nem vevő programokat, amelyek alkalmasak arra, hogy a hétvégénket kitöltsük vele a Tisza-tavon.

Az I love Tisza-tó nyári lapszáma közel 150 oldalon át mutatja be a tó körüli programokat, tájékoztat a legfrissebb hírekről és harangozza be a legújabb fejlesztéseket. A magazint eredetileg Tiszafüred városa hívta életre 2018-ban, abból a célból, hogy az összefoglalja és bemutassa a tó turizmusát az érdeklődők számára. A magazin népszerűsége az elmúlt években egyre csak nőtt: amíg kezdetben 76 oldalon jelent meg a magazin, addig mára már 145 oldalasra bővült. A magazin évente kétszer, tavasszal és nyáron jelenik meg, de a korábbi megjelenésekben található információk sem avulnak el, szinte mind aktuális a mai napig.

Most összeszedtük nektek azokat a programokat, amelyekkel kitölthetitek a hétvégéteket, ha a Tisza-tavon jártok. Legyen az csónaktúra, kerékpártúra vagy akár tanösvénytúra, a magazin nyári lapszáma segít eligazodni a rengeteg lehetőség közt. Ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze azokat a helyeket és viszonteladókat, ahol hozzáférhetsz a magazinhoz. Lássuk mi vár ránk a Tisza-tavon!

Csónaktúrázás

Nyári lapszámunk fókuszpontja a csónaktúrázás, több cikket is szenteltünk ennek az izgalmas elfoglaltságnak. Összegyűjtöttük például azt a 8 csónaktúra célpontot, amelyeket semmiképp nem szabad kihagyni, ha a Tisza-tavon járunk: cikkünkben bemutatjuk például a Bölömbika kilátót, amely a Ravasz-hátnál épült, és Újlőrincfalva környékéről lehet megközelíteni. Ez egy hínárral benőtt, kevésbé forgalmas, ám annál csodálatosabb helyen áll. A különlegessége az, hogy kizárólag csak vízről lehet megközelíteni. Miután kikötöttünk a négyszintes, fából épült torony aljában, a hajóból kilépve már mászhatunk is fel a tetejére, ahonnan a Kis-Tiszát, a Poroszlói- és a Sarudi-medencét lehet szemügyre venni.

Vagy ott van az Óhalászi-sziget, amely a Tisza-tó egyik kihagyhatatlan látnivalói közé tartozik, hiszen egy elveszett falu nyomait fedezhetjük fel: A Tisza 1876-os áradása során ugyanis elpusztult egy, már létező falu, amelyek Tiszahalásznak hívtak. Ha követjük a móló mellett futó ösvényt, akkor eljutunk az egykori temetőhöz, ahol egy kőből készült 1848-as emlékmű fogad bennünket, tetején kovácsoltvas kereszttel, zászlóval és a sziget történetéről szóló tájékoztató táblával. De találkozhatunk még gémes kúttal a tó közepén, vagy elevezhetünk a Göbéhez, ami lényegében egy tó a Tisza-tavon belül.

A tó hemzseg egyébként olyan nagy tudású szakemberektől, akik szívesen adják át a tóval kapcsolatos tudásukat másoknak. Pontosan ezekért az élményekért szerveznek túravezetéseket a tavon, hogy például az önmagában is érdekes csónakázás közben részleteiben ismerhesse meg a látogató a tavat. Nyári lapszámunkban Kiss Attila túravezetéséről is írtunk, aki már-már spirituális szinten végzi a munkáját. Ismerteti a túravendégekkel azon szavak jelentését, melyeket a tó körül használunk a dolgok megnevezésére, sőt, van hogy esti csillagnéző túrát vezet a vízen, melynek során a magyar nyelv és a csillagászat kapcsolatát fejtegeti.

Strandolás a Tisza-tavon

Magazinunkba készítettünk egy körképet, ami a tó körüli legjobb strandokat mutatja be. Hét település szabad, vagy fizetős strandjáról írtunk, és arról, hogy a tó körüli strandok igyekszenek minden igényt kielégíteni. Hétvégi programnak abszolút alkalmas ellátogatni akár az egyikre, hogy megtapasztalhassuk a Tisza-tavi életérzést.

Ilyen például az abádszalóki strand, ahol amint belépünk a kapun, először a Tisza-tó állatait formázó LED Zoo köszönt bennünket, majd innen a büfék és éttermek mellett találjuk magunkat, amelyek mögött a koktélbár található. Ennek túloldalán Abádszalók már-már jelképévé vált, hárompályás óriás csúszdája üdvözöl. A part homokos, lassan mélyül, így a kisgyermekes családok is jól érezhetik magukat. A vízparton is számos élményben részesülhetnek a homokfoci-, strandröplabda- és strandkézilabda-pályán, de akár asztaliteniszezhetnek is.

Nagy sikernek örvend továbbá a Tiszafüreden található szabadstrand is, nem véletlenül: tavaly újították fel, az eredmény pedig magáért beszél. Különböző sportjátékokat (tenisz, streetball, lábtenisz) is ki lehet próbálni a multifunkciós sportpályán. Aki a nyaralásán sem szeretné az edzéseit kihagyni, csodálatos természeti környezetben: a fitneszparkban is mozoghat. A homokos strand egyik leglátványosabb része a sulyomtávoltartó stégrendszer, míg a másik a felfújható vízijátszótér, amelyek megannyi mókának biztosítanak helyet.

De írtunk a sarudi Élményfaluról is. Az itt található Kalandpart névre keresztelt strandon a vízi programok óriási tárházának lehetőségei közül választhatunk. Ha egy fejessel szeretnéd üdvözölni a tavat, akkor előbb hazánk legnagyobb Aquaglide vízijátszóterére kell beúsznod! A sarudi part is homokos és a családok számára megannyi programmal készül. A vízi sportok szerelmeseit az Ökoport Vízisport és Vízitúra Központ várja, ami lehetőséget biztosít szinte minden vízi sport kipróbálására, mint például a SUP-ozásra, a kajakozásra, kenuzásra, motorcsónak kölcsönzésre, vitorlázásra, és többek közt elektromos csónak/vízi robogó/dodzsem/ bérlésére is.

Kerékpártúrák

A Tisza-tó örökzöld programját és megunhatatlan élményét sem hagytuk ki a nyári lapszámból. Abszolút alkalmas egy hétvégi programnak, hiszen például a 65 km-es kiskör megtétele átlagos kondícióval is csak 5 órát vesz igénybe. Településbemutatónkban több olyan városról is írtunk, ahol biciklit lehet bérelni (például Tiszafüred, vagy Poroszló). Nemrég megjelent online cikkünkben pedig minden megállót bemutattunk, melyet érintünk a gáton való biciklizés során a kiskör megtétele közben.

A nyári lapszámban írtunk a tavat érintő bringás fejlesztésekről és újdonságokról, remélve, hogy mindenki kedvet kap a Tisza-tó körbebiciklizéséhez. Több helyek felújították a kerékpárutat, de emellett a legnagyobb újdonság a Tiszanánát és Tiszaderzset összekötő, kerékpárosokat szállító kompjárat elindulása lesz. Mindkét oldalon készült egy-egy kompkikötő, ami már a nyár folyamán szállítani fogja a kerékpárosokat.

Mindezen kívül a harmadik nagyon fontos fejlesztés az évente már közel 100 ezer kerékpáros folyóügyeit kielégítő szaniterállomások kiépítése volt. Mivel ezek kiépítéséhez a kikötők mellett adottak az infrastrukturális feltételek, ezért odatelepítik ezeket a pontokat. A pontokat mindenki felismerheti, hiszen az autópályák mellett is található „vandálbiztos” acélelemekből készültek. A környékükön pihenőhelyet is kialakítunk, ahol el lehet fogyasztani a szendvicseket, vagy le lehet rázni a lábakat. Az út során meglazult csavarokat, esetleg egy-egy defektet is lehet kezelni a kihelyezett szervizoszlopok segítségével, amelyeken rendelkezésre fog állni minden javításhoz szükséges szerszám.  Ezeket Poroszlón, Sarudon, Kiskörén a hallépcsőnél, Tiszaderzsen és Tiszaszőlősön lehet majd megtalálni.

Állatparkok a tó körül

Családosoknak, de akár pároknak is alkalmas hétvégi program a Tisza-tó körül található állatparkok, állatkertek meglátogatása. Több is található ezekből, és mindegyik más-más profillal rendelkezik. Hírt adtunk a Tiszaderzsen június 18-án nyitó Kenguru Parkról, ahol összesen harminc faj kétszáz állata lesz látogatható egészen egy hektárnyi területen. A fajok között található többek közt az emu, az alpaka, ezüstfácán, a kokabura, más néven kacagójancsi és a park fő sztárjai, a benett kenguruk. Róluk már most láthatunk videókat a Kenguru Park Facebook-oldalán, amit egyébként érdemes lesz követni az újdonságokért és a dolgozók által megörökített cuki pillanatokért.

Vagy ott a sarudi MiniZOO, a hely, ahol a Tisza menti települések nyugodt és természetközeli hangulatával várják a látogatókat. A MiniZOO célja, hogy megismertesse testközelből a kicsiket és nagyokat az állatvilág színes világával, és hogy nagy hangsúlyt fektessenek a környezettudatos nevelésre. Teszik mindezt játékos és interaktív formában.

Tisza-tavi Ökocentrum

Szintén kihagyhatatlan hétvégi program a Poroszlón található Tisza-tavi Ökocentrum meglátogatása, hiszen itt mindent megtalálhatunk, ami egyenlő a Tisza-tóval. Közel kerülhetünk az állatvilághoz, megcsodálhatjuk a tó halait, betekinthetünk a tó történelmébe, de még egy szuper kilátó is vár minket. Az Ökocentrum idén ünnepelte tizedik születésnapját, és majdnem ezzel egy időben a kétmilliomodik látogatóját fogadta. Ez is mutatja, hogy tökéletes úticél, ha megszeretnénk ismerkedni a Tisza-tóval.

Nyári lapszámunkból kiderül, hogy az Ökocentrum sikeres és izgalmas, ezért folyamatosan nagy érdeklődésnek örvend, és nem kivételes eset, hogy hosszú sorok alakulnak ki a bejáratnál. Ennek kiküszöböléseként vezette be az igazgatóság a mobilfizetési opciót, amelynek segítségével előre meg lehet venni a jegyet az Ökocentrumba, ennek köszönhetően csak annyi dolgunk van a megérkezés után, hogy a megvásárolt online jegyet bemutatjuk. Készülnek a nyárra is: létrehoznak egy tízlyukas mini-golf pályát, és egy mezítlábas ösvény is a tervben van.

Magazinunkban egész nyárra kilistáztuk az Ökocentrum által meghirdetett programokat, így előre tudunk tervezni egy kirándulást a családdal.

 

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: