fbpx
Összes téma Kiskörei Vízlépcső Tisza-tó élmények Promó

Bringával Kiskörén: Egynapos túraajánlat sok-sok érdekességgel

Kisköre - mint a Tisza-tó bölcsője - számtalan lehetőséggel, programmal vár az idén is, amelyet egy izgalmas bringatúrára fűztünk fel nektek. A kört a gyermekes családok és a könnyed, egynapos kirándulást keresők számára is egyaránt ajánljuk. A túra nemcsak tavasszal, hanem a nyári kánikulában is jó választás, melyről részletesen a Kiskörei Tourinform Irodában is lehet érdeklődni.

Kisköre – mint a Tisza-tó bölcsője – számtalan lehetőséggel, programmal vár az idén is, amelyet egy izgalmas bringatúrára fűztünk fel nektek. A kört a gyermekes családok és a könnyed, egynapos kirándulást keresők számára is egyaránt ajánljuk. A túra nemcsak tavasszal, hanem a nyári kánikulában is jó választás, melyről részletesen a Kiskörei Tourinform Irodában is lehet érdeklődni.

Indulás: a Ring-a-tó strand melletti Tisza-tó Apartmanpark

Idén tavasszal nyitotta meg kapuit a kiskörei Tisza-tó Apartmanpark, amely mintegy 22 vadonatúj, összkomfortos házzal és megannyi extra szolgáltatással várja a látogatókat és az ökoturizmus valamennyi ágát. Az apartmanpark a Tisza-tavi kerékpárút közvetlen szomszédságában található. Többféle biciklit lehet tőlük bérelni, de aki mégis a sajátját hozná, annak méretes, ingyenes parkoló áll rendelkezésre az induláshoz. A Tisza-tó Apartmanpark tálcán kínálja magát a bringázás szerelmesei számára. A tőlük bérelhető biciklik mind szervizeltek, és ha defekt vagy valamilyen műszaki probléma merülne fel az út során, a kollégák a segítségünkre sietnek. Miután kiválasztottuk és beállítottuk a bicikliket, indulhat a túra!

Az ajánlott túraút során nem fogjuk elhagyni a települést, így nem feltétlenül szükséges enni- és innivalót magunkkal vinni, viszont nem kell kétségbe esnünk, ha elfogy a vizünk, mert bisztrók és boltok elérhető közelségben lesznek.

Első megálló: Kisköre Kilátó

Az első megállót valójában gyalog is elérhetjük az apartmanparkból – ezért nagyszerű választás a szállóvendégeknek, hiszen ők a naplementét akár innen is megnézhetik. A Köre Kikötő kilátótornyába felsétálva, 19 méter magasságból észak felé a Tisza-tavat, keletre az Abádszalóki-öblöt, délre a Kiskörei Vízerőművet láthatjuk. A kilátó két összefordított hajótest képét ábrázolja. Az építmény az Alföld szívének egyik legmagasabb pontja, amely nagyszerű példája az acél-és faszerkezetek harmonikus összehangolásának. A kilátóról korábban itt írtunk bővebben.

Innen nyeregbe pattanva vegyük az irányt a település központjába!  A kilátótól nem messze először a Kiskörei Tourinform Irodát érjük el a Ring-a-tó Ajándékbolttal, ahol változatos, folyamatosan bővülő ajándékkínálattal állnak rendelkezésünkre, de mivel visszafelé is ugyanezen az úton vezet a túra, így elegendő lesz akkor is megállni, bevásárolni.

Második megálló: Tájház

A település központjában található a Kiskörei Tájház, amit egy lokálpatrióta tanítónő hívott életre. Az 1970-es évek végén egy fiatal tanítónő elhatározta, hogy diákjaival összegyűjti a szülőfalujában még fellelhető XIX. század végi tárgyakat. Tíz éven át gyűjtötte, majd munkája eredményeként a nyolcvanas években berendeztek egy 1856-ban épült házat. Szerdától vasárnapig, 14:00 és 18:00 óra között van nyitva.

Innen pedig egy picit elhagyjuk a települést.

Harmadik megálló: a 300 éves fa és a közúti-vasúti Kiskörei Tisza-híd

Létezik Kiskörén egy legenda, miszerint az a pár, akik megcsókolják egymást a fa alatt, örökre együtt maradnak. Hogy igaz-e vagy sem, azt a helyiektől kell megtudakolni. Emellett még az a fa érdekessége, hogy már háromszáz éve áll Kisköre határában. A kocsányos tölgyet a Tisza-híd melletti gátőrház közelében kell keresni. Törzsének kerülete: 6 m, átmérője: 1,3 méter, magassága pedig 30 méter. Fajtáját, adatait tekintve a becsült életkora: 300 év, amivel méltán kiérdemelte a környék legöregebb fája címet.

A Kiskörei Tisza-híd nemcsak a környék, hanem az ország egyik legérdekesebb hídja, hiszen egyszerre használja a közúti és a vasúti forgalom is. Az egyvágányú, nem villamosított Kál-Kápolna–Kisújszállás-vasútvonal Kisköre és Abádszalók állomások között halad át a hídon. A híd elődje fából készült és 1887-ben adták át. Az idő és a Tisza romboló hatása miatt fel kellett újítani, de az első és a második világégés is megtépázta. A második világháború után nyerte el ma is látható formáját és az országban egyedülállóan a régi, 1800-as évekbeli módon (azaz, hogy egyszerre használja a közút és a vasút is) járhatunk rajta. A hídra gyalogosan is felmehetünk, a kerékpárról viszont le kell szállnunk és úgy haladhatunk végig, hogy toljuk a járdán. A kilátás igazán páratlan, talán az egyik legszebb panorámát nyújtja a környéken.

 

Innen ismét a gátra fogunk felmenni, illetve a híd alatt térhetünk vissza a Tisza-tóhoz. Ehhez követnünk kell az út vonalát a hídról, majd az első lehetőségnél jobbra kell fordulni, hogy a Tisza gátjára jussunk fel a gátőrház mellett. A gát a híd alatt fog elvezetni és ezen végigmenve jutunk el a következő megállóig.

Negyedik megálló: Jóreménység-sziget

Valójában félsziget ez, ahová a 2020-ban kitört pandémia ideje alatt Ljasuk Dimitry környezetvédelmi aktivista, természetfilmes költözött ki, mintegy hat hónapra. Innen jelentkezett be rendszeresen a közösségi média felületein. Kezdetben még titokban tartotta e területet, hogy ne keressék fel, ma viszont egy közösségi helyet hozott létre önkéntesekkel, pihenőteret nyújtva a betérőknek.

Ötödik megálló: Hallépcső és a Lépcső Bisztró

2022-ben nyílt meg a Lépcső Bisztró, ami a közkedvelt Hallépcső mellett várja a kerékpáros, gyalogos vagy éppen autós kirándulókat. A bisztróban megannyi finom fogást kínálnak a betérőknek, amelyek koncepciója a természet és az ember összhangjának a bemutatása. Kérjünk egy üdítőt vagy valamilyen harapnivalót, és ha teletöltöttük a hasunkat, akkor érdemes a ház oldalára festett óriási madarakkal egy szelfit készíteni és posztolni.

Ennek szomszédságában, egészen pontosan egy karnyújtásnyira található a Hallépcső, ami 1,5 km-en és 32 bukón keresztül szakaszolja a vizet, lehetőséget adva a halaknak, hogy az élő Tisza és a tározó között tudjanak közlekedni. A létrehozó, azaz a KÖTIVIZIG a turistákra is gondolt egy kilátóval. A hallépcsőn belül egy kis sziget is található, amelyet fahídon keresztül lehet elérni.

Hatodik megálló: a vízlépcső

A Tisza-tó létrehozója a vízlépcső, ami három egybeépített főlétesítményből áll: a duzzasztóműből, a vízi erőműből és a hajózsilipből. A hajózsilip 12 x 85 méteres méretével, 1350 tonnás hajók zsilipelésére alkalmas. Az erőmű a Tisza folyó duzzasztása által keletkezett Tisza-tó megújuló vízenergiájából, környezetbarát módon, 4 db csőturbina-generátor egységgel állít elő villamos energiát. A vízlépcső, illetve a Tisza-tó működését idegenvezetéssel lehet részletesen megismerni, melyhez bejelentkezés szükséges a KÖTIVIZIG honlapján. Aki a vízerőművet (azaz, ahol az áramtermelés folyik) szeretné megismerni, annak az MVM Tiszavíz Vízerőmű Kft-nél kell szintén előzetesen bejelentkeznie.

Hetedik megálló: Ring-a-tó Ajándékbolt

Innen pedig már csak egy megálló maradt, mégpedig a Ring-a-tó Ajándékbolt, ami a Kiskörei Tourinform Irodában üzemel az önkormányzat által felújított Inkubátorház és Konferenciaterem épületében. Az ott dolgozó mosolygós, mindig kedves és segítőkész munkatársak a tájékoztatáson kívül Tisza-tavi szuvenírek széles választékával várják a betérőket. Kínálatukban többek között helyi kézműves termékek, egyedi ajándék- és dísztárgyak, hűtőmágnesek, textiltáskák, kulcstartók, bögrék találhatók, de a turistáknak különböző térképekkel, kiadványokkal is tudnak szolgálni.

Cél: Tisza-tó Apartmanpark

Az egész napos túra után jólesik megpihenni. Az apartmanpark szolgáltatásai közül igénybe vehetjük a masszást, amit érdemes előzetesen lefoglalni. A lazító, kényeztető masszázst követően pedig az apartmanpark büfé/éttermében kérhetjük ki vacsoránkat, majd tovább pihentethetjük testünket, relaxálhatunk a dézsafürdőben.

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: