fbpx
Tisza-tó élmények Hortobágy Összes téma

Kihajtják a jószágokat: Szent György-napi Kihajtási Ünnep a Hortobágyon!

A pásztorok életének egyik kiemelkedő eseménye volt Szent György-napja, hiszen e napon hajtották ki az állatokat téli szálláshelyükről. A hagyományra emlékezve a hortobágyi pásztorokkal és állataikkal ismerkedhetnek az érdeklődők április 23-án, szombaton.

A jó öreg, sokat látott, de még mindig szolgáló Kilenclyukú hídon áthajtott jószágok, a csergető csikósok, a híres pusztaötös és rackanyáj feledhetetlen látványt nyújt. Ez az év egyik olyan jeles napja, amely különösen ráirányítja a figyelmet a világörökségi helyszínen folyó pásztoroló állattartás múltjára és az őseik mesterségét őrző maroknyi pásztorságra.

Az ünnepség 14.00 órakor a Hortobágyi Nonprofit Kft. rackajuhainak Kilenclyukú hídon való áthajtásával kezdődik. Megtekinthető lesz a hatos szürke marha és a ritkaság számba menő négyes bivalyfogat is, valamint a lovas fogatok. A régi számadói rendszer hagyományai szerint a megbízott számadók bemutatják a kezük alá adott állományt, dolgozókat, szaporulatot, illetve az elmúlt időszak eseményeit. Tisztelegve a régi pásztorok előtt Hortobágy Örökös Pásztorait is köszöntjük. A rendezvény zárásaként csikós és pusztaötös bemutatóban is gyönyörködhetünk – közölte a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága.

A Szent-György napi Kihajtási Ünnep és Kézműves Vásár, Világörökségünk a Puszta napja részletes programja:


Pásztormúzeum előtti téren:

10.00 – 16.00 A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság mobil kiállítással, természetismereti játékokkal várja a látogatókat, ezentúl kitelepül a Herman Ottó Intézet, a Magyar Madártani Egyesület, valamint a Szárnyalló népi játékok csapata. Nemzeti Parki Termék Védjegyes termelők portékái és az Igazgatóság saját szalámi terméke is megvásárolható lesz.

Kilenclyukú-híd és a mellette lévő folyóparton:

14.00-14.20 Vendégek köszöntése, a pásztorok, jószágok, fogatok érkezése a Kilenclyukú     hídon át a Pásztormúzeumhoz

14.20-14.30 Köszöntő, a rendezvény megnyitása – Medgyesi Gergely Árpád – ügyvezető, Hortobágyi Nonprofit Kft. Bodó Sándor – országgyűlési képviselő, ITM államtitkár

14.30-14.40 Debreceni Népi Együttes néptáncbemutatója

14.40-15.00. A Hortobágyi Örökös Pásztorok bemutatása, az új Örökös Pásztor bemutatása

14.50-15.00 A Hortobágyi Nonprofit Kft. számadóinak bemutatása, megbízóleveleik átadása – Medgyesi Gergely Árpád, Bodó Sándor

15.00-15.30 A Hortobágyi Nonprofit Kft. tevékenységének, tenyészállatainak bemutatása

15.30-15.45 A közönség ismerkedése a pásztorokkal és az állatokkal

15.45-16.00 Csikós-, és pusztaötös bemutató

16.00 Elköszönés – a pásztorok, jószágok, fogatok elvonulása a Kilenclyukú hídon át

Hortobágyi Csárda:

Pásztorételek és egyéb finomságok várják az odaérkezőket. A talpalávalót az Egerszalóki Tekergők húzzák

Vásártéren (egész nap):
Kézműves vásár, bográcsos ételek, vásári hangulat

A Szent-György napi Kihajtási Ünnep és Kézműves Vásár, Világörökségünk a Puszta napja ingyenesen látogatható.

Bővebb információért látogass el HNPI weboldalára, vagy keresd őket a Facebookon!

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: