fbpx
Összes téma Promó

Tisza-tó környéken állást keresel, tippek az állásinterjúhoz?

Egy állásinterjú során nem könnyű szituációban találja magát az ember. Érdemes tehát alaposan felkészülni rá és nem csak arra, hogy majd kedélyesen elbeszélgetünk a leendő munkáltatónkkal, hanem bizony a nehéz kérdésekre is. (Szponzorált tartalom)

Gyengeségek, stresszkezelés

Az interjú előtt alaposan gondoljuk át, hogy melyek azok a nehéz kérdések, azok a kényelmetlen témák, melyek szóba kerülhetnek és készüljünk fel, hogy mit is válaszolunk majd ezekre. Így például kérdésként merülhet fel, hogy melyek a gyengeségeink, vagy épp milyen kritikus visszajelzéseket kapunk a leggyakrabban? Azért teszik fel ezt a kérdést, hogy lássák, hogy van-e önismeretünk és hogy aktívan dolgozunk-e önmagunk fejlesztésén. Jó válasz ilyenkor, ha keresünk egy példát a múltból és azt meséljük el, hogy az adott helyzetben hogy reagáltunk, és min változtatnánk. Ez sokkal jobban megmutat bennünket, mintha egyetlen szóval letudnánk ezt a kényelmetlen kérdést.

Az interjún arra is megkérhetnek, hogy meséljünk el egy olyan esetet, amikor legyőztünk egy akadályt. Mindezt azért kérdezik meg, hogy lássák, hogy kezeljük a nehézségeket. Készüljünk egy példával erre a kérdésre is, és fejtsük ki, hogy mit tettünk illetve ma mit tennénk  másképp ugyanabban a helyzetben.

Hogy kezeli a stresszt? – a kérdés máris stresszhelyzetbe sodorja a jelentkezőt, azonban a válasz nem maradhat el. Érdemes itt is egy példát hoznunk és beszélnünk arról, hogy milyen fontosnak tartjuk a kommunikációt a munkahelyen is. Hisz a stresszhelyzetekből a megoldást általában a nyílt, őszinte kommunikáció jelenti.

Előző munkahelyek és fizetés

Az előző munkahelyek-téma mindig is érzékeny marad, még akkor is, ha mi magunk mondtunk fel a munkahelyünkön, de akkor is, amikor bennünket bocsátottak el. Mégis hogy lehet egy ilyen kérdésre őszintén válaszolni? Hisz minden bizonnyal azért váltunk el egymástól, mert valami nem volt jó, azonban a volt munkáltatót szidni nem igazán tanácsos egy állásinterjún. Azt sem mondhatjuk nyilván, hogy minden szép és jó volt, mert akkor felmerül a kérdés, hogy akkor miért jöttünk el? A válasz tehát nehéz és összetett, így próbáljunk meg erre is felkészülni. A miért jöttél el? – kérdésre keressük meg magunkban a választ és ne csak a rossz dolgokra gondoljunk, hanem a jóra is. Emeljük ki volt munkahelyünk előnyeit és őszintén, de finoman mondjuk el, hogy miért döntöttünk mégis a váltás mellett.

Sok-sok kérdés felmerülhet egy állásinterjún, ilyen a fizetési igény is. Bár szerencsére egyre több munkáltató – helyesen – már az álláshirdetésben közzéteszi, hogy milyen feltételekkel kínál munkát, sokan még nem teszik meg, vagy ha meg is teszik, ez valamennyire rugalmas. Hogy ne kérjünk túl sokat vagy épp túl keveset a munkánkért? Nehéz és érzékeny téma ez is, felkészülni pedig úgy tudunk, ha tájékozódunk, hogy az adott cégnél milyenek a fizetések és hogy egy adott munkakörben milyen az országos átlag.

– írta: a Lépés Magazin

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: