fbpx
Összes téma Tisza-tó fejlesztések Hírek Program Tisza-tó élmények Tisza-tavi hírek Tiszaderzs

Megépülhet Makovecz kápolnája, kibővül a kikötő és még több újdonság várható Tiszaderzsen

A Tisza-tó bal partján lévő Tiszaderzset egyre több turista fedezi fel, és egyre több fejlesztési lehetőséggel él a település. Fótosné Czeglédi Zsuzsanna polgármester asszonnyal beszélgettünk, aki örömmel újságolta a fejlesztések részleteit.

– Egyre csak záporoznak a hírek a Tiszaderzsen történő újdonságokról. Nem közvetlen partmenti település Tiszaderzs, de van egy igen kedvelt kikötője…
– Tiszaderzs kikötője, sokak állítása szerint az egyik legjobb fekvésű kikötő a Tisza-tónál, éppen ezért bővíteni fogjuk: a jelenlegi földnyelv másik oldalán, az Abádszalók felé eső részen további 300 méterrel, így több csónakot tudunk majd befogadni. Ebben és még annyi mindenben, F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, a Tisza-tó miniszteri biztosa is segített. A tervek szerint ez az év a tervezéssel és az engedélyeztetéssel fog eltelni, a látványos munka csak utána kezdődik. A későbbi tervekben szerepel a kemping fejlesztése is, ahol megújulnának a vizesblokkok és új kiszolgáló épület létesülne.

Fotó: Szép Krisztán

– Strand lesz Tiszaderzsen?
– Többször felmerült már a képviselő-testületben, de mindig arra jutunk, hogy először a kikötőnket kell rendbe tenni. Ha ezzel kész vagyunk, utána tudunk strandban gondolkodni.

– Többször lehetett már olvasni arról, hogy Makovecz Imre tervezett egy kápolnát a Tisza-tóra, egészen pontosan Tiszaderzs környékére. Ez meg lesz valósítva?
– Most úgy tűnik, igen. Régóta dédelgetett álmunk ez. A története az, hogy 1991-ben helyi kezdeményezésre Makovecz Imre – Kossuth-díjas építőművész – tervezett egy kápolnát, amely az emlékezést hivatott szolgálni. Többféle változata készült, majd 2006-ban kész lett az engedélyeztetési terve, a kikötő földnyelvével szembeni szigeten. A tervek szerint ezt nemcsak csónakkal, hanem a partról is meg lehet majd közelíteni. 2019-ben felhívott Makovecz Pál (Makovecz Imre fia), hogy tudok-e az elkészült tervdokumentációról, amit az édesapja a volt polgármesterünkkel együtt álmodott meg. Mivel tudtam róla, felvetette, hogy mit szólnék ahhoz, ha felépülne. Természetesen nagyon örültem neki. Az előkészítésben a Tiszaderzsi Önkormányzaton kívül a KÖTIVIZIG, a Makovecz Imre Közhasznú Alapítvány és a MAKONA Kft. is részt vesz. Reméljük, hogy a közeljövőben minden erőforrás rendelkezésre fog állni ahhoz, hogy – Makovecz Imre szavaival szólva – az építés drámája végbemenjen.

Fotó: Szép Krisztán

– Viszont nem ez az egyetlen, kerékpárosokat is érintő beruházás…
– Igen, hiszen egy kerékpáros-gyalogos komp fogja Tiszanána és Tiszaderzs között szállítani az utasokat. Ez egy új színfolt lesz a Tisza-tó körbekerékpározásában, hiszen így két részre lehet majd osztani a túrát, amit egybe lehet kötni egy kis csónakázással. A komp természetesen a gyalogosok számára is fontos lehet.

– A település belterületén is lesznek újdonságok?
– Lesznek, hiszen az ANTHIAS ART & DESIGN Kft. kenguruparkot fog létrehozni. A tematikus park elsősorban Ausztrália különleges élővilágának egy-egy emblematikus állatát mutatja be, valamint hirdeti ökológiai sokszínűségét és egységét is, törekedve arra, hogy természetközeli legyen. A park az Abádszalókról bejövő úton, baloldalon lesz elérhető. Várhatóan idén nyáron nyit. A parkban többek között szárazföldi teknősök, varánuszok, papagájok, pávák, alpakák, szurikáták, kenguruk, emuk, vörös óriáskenguruk lesznek. Egy kis tó, pihenőpark és játszótér is kialakításra kerül.

– Tiszaderzsen nemcsak turistának lenni jó, hanem lakni is ideális, hiszen nagyon sok helyi fejlesztés is történt az elmúlt időszakban…
– Nagyon sok fejlődésen ment keresztül a település és várhatóan még fog is a jövőben. Pici önkormányzat vagyunk, de arra törekszünk, hogy az itt élő lakosság életszínvonalát folyamatosan javítsuk. Az adósságrendezési eljárás lezárásának köszönhetően, 2014-ben indultunk el a fejlődés útján, amit a különböző pályázatoknak köszönhetünk. Azóta szinte mindegyik közintézményünk megújult, de ami nem, az is hamarosan meg fog szépülni. Egyetlen vágyunk van még, hogy a régi művelődési ház is bekerüljön a felújítás közé.  A következő időszak fontos feladatai a belterületi utak, járdák rendbetétele, felújítása. Nagy hiányossága még a településnek a szennyvízhálózat kiépítése. A jövőben arra törekszünk, hogy erre is forrást találjunk. 5000 fő alatti település lévén, nagy segítségét jelent számunkra a Magyar Falu Program. Igyekszünk minden pályázati kiírásban részt venni.

Fotó: Katona Andrea

– Hogyan alakult a vendégéjszakák száma a településen?
– Szerencsére nő, mert egyre több vendégházunk van. Emellett egyre több a nyaralótulajdonos is. Sajnos, mi is elöregedő település vagyunk, de az viszont pozitív, hogy mind a nyaralóövezeti, mind pedig a belterületi ingatlanokat egyre többen keresik és vendégházként vagy nyaralóként hasznosítják. A legtöbbjükkel személyesen is ismerjük egymást, hiszen sokan bejönnek hozzám bemutatkozni és áradozni a falunkról, hogy mennyire szép és rendezett. Én sokszor kritikus szemmel nézek a településünkre, mert mindig van min dolgozni, de repes a szívem, amikor ezeket a véleményeket hallom. A Fő úton megvásároltunk egy ingatlant, ahol faluházat, tájházat szeretnénk létrehozni és a későbbiekben közösségi programokat szervezni, ami remek turisztikai vonzerő lehet. Tervezzük, hogy összekapcsoljuk a cserőközi túraúttal úgy, hogy a kirándulás végállomása ez az épület lenne.

– 2021-ben nagy sikert aratott a Tisza-tavi Levendulás, a Tisza-tó levendulás kertje. Idén is lehet majd levendulát aratni?
– Természetesen igen, ebben az évben is várjuk az érdeklődőket. Tavaly nagyon nagy sikere volt az első Levendula Napnak, ami egy családi nap volt. Több százan jártak nálunk emiatt, és szedtek több ezer szál levendulát. Idén is várjuk a virágszedőket és a szüretet kísérő programokra a családokat. Azokat is szeretettel várjuk, akik július harmadik hétvégéjén, a Kárász Napon szeretnének a településünkön élőkkel bulizni. Ez valójában egy falunap, de több turista is el szokott jönni és természetesen nekik is szól a rendezvényünk. Több kisebb programot is szoktunk szervezni, melyről a település Facebook oldalán lehet időben tájékozódni.

Fotó: Czeglédi Zsolt

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: