fbpx
A Tisza-tó emberei

A Tiszator Böllérfesztiválon is lehetőség lesz adománygyűjtésre

A Tiszator Abádszalóki Böllérfesztivál és Gasztronómiai vásáron lehetőség nyílik a résztvevőknek adományok leadására az ukrajnai menekültek számára. Fazekas Márk, az abádszalóki gyülekezet lelkésze fontos információkkal látott el minket az adománygyűjtéssel kapcsolatban.

A Tisza-tó – Ember alkotta paradicsom könyv szerzői és az I Love Tisza-tó csapata is csatlakozik az SOS Ukrajna adománygyűjtéshez. A mozgalmat Ljasuk Dimitry hozta létre, melynek fő célja: a háború károsultjainak megsegítése adományokkal, pénzösszeggel, elsősorban Kárpátalján. Az összegyűlt adományokat a Magyar Református Szeretetszolgálaton keresztül és Fodor Gusztáv lelkész segítségével juttatják el a szeretetszolgálat kárpátaljai központjába, onnan pedig a rászorulókhoz.

Ahhoz, hogy céltudatosan segíthessünk a rászorulókon Fazekas Márkkal, az abádszalóki gyülekezet lelkészével vettük fel a kapcsolatot, aki részletesen elmondta, hogy milyen mindennapi használati eszközökre lenne szükség a határ mentén.

– A kezdeményezés óta megközelítőleg mennyi adomány gyűlt össze?
– Mindeddig az egyházközségben szerveztük a gyűjtést, illetve a fenntartásunkban lévő óvodában. Szép számban érkezett pénzadomány, amely már meghaladja a 100 ezer forintot. A tárgyi adományok mennyisége is kifejezetten jelentős. Érkeztek háztartási textíliák, többek között törölközők, paplanok, illetve hálózsákok, valamint nagy mennyiségben ruhaadomány, pelenka, nedves törlőkendő és babatápszer. Megközelítőleg 4-5 köbméternyi, egy furgonra való adományról van szó.

– Milyen mindennapi használati eszközökre, cikkekre lenne szükségük a menekülteknek?
– Elsősorban próbálunk becsatlakozni a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) általi adománygyűjtésbe és rajtuk keresztül eljuttatni az adományokat. Tőlük azt a tájékoztatást kaptuk, hogy elsősorban tartós élelmiszerre lenne szükség. Főleg olyasmire, amely készételként funkcionál, mivel a fogadó- és átvételi pontokon erősen korlátozott a főzési és sütési lehetőség. Olyan jellegű konzervételeket várnak, amelyek melegítés után már szervírozhatók is. Ezen kívül nagy szükség mutatkozik az alapvető higiéniai termékekre, törlőkendőre, wc papírra, szalvétára is, valamint a kisgyermekek részére babatápszerre, pelenkára.

– Mennyi ember adakozott eddig?
– A pontos számot nehéz megmondani, de 100 fölé tehető az adakozó családok, háztartások száma. Itt, Abádszalókon kifejezetten megmozdultak az emberek, sokakat megérintett ez a sajnálatos szituáció.

– Hogyan tud csatlakozni az önkéntes akcióhoz, aki segíteni szeretne?
– A Tisza-tó környékén a Magyar Református Szeretetszolgálat egyik bástyája: Fodor Gusztáv Tiszaderzsi-Tiszaszentimrei lelkipásztor. Ő nagyon aktívan részt vesz a munkában, hiszen évtizedes szeretetszolgálati múlttal rendelkezik. Azt tanácsolnám, hogy az elszánt jelentkezők ezzel kapcsolatosan őt keressék, ebben ő tud igazán a segítségre lenni. Illetve arra bátorítok mindenkit, hogyha a MRSZ-en keresztül szeretnének segíteni, akkor a lakóhelyükön, a helyileg illetékes lelkipásztort keressék! Véleményem szerint az a legjobb, ha mindenki egy jól szervezett rendszerbe próbál bekapcsolódni. Ezek a szervezetek profi gépezetként működnek, minden adott náluk: az ismeret, a lehetőségek, a kapcsolatok. A cél az, hogy a legjobb helyre, a lehető legrövidebb időn belül megérkezzenek az adományok.

– Hol lehet leadni a Tisza-tó környékén az adományokat?
– A Tisza-tó tavaszi rendezvényeinek egyik kiemelt programja: az Abádszalóki Böllérfesztivál a héten kerül megrendezésre. Megkerestek a múlt héten bennünket, hogy egy adománygyűjtő pontot szeretnének felállítani a rendezvény ideje alatt, amelyben az SOS Ukrajna kezdeményezés venne részt. A gyülekezetünk válasza természetesen igen volt a felkérésre. Mi úgy készülünk, hogy a fesztivál napján reggel 8 óra és délután 4 óra között, a rendezvény helyszínén jól dokumentálható módon pénzügyi- és tárgyi adományt is át tudunk venni. A rendezvényt követően gondoskodni fogunk arról, hogy ezek az adományok a lehető legrövidebb időn belül érkezzenek meg a szükséges helyszínekre. Ha a rendezvényre érkezők adományokat hoznak, a helyszínen le tudják adni.

A Tiszator Abádszalóki Böllérfesztivál és Gasztronómiai vásár alatt a Tisza-tó útikönyv- I Love Tisza-tó magazin sátránál is leadhatók az adományok.

– fotó: Magyar Református Szeretetszolgálat

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d