fbpx
Összes téma

Újdonságokról, fejlesztésekről és a tó jövőjéről beszélgettek Kiskörén

Új úszókotrót kapott a tó, valamint megannyi kerékpáros fejelsztés is megvalósul a jövőben. A pódiumbeszékgetés résztvevői a tó helyzetéről is megosztották véleményüket.

A “Tisza-tó előre megy, nem hátra!” elnevezésű pódiumbeszélgetésre invitálta F. Kovács Sándor, a Tisza-tó miniszteri biztosa, országgyűlési képviselő a Tisza-tavi Turisztikai Kerekasztal tagjait a KÖTIVIZIG kiskörei szakaszmérnökségére. A pódiumbeszélgetésen  a tó jelenjéről és a jövőjéről osztották meg véleményüket, elképzelésüket az előadók.

F. Kovács Sándor Tisza-tavi miniszteri biztos, országgyűlési képviselő emlékeztette a résztvevőket, hogy a tó sokszereplős és a célokat csak közösen tudjuk elérni. Emlékeztetett mindenkit, hogy a tónak volt már egy felívelő szakasza, ami a 90-es évek közepén indult, majd miután felélték a lehetőségeket, sajnos összeomlott a rendszer, de most újra felépül. Arra kért mindenkit, minden tevékenységével vigyázzon az eredetileg víztározónak épült természeti csodára.

Őt Szabó Zsolt országgyűlési képviselő követte, aki a hiányzó turisztikai lehetőségeket vázolta fel. Szerinte bármilyen beruházás történik a tónál, annak a természetközeliséget kell szem előtt tartania. Hozzátette, hogy szerinte a parttól távolabbi településeket is jobban be kell vonni a vérkeringésbe, valamint az utak felújítása kiemelten fontos, bármilyen turisztikai fejlesztésről beszélünk.

Hubai Imre, a Tisza-tavi Fejlesztési Tanács és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke a közös hang megtalálását hangsúlyozta, valamint azt, hogy érdemes olyan stratégiát létrehozni, amiben a szövetségeseket, partnereket is megtalálhatjuk. A tó egységes arculatának létrehozását továbbra is szorgalmazta, valamint kiemelte, hogy a fejlesztések nem haladhatják meg a tó lehetőségeit és mindig fenntarthatónak kell lennie.

Juhász Attila Simon, a Heves megyei közgyűlés elnöke tovább szeretné fejleszteni a tó nyugati oldalát és megyéjének a hegyek mellett a tavára is kiemelt figyelmet kell fordítani.

Schmidt Gábor a Kajak-kenu Szövetség elnöke azzal kezdte beszédét, hogy a Tisza-tó egy csoda és fontos, hogy ne csak strandolásra, hanem ökoturisztikai lehetőségeknek is adjon teret, ahogy azt most is teszi. A kiskörei raftingpálya épüléséről is beszámolt: a kiviteli tervek elkészültek, és hamarosan elindul a közbeszerzés is. A pálya nemcsak magas szintű versenysportok, hanem szabadidős célt is tudnak szolgálni.

Baráth Gergely, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ ügyvezetője elmondta, tavaly 150 ezer Kalandtérképet kellett nyomtatniuk, mert akkora volt a turisták érdeklődése. A honlapjukon is a Tisza-tavi túraútvonalak a legkeresettebbek. A tervek szerint decemberre elkészül egy hosszútávú Tisza-tó stratégia, ami kijelöli az irányokat.

Fejes Lőrinc, a KÖTIVIZIG kiskörei szakaszmérnöke elmondta, a Tisza-tó jelenleg közepes-jó minősítést kapott az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok során, amit szigorú uniós szabályok határoznak meg. A meder alján egy kiegyenlítődési folyamat figyelhető meg, azaz a mélyebb részek feltöltődnek, a magasabbak elkopnak. Éppen ezért vált szükségessé egy új úszókotró beszerzése is, amit a nap folyamán adtak át. A kotró a tavat fogja járni és a kikotort iszapot a szárazföldre teríti majd. A szakaszmérnök emlékeztetett, hogy van olyan szigete a tónak, ami korábban a kikotort iszapból épült. A kotrást egyébként már a tározó építésekor is betervezték elődeink, hiszen tudható volt, hogy a folyó bizony szétteríti a hordalékot.

A fejlesztésekből a KÖTIVIZIG-nél sem lesz hiány: felújítják a kerékpárutak rossz állapotban lévő szakaszait, de az aszfaltozott, kerékpározásra alkalmas Szolnokot és Kiskörét összekötő gát hiányzó 1,5 kilométeres szakasza is elkészül, így a közeli megyeszékhelyet is könnyedén el lehet majd érni. A bringások számára az elkövetkezendő esztendőben igen sok kedvező fejlesztés fog történni: szaniterállomások létesülnek, a gát tetején információs táblarendszer kerül kihelyezésre, valamint a gyalogosok és bringások számára is elindul a Tiszaderzset és Tiszanánát összekötő kompjárat, így a tó körbekerékpározását némi csónakázással is össze lehet majd kötni.

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: