fbpx
Tisza-tó élmények

Mutatjuk mennyit változtak a Tisza-tó környéki ingatlan árak!

Természetes és mesterséges vizeink környéke egyaránt mindig is vonzó területnek számított azok számára, akik befektetési vagy saját lakhatás céljából ingatlanvásárláson gondolkodnak.

 Hogyan változtak a négyzetméter árak 2017 októbere óta? Melyik a legdrágább település a környéken? Elemzésünkből többek között ezek is kiderülnek.

A kertes házak drágultak leginkább

Országosan a legutolsó öt év leforgása alatt a használt kertes házak kínálati árára összesen 84%-os emelkedés jellemző. Ez egy négyzetméterre vetítve 159 ezer forinttal magasabb vételárat jelent a 2017. októberi árakhoz viszonyítva. Akkoriban egy 80 négyzetméteres családi házhoz átlagosan 15,2 millió forintért lehetett hozzájutni, míg mára ez az összeg átlagosan kb. 12,7 millió forinttal magasabb. Elmondhatjuk, hogy a klasszikus ingatlantípusok közül a családi házak átlagos négyzetméter ára nőtt a legmarkánsabban ezen időtáv alatt: a téglalakásokért idén 52, míg a panelekért kb. 62%-kal kérnek többet, mint 2017 őszén.

Ez a drágulás betudható a családi otthonteremtési kedvezmények okozta keresletnövekedés árnövelő hatása mellett annak is, ahogyan a világjárvány a kertes házak vonzerejét megemelte a lakásokéval szemben.

Hét Tisza-tó környéki települést vizsgáltunk

Összesen hét, az egykori Kiskörei víztározó közelségében található település ingatlanjainak árszínvonalát követtük nyomon az Ingatlannet.hu adatai segítségével. Az eladásra meghirdetett családi házak átlagos négyzetméter árait vettük figyelembe 2017 októbere és az idei év azonos hónapja között.

Mennyiért juthatunk egy 70 négyzetméteres házhoz?

Jelenleg a vizsgált települések közül Sarud mondható a legolcsóbbnak, hiszen 65 ezer Ft/m2-es átlagos áron kínálják eladásra a használt családi házakat. Ez azt jelenti, hogy kb. 4,5 millió forintért már egy akkora (70 négyzetméteres) ingatlanhoz juthatunk, amely az aktuális CSOK igénybevételi feltételek mellett az alapterületre vonatkozó követelményeknek is megfelel, 4 vagy több gyermekes családok esetében is.

Szintén kedvező áron vásárolható kertes ház Jászkisér és Tiszanána településeken, ahol rendre 81,2, illetve 86,6 ezer forintba kerül egy négyzetméter. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei városban tehát az említett alapterületű házért az októberi átlagos árak ismeretében körülbelül 5,7 millió forintot, míg a Heves megyei községben egy ugyanekkora ingatlanért 6 millió forintot kérhetnek.

Itt számoljunk 200 ezer forint feletti négyzetméter árakkal

Abádszalókon átlagosan 138 ezer forintba, Kiskörén pedig 172 ezer forintba kerül egy négyzetméter. Látható, hogy a kínálati árakra a Tisza-tótól való távolság mellett a település egyéb adottságai, például mérete és a kínált lehetőségek is hatással bírhatnak.

A környék egyik legnépszerűbb települése Tiszafüred. A szabadstrandja mellett számos szabadidős és kikapcsolódási lehetőséggel bíró Észak-alföldi városban a négyzetméter árak először idén márciusban haladták meg a 200 ezer forintot. A tiszafüredi családi házak átlagos árszínvonala azóta hullámzik, többször csökkent és nőtt különböző mértékben, azonban októberben kb. 260 ezer forintért kínáltak itt egy négyzetmétert.

Valamivel olcsóbban, de szintén 200 ezer forint feletti négyzetméter áron vásárolhatunk ingatlant Poroszlón. Itt a már említett 70 m2-es házhoz aktuálisan 14,8 millió forintért lehetne hozzájutni.

Hol nőttek leginkább az átlagárak?

A vizsgált hét település közül elmondhatjuk, hogy a meghirdetett családi házak átlagos árai alapján a legtöbb esetben nem jellemző egyértelmű csökkenő-növekvő tendencia. Ez alól kivétel Tiszafüred, ahol szembetűnő, kb. 120 ezer forintos négyzetméterenkénti drágulásról beszélhetünk, 2017 októberéhez képest. A másik település, ahol drágulás vehető észre, Poroszló: habár az árak ingadoznak, idén július óta nem estek 200 ezer Ft/m2 alá.

A drágulás ellenére az árak továbbra is elérhető tartományban maradtak, így az ingatlan vásárlását fontolók bővülő köre biztosan talál az igényeinek, valamint a vásárlás céljának megfelelő eladó ingatlant.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: