fbpx
Összes téma Promó

Mi okozhat túlzott hajhullást?

Túlzott hajhullás esetén naponta 100-nál is több hajszálat veszítünk. Ez az állapot sokak életét megkeseríti a mindennapok során. Mi okozhat túlzott hajhullást? Mit lehet tenni ellene? Mutatjuk a válaszokat! (Szponzorált tartalom)

Alopecia – a túlzott mértékű hajhullás

A latin alopecia orvosi kifejezést a túlzott mértékű hajhullás esetén alkalmazzák. A hajvesztés nemcsak esztétikai problémát jelent, hiszen lelkileg is megviseli az elszenvedőt. A hajhullásnak számos oka lehet, hiszen függ az örökletes tényezőktől, a stressztől és a különféle betegségektől egyaránt. Az alopecia kialakulásának különféle okai és tünetei lehetnek, valamint különböző formában jelentkezhet. A leggyakoribb típusok közé tartozik az androgén alopecia, vagyis a férfi és női kopaszság, az alopecia areata, vagyis a foltos hajhullás és a trakciós alopecia, vagyis a hosszú távú fizikai megterhelés miatt kialakult hajhullás.

A magas DHT-szint hajhullást okozhat

A tesztoszteron rendkívül aktív formája a dihidrotesztoszteron, vagyis az aktív DHT hormone, mely hormon nemcsak a férfiak, hanem a nők testében is megtalálható. Utóbbi esetben természetesen kis mennyiségben. Ha magas a DHT-szint, akkor az csökkentheti a tüszők méretét, valamint rövidítheti a növekedési ciklust, melynek következtében a hajszálak elvékonyodnak, és hamarabb kihullanak. Ráadásul a magas DHT-szint miatt az új hajszálak növekedése is hosszabb ideig eltarthat. Hogyan előzhető meg a túlzott hajhullás? Érdemes kiemelt figyelmet fordítani a megelőzésre. Például nem szabad túl forró hajszárítót használni, a nedves hajat nem érdemes hajkefével fésülni, nem szabad gyakran hajat festeni, valamint a sérült hajat semmi esetre sem szabad szőkíteni. Továbbá a hajcsatok túlzott használata sem jó a hajszálak számára. Mindemellett pedig érdemes kiváló minőségű hajápoló termékeket használni, és ügyelni a megfelelő vitaminpótlásra. Ha már kialakult a probléma, akkor érdemes szakorvos segítségét kérni, aki szükség esetén gyógyszeres kezelést is javasolhat. A szakorvos által ajánlott kezelés alternatív módszerekkel is kiegészíthető, például aromaterápiával, akupunktúrával, gyógynövényes készítményekkel és vitaminokkal. Az alternatív módszerek alkalmazásáról is egyeztetni kell a szakorvossal.

A fotó forrása:
Nina Buday / Shutterstock.com

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: