fbpx
Összes téma KÖTIVIZIG PET Kupa

80 tonna hulladéktól mentesítette a Tiszát a PET Kupa, a KÖTIVIZIG és a Coca-Cola

A kiszedett hulladékból még plasztikkajak is készült, amit a KÖTIVIZIG kiskörei szakaszmérnökségén mutattak be.

A PET Kupa a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal (KÖTIVIZIG) és a Coca-Cola Foundations-el közösen indított akciójuk és együttműködésük során az elmúlt két évben mintegy 80 tonna hulladékot szedtek ki a Tiszából, az ártérről. A közös gondolkodás akkor kezdődött el, amikor 2019-ben korábban még soha nem látott szemétmennyiség gyülemlett fel a kiskörei vízlépcső duzzasztógátja előtt, amelyről legelőször az I love Tisza-tó magazinunk írt az országban. Akkor a duzzasztómű felett kialakult hulladéktorlasz felülete elérte a 17 ezer négyzetmétert, vastagsága helyenként meghaladta a 3 métert. Ekkor alakult meg a hármas összefogás a PET Kupa, a KÖTIVIZIG és a Coca-Cola részéről.

Amikor megkezdődött a hulladék kiszedése, akkor a vízlépcső téli kikötőjében kiépült a PET Kupa első Folyómentő Központja. Itt válogatják át a hulladékot, mielőtt újrahasznosítanák, ezek több mint fele hasznosul újra.

Hazai és nemzetközi tudás, tapasztalat is hozzájárult azokhoz a Plasztikkajakokhoz, amelyek a program keretében készültek el, kizárólag a Tiszán összegyűjtött műanyag palackokból, úgynevezett másodlagos nyersanyagból.” – számolt be a program egyik különlegességéről Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója.

Egy-egy kajak elkészítéséhez kb. 300 kg hulladékot kellett összeszedni a folyó árteréből, amiből 20 kg kajak alapanyagot, úgynevezett HDPE típusú műanyagot válogattunk ki. Több száz óra önkéntes munkába került, míg a szorgos kezek összegyűjtötték, átválogatták, mosták, majd ledarálták a hulladékot.” – tette hozzá a szakember.

Azonban nemcsak kiszedték a szemetet a folyóból, hanem több GPS jeladóval ellátott palackot is útjára bocsátottak, hogy ezzel is képet kaphassanak a szemét “vándorlási” útjáról.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: