fbpx
Összes téma

Sétahajózás, csónakázás, kajakozás: ezeket próbáld ki a Szabics kikötőben!!

2021 nyarán is bakancslistás programokkal vár a Szabics Kikötő. Aki először jár a Tisza-tónál, annak nem szabad kihagyni a Tiszavirág Ártéri Sétaút és Tanösvény és az Örvényi Pákász Tanösvény bejárását, a csónaktúrákat, a kajakozást és nem utolsósorban a Tisza-tó egyedül itt elérhető, sétahajós kirándulását sem.

„Horgonyt fel, matróz! Vízre száll a Jégmadár!”

A Szabics Kikötő sétahajója: a Jégmadár idén nyáron újra kifut a Tiszaörvényen található kikötőből. Az egyórás sétahajózás során látott érdekességekre túravezető hívja fel a vendégek figyelmét. Érdemes távcsővel és fényképezőgéppel érkezni, hiszen a Tiszát, a tiszafüredi szabadstrandot és 8-as számú öblítőcsatornát is érintő körtúrán megannyi vízimadarat – vagy éppen a sétahajó névadó madarát – lehet szemünkhöz közelebb hozni. A sétahajózás különleges színfoltja a Tisza-tónak. Alternatív megoldást jelent azoknak, akik félnek a víztől, vagy akár kisgyermekes családoknak és azoknak, akik nem szeretnének motorcsónakot vezetni. A kellemes tiszai táj, a friss levegő és a rendszerint jó hangulatú utak már öt éve a kikötő népszerű túrakínálata között szerepelnek.

A Tisza-tó ékkövéről, a jégmadárról elnevezett sétahajó egyszerre 23 fő befogadására alkalmas és a korábbi évekhez hasonlóan a hét második felében naponta kétszer indul el, de ha van rá igény, akkor többször is. Az indulás pontos dátumairól a Szabics Kikötő honlapján és Facebook oldalán lehet tájékozódni.

TIPP: A nyári hónapok kivételével az év minden szakában vár a kikötő kisebb, meghirdetett túrákkal, amikor a tó különböző arcait lehet megismerni.

 

Legyél Te is kapitány, vezess csónakot!

10 lóerős csónakot engedély nélkül bárki vezethet, így ha magad szeretnéd felfedezni a Tisza-tó rejtett lagúnáit, akkor arra is van lehetőség. Tiszafüred környéke telis-tele van zegzugos, romantikus vízi útvonalakkal, de ha a lenyűgöző élő Tiszát szeretnéd felfedezni, az is egy karnyújtásnyira van. Ha nem tudod, merre indulj el, a kikötő munkatársai szívesen állnak rendelkezésedre és mindig tudnak néhány remek, titkos tippet ajánlani. Ha mégis attól félnél, hogy elvesznél a Tisza-tó labirintusában, akkor a kikötőben érdemes beszerezned egyet a megvásárolható vízálló vízitúratérképek közül.

TIPP: A csónaktúra után nyeregbe is pattanhatsz, hogy más perspektívából: a gátkoronáról szemléld a vízen bejárt útvonaladat. Ehhez a kikötőben túrakerékpárt is tudsz bérelni.

 

Kajak jó a tengeri kajak!

Az egyik legkevésbé borulékonynak számító tengeri kajak kölcsönzésére is lehetőség van a Szabics Kikötőnél. Nevéből kikövetkeztethető, hogy nem a Tisza-tavi, hanem a tengeri hullámok leküzdésére tervezték ezeket. Szélesebbek és stabilabbak, így azok is biztonságban érezhetik magukat, akik nem gyakorlott evezők. Összesen három darab tengeri kajakot lehet bérelni. Egy ilyen kis vízi járműben kényelmesen elfér két felnőtt és még egy óvodáskorú gyermek. Igény szerint vízhatlan hordót is lehet bérelni, hogy a telefonokat és a fontos holmikat biztonságban lehessen tudni.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d