fbpx
Tisza-tavi Kerékpáros Centrum Tisza-tó élmények Összes téma

Programajánló: így tölts el egy hosszú hétvégét Tiszafüreden!

Tiszafüred nem hiába érdemelte ki a Tisza-tó fővárosa címet, hiszen ezernyi vízi, vízparti és kulturális programban lehet részed. Ha nem tudnád, merre indulj el, akkor az alábbi három-négy napos programajánló neked szól, amiben tételesen összegyűjtöttük a tiszafüredi programokat. Noha megjegyeznénk, hogy érdemes több napot szánni a városra és a környékére. Csupán annyi a dolgod, hogy felkapod a cipődet és nyakadba veszed a Tisza-tó fővárosát!

1. nap: Városnéző körút és múzeumtúra bringával vagy gyalog

Ahhoz, hogy a kirándulásod elkövetkező napjaiban némi helyismeretet szerezz, érdemes egy városnéző-nappal nyitni a kirándulást, így az út során felfedezhetők a környék éttermei, a vegyesboltok és térben is el tudod helyezni, mi merre található. Nem mellesleg igazán különleges kulturális értékei vannak Tiszafürednek, amelyek mindenkit elvarázsolnak. Javasoljuk, hogy a szálláshelyed elhelyezkedésétől függően gyalog vagy kerékpárral indulj útnak: a település forgalmasabb utcái mellett jó minőségű, kiépített kerékpárút található. Ezzel megspóroljátok magatoknak a parkolóhelykereséssel töltött időt és nem utolsósorban a levegő minőségét sem rontjátok. A Tisza-tó kerékpárkölcsönzőinek listáját itt találod:

Kerékpárkölcsönzés

 

Délelőtt

A vízparttól legtávolabb eső pontról indulhat a nap, mégpedig a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájháztól (Tiszafüred, Malom út 14.), ahol megismerheted, miért vált országszerte híressé a tiszafüredi fazekasság. Legjellemzőbb és legkelendőbb termékei közé tartoztak (és még tartoznak a mai napig is) az edények, valamint az italtartó és ivóedények, mint a butykoskorsók, majd később a feliratozott, évszámos megrendelésre készült miskakancsók, butellák (amit Füreden butykosnak neveztek) és a kulacsok. A terítőmunkák közül a legkeresettebbek a jellegzetes motívummal holdazott, ujjnyomásos szélű tányérok, tálak. A tájházban megismerheted ezek készítését és történetét a tiszafüredi fazekasság két jeles képviselőjétől: Nagyné Török Zsóka fazekas népi iparművésztől, valamint oktatójától, az itteni fazekasság legkiemelkedőbb alakjától: Szűcs Imre fazekas népi iparművésztől, aki a Népművészet Mestere címmel büszkélkedhet.

Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház

A fazekas termékek csodálatos világától elbúcsúzva, következő megállóként Tiszafüred idén megújult főterét vedd célba! Könnyű lesz megtalálni, hiszen a tiszafüredi Nagyboldogasszony templom tornyát kell keresni a távolban. A Fő úton lévő téren készült el Tiszafüred első, 227 négyzetméteres alapterületű, 52 négyzetméteres vízfelülettel rendelkező szökőkútja, ami látványos fény- és hangjátékkal kápráztatja el a járókelőket.

Tiszafüred főtere is megújult

A mellette nyílt kávézóban egy üdítőt vagy fagyit elfogyasztva meg lehet pihenni a kihelyezett padokon. Mivel nincs kirándulás szelfi nélkül, ezért az itt kihelyezett szelfikeretnél érdemes egy-két fotót lőni!

A pihenést a Kiss Pál Múzeum látogatása fogja követni. A Lipcsey család által épített nemesi kúria ad otthont a múzeumnak, aminek gyűjteményét mintegy 13.000 db-ból álló néprajzi, történeti, természettudományi (elsősorban őslénytani) és képzőművészeti műtárgy és dokumentum alkotja. Itt található meg a világhíres tiszafüredi nyereg is. Ezt a díszes nyerget a könnyűlovasság számára készítették, amelyből Mária Terézia is rendelt, amikor többszörösére emelte a huszárezredei számát, sőt még a tengerentúlra is gyártottak belőle.

 

Délután

A családi kirándulások kedvenc pontja a Tisza-tó legnagyobb játszóterének meglátogatása is, ami 2020 tavasza óta várja kis látogatóit. A Városligeti közparkban (a helyiek “Vasmaris” parknak nevezik) található gigajátszótér egy 1500 nm-es körbekerített területen helyezkedik el, ahol a gyerekek örömére többek közt élvezetes csúszdák, mászókák, hinták is helyet kaptak, valamint egy látványos vízeséssel rendelkező 200 nm-es tó is.

Ha még nem fáradtatok el, akkor Tiszaörvényre kell venni az irányt, ahol a Tiszaörvényi Szivattyútelepen hazánk legnagyobb függőcsatornáján sétálhattok végig. A telepet 1940 júniusában helyezte üzembe Horthy Miklós kormányzó, hogy a Tiszától egészen Kenderesig elláthassák a környező termőföldeket öntözővízzel.

A teljes rendszer építési munkái 1937 októberében kezdődtek meg, a folyó medrébe süllyesztett tizenegy méter magas szívókút kialakításával. Innen három cső továbbította az öntözővizet a parton felépült szivattyútelepre. A leglátványosabb építmény a 320 méter hosszú vasbeton csatornahíd, ami akkor is biztosítja a víz elvezetését, ha a Tisza elönti a hullámteret. A végén kialakítottak egy csillapítómedencét, hogy a víz energiáját megtörjék. A szivattyútelep a mai napig működik és ugyanazok a Ganz szivattyúk dolgoznak, mint a telep átadásakor. Megtekintéséhez a KÖTIVIZIG-nél kell előzetesen bejelentkezni.

2. nap: Ismerd meg Tiszafüred környékét a vízen!

Délelőtt

Mielőtt csónakba pattannál, érdemes a hátizsákba néhány finom szendvicset dobni, hogy a reggelit vagy a tízórait a vízen költhesd el. „Aki korán kel, aranyat lel” mondás alapján ajánljuk, hogy az üde, nyári korareggelen látogasd meg a tiszafüredi piacot, ahol a helyi- és környékbeli őstermelők zöldségeiből és gyümölcseiből, a húsboltok csemegepultjaiból, vagy a pékségek friss kínálatából válogathatod össze a csónaktúrához szükséges muníció alapanyagát.

A Tisza-tavi kirándulás kötelező programja a csónakázás vagy a kenuzás. A Tisza-tó tiszafüredi részét nádasokkal, lagúnákkal, csodálatos csatornákkal tarkította a természet, ami a horgászok számára is közkedvelt pecahelyként szolgál. A kikötőkben érdemes tanácsot kérni, hogy merre indulj, de ha tudsz magad mellé túravezetőt fogadni, akkor olyan csodálatos helyekre vihet el, amitől egész úton tátva marad a szád. Nem mellesleg mindenféle érdekességre fel tudja hívni a figyelmed.

Csónakot vagy kajakot, kenut bérelnél? Összegyűjtöttük a lehetőségeket:

Csónakbérlés és vízisportolási lehetőség

 

Délután

A csónakázás mellett a Tisza-tavi kirándulás másik kötelező programeleme: a strandolás. A megújult tiszafüredi szabadvizű strandon a főbejárat köszönt, ahol elsősegélyszoba, mosdók, zuhanyzók és értékmegőrző szekrények is találhatók. A parton többfunkciós, sport- és strandjátékokkal felszerelt strandfocipálya létesült, emellett multifunkciós sportpályát és fitneszparkot is találsz. Egységes, teraszrendszerű büféinek bő kínálatából biztosan ki tudod választani azt a finomságot, amit uzsonnára becsipegethetsz.  A strandon lehetőséged van sporteszközöket is bérelni. A strand stégrendszere igen látványos, 580 négyzetméter felületű, amelyen 29 db fürdőlétra segíti a fürdőzőket. Napozóteraszai 38 db napvitorlával rendelkeznek, emellett vízilabdapálya és játszószigetek is vannak. A strand többi lehetőségéről bővebben olvashatsz magazinunkban, de ez így is igen jól hangzik, ugye?

Aki négylábú családtagjával érkezik Tiszafüredre, annak érdemes célba venni a Mancsos Pancsoló kutyastrandot. Itt a fürdőzőktől elkülönítve játszhatnak a kutyusok, akik számára agility pályát is kihelyeztek. A lassan mélyülő partnak köszönhetően talán a „vízfóbiás” ebek is megszerethetik a strandolást.

3. nap: Bringázz vagy túrázz!

A Tisza-tó 67 km-es gátkoronájának körbetekerése egy egész napos programnak számít, ami során strandról-strandra vagy kikötőről-kikötőre tekerheted körbe a csodálatos tavunkat. Minden településen találsz olyan látványosságot, amiért érdemes megállnod. Biciklit a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumból is tudsz bérelni amellett, hogy egyre több kerékpárkölcsönző van.

Ha ehhez nem érzel magadban elég energiát, akkor például egy Tiszafüred-Poroszló oda-vissza távot is érdemes megtenni az idén megválasztott Év Kerékpárútja címmel büszkélkedő kerékpárúton. A túloldalon a Tisza-tavi Ökocentrumot, vagy a helyi látványosságokat is megtekintheted. Dél felé indulva Tiszaszőlősig, akár Tiszaderzsig is el tudsz menni, ha rövidebb utat keresnél. Ám, ha egy csendesebb, nyugodtabb területen kalandoznál biciklivel, akkor érdemes a tiszafüredi gáton egészen Egyek határáig eltekerned, majd a folyón komppal Tiszadorogmára átkelve, onnan visszatekerni Tiszafüredre.

Ha nem szeretnél bringázni, vannak még a környéken alternatívák a kikapcsolódásra. A Szabics kikötőben található Tiszavirág ártéri sétaút és az Örvényi pákász tanösvény kalandos és páratlan szépségű útjain, néhány kilométeren át sétálhatsz. Az utóbbi egy igazi láptúra, ahol gumicsizmába bújva deszkákon át lépdelhetsz pont úgy, mint annakidején a pákász mesterséget űző emberek.

Ha még van néhány napod, akkor ne feledd, hogy a Hortobágy is egy karnyújtásnyira van! A Tiszafüredhez legközelebb eső pusztai tanösvény a Górési, ahol egy madárrepatriáló telep mindennapjaiba nyerhetsz betekintést, majd ezt követően a Fekete-réti mocsárvilágot is bejárhatod.

Fotó: HNPI

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: