fbpx
Összes téma Tisza-tó élmények

Tisza-tavi programok július első hétvégéjére: könyvbemutató, levendulafesztivál, szimfonikus koncert

Július első hétvégéje megannyi programmal vár, így könyvbemutató, levendula fesztivál, sportprogram és még aratófesztivál is a listát erősíti.

Július 2., péntek: Abádszalók – Nagykun Szimfonikus nyár

Abádszalókon, Tiszafüreden, Karcagon és Berekfürdőn fog fellépni a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, akik mind a négy helyszínen a Zenei kalandozás a világ körül című előadással várják a közönséget. A zenekart Izaki Maszahiro és Kanai Toshifumi fogja vezényelni.

A koncert első felében Balogh Sándor zeneszerző 50 perc alatt a Föld körül című műve fog felcsendülni, és 50 különböző ország jellegzetes, ismert zenéit mutatják be. A koncert második felében a Mozivarázs előadásuk válogatását állítják színpadra, amely során az ismert mozifilmek, mint például a Cápa, vagy éppen a Jurassic Park betétdalait lehet majd hallani.

A Nagykun Szimfonikus Nyár utolsó állomása Berekfürdőn lesz, ahol egy óriási sikernek ígérkező produkcióval zárják a sorozatot: este 20:00-tól Dolhai Attila musical- és operetténekes fog énekelni, míg a Szolnoki Szimfonikus Zenekar pedig élőben játszik közben.

Július 3., szombat: Tiszafüred – Ulta Tisza-tó

Jelentkezni még pénteken lehet az ultratiszato.hu oldalon, ahol egyéniben vagy cspatban lehet körbefutni 65 vagy 130 kilométeres távon a Tisza-tavat. Ha nem sneveznél, akkor is érdemes kilátogatni és szurkolással lelkesíteni a futókat. Részletek az eseménynél!

Július 3. szombat: Tiszaderzs – Levendula Fesztivál

Tiszaderzsen június 28-án nyitotta meg kapuit a Tisza-tavi levendulás, a Tisza-tó egyetlen levendulakertje. A várhatóan július 9-ig tartó virágzás során minden nap Szedd magad! napokkal várják a látogatókat, míg július 3-án levendulás kézműves vásárral és gyerekprogramokkal készülnek. Részletek az eseménynél!

Sarudi programok

Július 3., szombat: Péter-Pál Napi Aratóverseny

Július 3-án hagyományőrző programmal vár Sarud Község Önkormányzata és a Nyugdíjasok Heves Megyei Szövetsége. A hagyományőrzés kiemelt szerepet játszik a falu életében, ezért minden évben megrendezik az aratófesztivált. Ekkor reggel öszegyűlik az aratócsapat, akik a faluközpontból egészen a búzemezőkig sétálnak, hogy megkezdjék a kézi aratást, amely során a legjobb kaszást, kévekötőt és markkötőt keresik és a végén őket díjazzák. A munkát a Sarudi Népdalkör énekszóval lelkesíti. A munkéban megéhezett versenyzőket pogácsával kínálják, hiszen mindeközben pogácsasütő verseny kíséri.

A munka végeztével a Kalandpartra indul a tömeg, ahol különféle színpadi programok, többek közt Berényi László Tisza-tóról szóló könyvének, a Tisza-menti vadvirágok bemutatója is várja nemcsak a versenyzőket, hanem az érdeklődőket is.

Berényi Lászlónak tavaly jelent meg a Nánai vadvirágok című könyve, amelyben gyerekkori visszaemlékezéseit gyűjtötte össze Tiszanánáról. A könyvben az olvasó szeme előtt jelennek meg Tiszanána XX. századi történetei.

A könyv folytatása a Tisza-menti vadvirágok címet viseli, amelyben azokat a történeteket lehet elolvasni, amik az első kötet témájába nem fért bele, hiszen Tiszanána helyett a Tisza-mente kerül a középpontjába. A második kötetben többek közt arról is lehet olvasni, hogy a szerző rokonsága miként vészelte át a második világháborút az Óhalászi-szigeten. Berényi László szerzővel Lázár Tünde, a tiszanánai Fekete István Könyvtár vezetője beszélget az aratófesztiválon.

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: