fbpx
Összes téma Tisza-tó élmények

Kerékpáros komp, új útszakaszok és pihenőpontok is létesülnek a Tisza-tónál

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ 2022 végére, mintegy 1,5 millárd forintból valósít meg kerékpáros szolgáltatásfejlesztést a Tisza-tónál.

A Tisza-tó komplex szolgáltatásfejlesztés révén válik még különlegesebbé a kerékpárosok számára. Biciklis és gyalogos komp, bringás pihenőhelyek és mosdók a kerékpárút mellett, valamint megújuló és teljesen új útszakaszok teszik kényelmesebbé a kerékpártúrázást hazánk második legnagyobb tava körül. Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) támogatásával megvalósuló beruházás értéke 1,5 milliárd forint, a fejlesztés a tervek szerint 2022 év végére készül el – közölte az központ az Aktív Magyarország honlapján.

Az elmúlt években egyre csak nőtt a Tisza-tónál kerékpározók száma, így a Tisza-tavi kerékpáros turisták igényeire ragálva indítja el az AÖFK és a Víziterv Export Kft. a közös projektjét.

Megújuló kerékpárszakaszok

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) működési területén – Tiszafüred, Abádszalók, Kisköre, Tiszanána és Poroszló településeket érintve – kerékpárút-szakaszok épülnek és újulnak meg, emellett több kerékpáros pihenő, illetve egy tematikus családbarát megállóhely is létesül játszótérrel. A szakaszok mellett mosdók szolgálják majd a vendégek kényelmét. A fejlesztés célja, hogy a szabadidős tevékenységként kerékpározók számára is maximális élményt adjon nem csak a Tisza-tó teljes megkerülése, hanem akár már egy rövidebb szakasz teljesítése is.

Kerékpáros és gyalogos komp a könnyebb tókerülésért

A projekt különleges eleme az a kerékpáros komp, amely Tiszaderzs és Tiszanána-Dinnyéshát között fog üzemelni annak érdekében, hogy a Tisza-tavi bringakör, vagy annak egy-egy szakasza a gyermekes családok, illetve az idősek számára is teljesíthető legyen.

A tervezők arra is figyelmet fordítanak, hogy elősegítsék a különböző módokon érkezők – például a gyalogtúrázók és kajakosok-kenusok – közötti kapcsolat fejlődését.

Mobil szaniterkonténereket, épített kerékpáros mosdót, valamint három darab kerékpáros-számlálót is elhelyeznek az útvonal mentén. A fejlesztéseknek köszönhetően a természet szerelmeseinek széles köre kap majd színvonalasabb és teljesebb élményt a Tisza-tónál.

Információs táblák segítik a tájékozódást

Látványos része a fejlesztésnek, hogy a kerékpáros útvonalak mentén számos információs és útirányjelző táblát helyeznek ki a Tisza-tó és környéke értékeiről, melyek a turisták tájékozódását is segítik. Emellett információs kiadványok és rövidebb turisztikai filmek is készülnek azzal a céllal, hogy a térség nyújtotta lehetőségeket bemutassák az érdeklődő nagyközönségnek.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d