fbpx
Tisza-tó élmények Hortobágyi Nemzeti Park Összes téma

Tiszavirág-figyelő: interaktív térképen az első példányok!

A Hortobágyi Nemzeti Park idén is elindította a tiszavirág híradóját, ahol egy interaktív térképen mutatja be a kollégái által jelentett kérészészlelési helyszíneket.

A Tisza-tavi túravezetők és olvasóink jelzései alapján a tiszavirágok első példányai a június 19-20-i hétvégén már megmutatták magukat, mindezt a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága kedden is hivatalosan megerősítette, de azt a szomorú tényt közölte, hogy hétfőn kevesebben voltak. Mint írják honlapjukon:

A Tisza-tó térségéből is azt az információt kaptuk, hogy szombaton és vasárnap is voltak tiszavirágok néhány százas nagyságrendben a Tiszaderzs – Tiszaszőlős – Tiszafüred melletti folyószakaszokon, de ettől jóval kevesebbet láttak hétfőn.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is egy interaktív térképet készítettek, amelyen folyamatosan jelölik az észlelési helyeket. A térképen a Tisza-tavi térségből egyelőre az imént említett Tiszaderzs – Tiszaszőlős – Tiszafüred melletti folyószakaszokat jelölték, de Tiszakürt-Tiszainoka térségéből, a Bodrogról és Tiszalök-Tiszanagyfalu környékéről is érkezett bejelentés.

Tiszavirágzás 2021 – Google My Maps

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság által ajánlott tiszavirágzás megfigyelő helyszínek. http://www.hnp.hu/tiszaviragzas

A nemzeti park Tiszavirág Hiradójára idén is fel lehet jelentkezni, ahol a legfrissebb híreket lehet első kézből megkapni:

Hortobágyi Nemzeti Park – Tiszavirágzás

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai 2021-ben is folyamatos híradással szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy az érdeklődők betekintést nyerhessenek a kérészek csodálatos látványába. A térképen kövessék nyomon Önök is a tiszavirágzás útját, de a jelentkezési űrlapon már regisztrálhatnak az idei Tiszavirág Híradóra!

Tiszavirágnéző túrák a Tisza-tavon

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk a Tisza-tavon megjelent idei első tiszavirágokról, valamint a túravezetők által indított tiszavirágnéző túrákról és az egéyni megfigyelési lehetőségekről:

Szinte valamennyi túravezető indít tiszavirág-figyelő csónaktúrát. Aki nem szeretne vízre szállni, az a Tiszafüred és Poroszló közötti Fehér Amúr Halászcsárdánál, Tiszafüreden és Tiszaörvényél az élő Tisza partjáról is látni fogja, de Tiszanána-Dinnyéshát környékén is lehet ámulni a kérészek násztáncán. Persze egyedül, csónakot bérelve is fel lehet fedezni a tiszavirágzás rajzását.

Szakszerű túravezető kíséretét is érdemes választani a csoda átéléséhez, valamennyi túravezető indít tiszavirágnéző túrákat. Az alábbiakban a partnereink ajánlatait gyűjtöttük össze.

Tiszaderzsi túrák

Csónaktúrák a déli Tisza-tó térségében

Már a néhány, szakaszosan megjelenő tiszavirágok megtekintéséért most is lehet keresni a tiszaderzsi Kárász Kikötőből induló csónaktúravezetőt, aki cikkünk megjelenéséig még hivatalos eseményt nem tett közzé, de várja az érdeklődőket.

Poroszlói túrák

Tisza-tavi Vízitúrák

Amint több kérész jelenik meg a Kis-Tiszán és a Tiszán, érdemes poroszlói indulású túráira jelentkezni. A tömeges megjelenésről Facebook oldalán fog beszámolni, illetve időpontot is ott lehet foglalni.

Tisza-tavi Vízitúrák

Tisza-tavi Vízitúrák is on Facebook. Join Facebook to connect with Tisza-tavi Vízitúrák and others you may know. Facebook gives people the power to share and makes the world more open and connected.

Tiszafüredi túrák

Szabics Kikötő és Szabadidőpart

A tiszaörvényen található Szabics Kikötő az élő Tisza mellett van és amint több kérész jelenik meg, indulni fognak túrák, erről a Facebook oldalukon fognak beszámolni. Ahogy Szabics Gábor, a kikötő vezetője elmondta, érdemes “ugrásra készen” várni az eseményt, hiszen a kérészek rajzás egyik pillanatról a másikra történik és a túrákat is aznapra vagy másnap estére tudják meghirdetni.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Albatrosz Kikötő

Már a Facebook oldalukon meghirdették a túrájukat! Mint írták, június 22. keddtől 18:30-tól indul első túrájuk, ami körülbelül 1,5 óra időtartamú lesz. Arra kérik a vendégeiket, hogy előzetesen jelentkezzenek be a 30/2345-108-as telefonszámon.

 

Tisza-tavi túra

A Tisza-tavi túra legénysége is nagyon várja már a kérészek rajzását, mint bejegyzésükben írták, június 18-án tízes-húszas nagyságrendben is észleletek és ahogy Balázs Sándor, a csapat vezetője elmondta, szerinte bármelyik nap berobbanhat. Kifejezetten tiszavirágnéző túrák nem szoktak meghirdetni, hanem ha a vendégük az esti órákban érkezik, akkor a túrák részeként tekintik meg a rovarok násztáncát. ha pedig valaki csak ezt szeretné megnézni, akkor természetesen elkalauzolják őket oda.

Chili Outdoors

A tiszafüredi székhelyű Chili Outdoorsnál is jelentkezni a tiszavirágnéző túrákra, amelyeket igény szerint indítanak. Fő profiljuk a kajak- és kenus túravezetés, és a több éves Tisza-tavi túravezetői tapasztalatuknak köszönhetően evezős csónakokkal is elkalauzlják a kérészéek násztáncához a vendégeiket.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

 

Ha Te is túravezető vagy és szeretnél felkerülni a listákba, akkor írj nekünk:

ilovetiszato@gmail.com

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d