fbpx
Tisza-tó élmények Tiszaderzs Összes téma

Tisza-tavi tiszavirág-figyelő: megjelentek az első példányok!

Egyre több megfigyelés érkezik az első tiszavirágokról a Tisza-tónál is, de rajzás egyelőre még várat magára. Összegyűjtöttük a legfontosabb infókat a tiszavirágzásról a túráktól kezdve egészen a megfigyelési pontokig.

Még nem jelenthető ki, hogy megkezdődött a tszavirágzás a Tisza-tónál, de már az első példányokat lehet látni. A Tiszaán egyedülálló tiszavirágzás évről-évre sokakat vonz:

Amikor alkonyodik nyáron a Tisza, legszebb formáját ölti a júniusi melegben: az egyéves várakozás után előtűnnek a legszebb élőlények: a tiszavirágok és pompás násztáncot lejtenek előttünk.

Bátran kijelenthetjük, hogy a szőke Tisza legszebb óráit talán virágzásakor éli. A kérészek magasra szállnak, beterítve ezzel a folyó két partját. Ezek a kényes élőlények nem szeretik a szemetet, a zajt, szennyezett víz felett nem fogjuk látni táncukat.

Fotó: Szép Krisztián, Csónaktúrák a déli Tisza-tó térségében

A kérészek, avagy a tiszavirágok


A kérészek igen ősi eredetű rovarok, a repképes rovarok ma élő legősibb formáját jelenítik meg. Így testfelépítésük eredete valahol az ősrovarok, a szitakötők és a csótányok közötti szerveződési-történeti szinten áll. A felső devon időszakból, skóciai kovakőrétegekből (chert) ismertek hozzájuk hasonló rovarok kövületei.

Tiszavirág a vízen

A tiszavirág a legnagyobb európai kérész, farkával együtta 12 cm hosszúságot is elérheti. A nőstény 7000-8000 lárvát rak le a víz felszínére, amik a folyófenékre süllyedve kezdik meg lárvaéletüket. Három éven át tart fejlődésük, míg a felszínen eljárják násztáncukat. A három év alatt többször vedlenek, mígnem kifejlett alakjukban már semmivel sem törődnek, csak a párjuk keresésével. A kérészek vízfeletti életét először csak néhány száz példánnyal láthatjuk, majd ahogy telik az idő és eljön az esti óra, már több millióan vannak.

Az, hogy láthatjuk ezeket a csodálatos élőlényeket azt jelenti, hogy a Tisza ökoszisztémája rendben van, megfelelő élőhelynek számít a tiszavirágnak.

Hétévégén már néhány kérész megjelent

A Tisza szakasza mellett már a június 19-20. hétvégéjén is látni lehetett néhány példányt, de még nem lehet kijelenteni, hogy megkezdődött volna a rajzásuk. A kérészek rajzása délről észak felé halad és több tényezőnek is meg kell felenie ehhez, mint példásul a vízállás, a hőmérséklet és a folyóvíz tiszatasága.

A Tisza-tónál a tiszavirágokat -nevéből is adódóan- jellemzően az élő Tiszán és környékén lehet látni. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tiszavirág ismeretőjében olvasható, hogy előrajzás alkalmával csak százával repülnek az állatok. A leglátványosabb főrajzás során milliónyian repülnek a víz felett. Az utórajzáskor csak néhány tucatnyi állattal találkozhatunk. A rajzás a késő délutáni, esti órákban, kb. 18-21 h között zajlik.

A Tisza-tó négy különböző területén dolgozó túravezetőt kerestünk fel hétfő delelőtt, akiknél arról érdeklődtünk, hogy hétvégén mennyi tiszavirágot láttak. Mind a négyen azzal kedzték, hogy nagyon nehéz megmondani, sőt előre jelezni szinte lehetetlen a rajzásuk időpontját és az sem biztos, hogy a hétvégén megjelent néhány darabot több száz vagy ezres nagyságú kérésszám fogja követni.

A Tiszaderzs és környékén túrát vezető Szép Krisztián vasárnap este volt kint a vízen, aki szerint csak a Tisza bizonyos szakaszain jelentek meg a kérészek:

– Vasárnap délután 5-től egészen estig kint voltam a tározón és a Tiszán és már jópár kérészt lehetett látni, de mennyiségük még nem lepte be a vizet. 17:00 környékén még csak 1-2 darabot lehetett észrevenni, majd ahogy telt az odő, egyre többet láttunk, de még ez messze volt a megszokott rajzástól. A kérészeket a IV-es öblítőnél, a dinnyésháti Tisza-szakaszon és a Tisza úgynevezett “derzsi egyenesénél” láttam. Néhány képet tudtam róluk készíteni – fogalmazott a Csónaktúrák a déli Tisza-tó térségében túravezetője.

A hétvégi rajzás. Fotó: Szép Krisztián, Csónaktúrák a déli Tisza-tó térségében

A Tisza virágzása a Tiszaörvény és Tiszaszőlős között a Tisza 423-as folyamkilométerénél is beindulni látszott június 20. vasárnap este, a Tiszafüred Időjárás oldal töb kérészt is megfigelt, amelyről videót ia készített:

Facebook Groups

Tiszafüred Időjárás (csoport) has 3,577 members. Ide küldhettek minden időjárási jelenségeket de csak olyat ami SAJÁT! Pl:Havazás napsütés eső zivatar szélvihar téli táj reggeli fagy fagyott buborék…

Innen kicsit fentebb, Tiszafüreden még csak néhányat lehetett látni belőlük a hétvégén, de a héten már szinte biztos, hogy több százat vagy éppen ezret is lehet majd látni. Szabics Gábor, az élő Tisza mellett lévő Szabics Kikötő és Szabadidőpart vezetője hétévégn a tiszaderzsi észlelésnél jóval kevesebbet, csupán néhány darabot vélt észrevenni a kikötő környékén.

– Még csak tízes nagyságrendről tudok beszémolni a környékünkön, a hétvégén még alig voltak. Nagyon remélem, hogy a jó időnek köszönhetően a héten beindul a rajzás – fogalmazott.

A tiszafüredi kérészhelyzetet a tiszafüredi Chili Outdoors túravezetője is megerősítette.

Fotó: Bugány János, Szolnoki Napló

Mivel nemcsak az élő Tisza mellett, hanem onnét egy picit távolabb is látni kérészeket, ezért a Tisza-tavi Vízitúrák túravezetőjét is megkérdeztük, aki a tiszafüredi helyzethez hasonlóról számolt be Poroszló környékén:

Szombaton a Poroszlói Kis-Tiszán csónakáztam a családommal, de csak egy-két darab röppent el mellettünk. Ezen a területen mindig sok szokott megjelenni és nagyon remélem, hamarosan fátyolként lepik be a vizet – mondta.

Tiszavirág túrák a Tisza-tavon

Szinte valamennyi túravezető indít tiszavirág-figyelő csónaktúrát. Aki nem szeretne vízre szállni, az a Tiszafüred és Poroszló közötti Fehér Amúr Halászcsárdánál, Tiszafüreden és Tiszaörvényél az élő Tisza partjáról is látni fogja, de Tiszanána-Dinnyéshát környékén is lehet ámulni a kérészek násztáncán. Persze egyedül, csónakot bérelve is fel lehet fedezni a tiszavirágzás rajzását.

Szakszerű túravezető kíséretét is érdemes választani a csoda átéléséhez, valamennyi túravezető indít tiszavirágnéző túrákat. Az alábbiakban a partnereink ajánlatait gyűjtöttük össze.

Tiszaderzsi túrák

Csónaktúrák a déli Tisza-tó térségében

Már a néhány, szakaszosan megjelenő tiszavirágok megtekintéséért most is lehet keresni a tiszaderzsi Kárász Kikötőből induló csónaktúravezetőt, aki cikkünk megjelenéséig még hivatalos eseményt nem tett közzé, de várja az érdeklődőket.

Poroszlói túrák

Tisza-tavi Vízitúrák

Amint több kérész jelenik meg a Kis-Tiszán és a Tiszán, érdemes poroszlói indulású túráira jelentkezni. A tömeges megjelenésről Facebook oldalán fog beszámolni, illetve időpontot is ott lehet foglalni.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Tiszafüredi túrák

Szabics Kikötő és Szabadidőpart

A tiszaörvényen található Szabics Kikötő az élő Tisza mellett van és amint több kérész jelenik meg, indulni fognak túrák, erről a Facebook oldalukon fognak beszámolni. Ahogy Szabics Gábor, a kikötő vezetője elmondta, érdemes “ugrásra készen” várni az eseményt, hiszen a kérészek rajzás egyik pillanatról a másikra történik és a túrákat is aznapra vagy másnap estére tudják meghirdetni.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Albatrosz Kikötő

Már a Facebook oldalukon meghirdették a túrájukat! Mint írták, június 22. keddtől 18:30-tól indul első túrájuk, ami körülbelül 1,5 óra időtartamú lesz. Arra kérik a vendégeiket, hogy előzetesen jelentkezzenek be a 30/2345-108-as telefonszámon.

 

Tisza-tavi túra

A Tisza-tavi túra legénysége is nagyon várja már a kérészek rajzását, mint bejegyzésükben írták, június 18-án tízes-húszas nagyságrendben is észleletek és ahogy Balázs Sándor, a csapat vezetője elmondta, szerinte bármelyik nap berobbanhat. Kifejezetten tiszavirágnéző túrák nem szoktak meghirdetni, hanem ha a vendégük az esti órákban érkezik, akkor a túrák részeként tekintik meg a rovarok násztáncát. ha pedig valaki csak ezt szeretné megnézni, akkor természetesen elkalauzolják őket oda.

Chili Outdoors

A tiszafüredi székhelyű Chili Outdoorsnál is jelentkezni a tiszavirágnéző túrákra, amelyeket igény szerint indítanak. Fő profiljuk a kajak- és kenus túravezetés, és a több éves Tisza-tavi túravezetői tapasztalatuknak köszönhetően evezős csónakokkal is elkalauzlják a kérészéek násztáncához a vendégeiket.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

 

Ha Te is túravezető vagy és szeretnél felkerülni a listákba, akkor írj nekünk:

ilovetiszato@gmail.com

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d