fbpx
Tisza-tó élmények Összes téma

Gyere ki a napra! 4+1 szabadtéri, bakancslistás Tisza-tavi program

Ne ülj otthon a négy fal között hétvégén, inkább vedd az irányt a Tisza-tóra! Mutatunk 5 olyan bakancslistás Tisza-tavi programot, ami közül biztosan megtalálod a számodra legkedvesebbet.

1. Csónakázz vagy evezz!

A Tisza-tavi kirándulás kihagyhatatlan programja a csónakázás. A páratlan lagúnák, öblítőcsatornák, az óriási vízfelületek és az élő Tisza minden látogatót magával ragad. A Tisza-tó minden kikötőjéből bérelhetsz csónakot vagy kajakot, kenut. Ha vezető nélkül szeretnéd bejárni a tavat, akkor mutatunk néhány túratippet a tiszaderzsi Kárász Kikötőből, vagy a Szabics Kikötőből. Magad is vezethetsz motorcsónakot, hiszen 10 lóerős motorral szereltet bárki vezethet jogosítvány nélkül, ám ennek is megvannak a maga szabályai, amit be kell tartani!

Összefoglaltuk a vízi közlekedés legfontosabb szabályait! Ezeket tartsd be, hogy elkerülj egy balesetet!

 

Merre indulj?

Abádszalóki-medence: a vízisportok szerelmeseinek ajánljuk, hiszen itt több tíz négyzetkilométernyi terület van a jet-skizéshez, vagy például a banánozáshoz.

Sarudi-medence: a vitorlások, az evezősök és a motorcsónakosok számára ajánljuk. A Sarudi-medence vize telis-tele van tuskókkal, hiszen a tó kialakítása előtt itt erdő volt, aminek a fáit csak félig vágtak ki.

Poroszlói-medence: a horgászok, a motorcsónakosok és a SUP-osok kedvelt helye. A nádasokkal tarkított kis csatornák és a zegzugos, idilli Kis-Tisza mesés helyszíne a vízi kirándulásnak.

Tiszafüredi morotvák: Tiszafüred és környéke telis-tele van varázslatos csatornákkal és egy 1-2 órás evezéshez tökéletes, változatos helyszín.

Ajánljuk, hogy túravezetővel vágj neki az útnak, hiszen ők megannyi infót el tudnak neked mondani a tóról, felhívják a figyelmedet az állat- és növényvilágra. A túravezetőkkel előzetesen kell időpontot egyeztetni, így spontán nem biztos, hogy tudsz velük indulni.

 

2. Tanösvények, ahova nem kell túracipő!

Gyalog is megannyi gyönyörű területet be lehet járni a Tisza-tónál.

Szinte kötelező programja a kirándulásoknak a tiszaörvényi Szabics Kikötőből, a Tisza túloldaláról elérhető Tiszavirág Ártéri Tansövény és az Örvényi Pákász Tanösvény. A két tanösvény egymás mellett található és egy családi vagy baráti kirándulás során kalandos kikapcsolódást nyújt.

A Poroszlóról elérhető Tisza-tavi Vízi Sétány több kilométer hosszú pallóútja a víz felett vezet egészen egy kilátóig, ahonnan a Poroszlói-medence környezetét lehet madártávlatból szemlélni.

Kiskörén a hallépcső kedvelt megállópontja a bringásoknak, ám kevesen vannak, akik kicsit távolabb is sétálnak a kémlelőnyílástól. A hallépcső mintegy harminc bukón keresztül szakaszolja a halak számára az élő Tisza és a tározó közti átjárót. Csupán közel másfél kilométer a hallépcső egy irányba, amit kellemes séta során lehet megtenni.

default

Tipp: keresd fel a Tisza-tó kilátóit is!

6+2 Tisza-tavi kilátó, ahonnan madártávlatból szemlélődhetsz

3. Kihagyhatatlan a Tisza-tavi bringázás!

A Tisza-tavi bringázás az egyik legszuperebb program és a legtöbben érkeznek emiatt. A Tisza-tavi Kerékpáros Centrumban több száz különféle bringa és tartozék vár. A kínálat olyan széles, hogy néha nehéz is dönteni. Aki nem Tiszafüredről indulna, az is tud bringát bérelni, hiszen a Tisza-tó minden településén van kerékpárbérlési lehetőség.

Általában az óramutató járásával ellenkezőleg indul el mindenki a bringakörre, de tulajdonképpen bármerre meg lehet tenni a 65 km-es távot. Az utat nem lehet eltéveszteni, hiszen csak a gáton kell haladni. Kiskörénél lehet egy kicsit zavaróbb az út, hiszen ott nem gáton halad a bringaút: a Köre Kikötő után a Tourinform irodát elhagyva csak egyenesen kell menni úgy, ahogy az út visz egészen fel az erőműre, ahol lámpa irányítja a forgalmat. A kiskötő mellett érdemes megállni és felsétálni a kiskörei kilátóba.

Tisza-tavi 65 km-es bringakör: íme minden jótanács és tudnivaló!

 

4. Beltéri programok a Tisza-tónál

Poroszló, 2012. augusztus 31.
Látogatók néznek egy vágótok halat a Tisza-tavi ökocentrumban Poroszlón az Állatkertek éjszakáján, 2012. augusztus 31-én.
MTI Fotó: Komka Péter

Nem szabad eleget szólni arról, hogy a nyári hónapokban érdemes naptejet is a hátizsákba dobni, mert a víz visszaveri a napsugarakat és igen hamar le lehet égni – legyen szó csónakázásról vagy bringázásról. Ha a szabadtéri levegő után szeretnénk beltéri programot választani, akkor irány a Tisza-tavi Ökocentrum, ahol többek közt az országszerte népszerű óriásakváriumot is meg lehet tekinteni.

Ha a múzeumok is vonzanak, akkor a tiszafüredi Kiss Pál Múzeum felé vedd az irányt, ahol a híres-neves füredi nyerget ismerheted meg az állandó kiállítás során.

Kültéri és beltéri program egyaránt a tiszaörvényi szivattyútelep és a hozzá tartozó függőcsatorna, aminek a tetején még sétálhatsz is! A telepen pedig ugyanazok a több mint 80 éves szivattyúk működnek, amelyeket maga Horthy Miklós adott át 1940-ben.

 

+1 Tipp: Irány a Hortobágy!

A kicsit több mint fél órás autóútra lévő Hortobágy megannyi programot kínál számodra. Ha esetleg nem szeretnél több tíz kilométerre elmenni a Tisza-tótól, akkor ajánljuk, hogy az igen közeli Egyek-Pusztakócsi mocsarakhoz látogass el: itt a madárrepatriáló központ munkáját ismerheted meg és a Fekete-réti tanösvényt is bejárhatod.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: