fbpx
Tiszaderzs Összes téma Tisza-tó élmények

Vízi csillagtúra-ajánló: szállj vízre Tiszaderzsen, mutatjuk az utat!

A tiszaderzsi Kárász kikötőből csillagtúra-szerűen több útvonalat is be lehet járni kajakkal vagy motorcsónakkal. Szép Krisztián, a Csónaktúrák a déli Tisza-tó térségében túravezetője és Kóbor István, a tiszaderzsi Hatvani Dániel könyvtárosa megmutat nektek néhány remek úticélt a kikötőből indulva.

A tiszaderzsi Kárász Kikötő megfelelő választás egy vízitúra kiindulópontjának. 2020. szeptember 19-én ünnepélyes keretek között új nevet kapott, ami egy közönségszavazás keretében került kiválasztásra. Itt, helyben lehetőség van csónak és kenu bérlésére is, illetve aki még kicsit fél a víztől, kerékpárt is bérelhet, hogy először a szárazföldön nézze meg a tavat. A vízi eszközök bérlése vezető nélkül történik, így magunk választhatjuk ki az irányt. Ha mégis bizonytalanok vagyunk, vagy kevés helyismerettel rendelkezünk, vezetett csónak- és kenutúrákra is van lehetőség a Csónaktúrák a déli Tisza-tó térségben csapatával.

A tiszaderzsi Kárász Kikötő

A kikötőt övező ártér egy igazi vadvízi paradicsom. Ez a páratlan természeti szépséggel megáldott vízi táj rendkívül gazdag madárvilágnak ad otthont. Szinte mindig láthatunk bakcsót, szürke gémet, vörös gémet, küszvágó csér- és fattyúszerkő-kolóniákat. Ezüst sirályok, dankasirályok ricsajának hangját viszi a víz, amelytől érezni, hogy él ez a vízi világ. Tőkés récék, halászó kormoránok és hattyú családok mindennapi életébe nyerhetünk bepillantást, ha itt vízre szállunk.

Bakcsó

Egy rövid ártéri csónakázásra akkor is szakíthatunk időt, ha kerékpárral vagyunk és pihenőnket a Kárász kikötőnél töltjük. Motoros csónakkal akár egy óra alatt is tehetünk egy kalandos, vadregényes kört, míg evezőssel 2 óra könnyű sportos kikapcsolódás ugyanez a táv, melyet megfelezhetünk 1-1 órás túrára is, miközben a lábaink pihenhetnek.

 

Ajánlott útvonalak a tiszaderzsi Kárász Kikötőből indulva

 

Vadász-bejáró

Ha a kikötőben vízre szállunk és a kubikon jobbra vesszük az irányt, akkor 1,9 km megtétele után baloldalon találunk egy vadregényes átjáró csatornát a nádfal között, amely helyi néven: „Vadász bejáróként” ismert. Tavasszal nádi rigók tartanak itt folyamatos koncertet. A nádason keresztül vezető csatornán az élő Tiszára jutunk, azonban ezen az átjárón csak keskeny horgászcsónakkal és evezőssel férünk át, hajóval már nem. A csatorna sarkán megcsodálhatjuk kikötői hódunk: Robin-Hooód monumentális várát. Visszafelé a Tiszán, folyásirányban jutunk el a kikötőbe vezető csatornához.

Ha a kikötőből az élő Tiszára kiérve balra fordulunk, ugyanígy tehetünk egy kiskört. 2-3 km megtétele után az ártérre vezető átvágásokon térjünk vissza a derzsi kubikba, amely visszavezet bennünket a kikötőbe. Mindkét kiskör 1-1 óra kalandos evezést nyújt számunkra, az ártér csodás madárvilágával.

Vidán evezés a Csónaktúrák a déli Tisza-tó térségében túravezetésével

Sarudi-rét

Ha szemben, a kikötő hajózó kijáratán megyünk ki az élő Tiszára, jobbra tartva srégen haladjunk át a Tiszán, majd kb.350 méter megtétele után, balra meg is találjuk a Sarudi-átvágást. Ez a hajózó csatorna a Sarudi-rétre vezet. Innen a Sarudi Élményfalu pontosan 5 km-re, szemben található.

Érdemes csobbanni egyet a sarudi Élményfalu Kalandpartján.

Kis-Tisza torkolat, Tiszanána-Dinnyéshát

Amennyiben a kikötőtől a kubikon balra indulunk el, 2 km után a Tiszára jutunk ki, ahonnan további 2 km után, lefelé tartva elérjük a torkolatot, ahol a Kis-Tisza az élő Tiszába torkollik. Innen már 1 km a jobb parton lévő Tiszanána-Dinnyéshát Strand és Csónakkikötő.

Szemben a bal parton pedig az abádszalóki 4. számú öblítőcsatornán: az abádszalóki Bere-felső Holt-Tiszán keresztül az Abádi-medencébe jutunk. Vadregényes csatornák és nádszigetek tagolják ezt a csodás vízi világot.

Ha Tiszanánára jössz, sétálj fel a kilátóba is!

Kisköre

A vízen Dinnyésháttól 5 km-re, a tiszaderzsi Kárász Kikötőtől pedig 9,5 km-re található a Köre Kikötő és a kiskörei szabadstrand.

Innen 500 méter a Kiskörei Vízlépcső, ahol hajóval, csónakkal vagy evezőssel is át zsilipezhetünk az alvízre.

Idén Rin-a-tó néven nyílik meg a kiskörei szabadvízű strand megannyi vízi és szárazföldi programmal.

Aranyosi-sziget

A Kárász Kikötőből az élő Tiszán, folyással felfelé jutunk el a 4,5 km-re található Aranyosi-szigethez. Ha kedvünk tartja körbe is hajózhatjuk, a Tisza régi és új medrén haladva, ami 2,8 km-es táv. Ha a szigetet elérve balra – a régi mederágon – haladunk, akkor elérjük az 5-ös számú öblítőcsatornát, melyen keresztül a Sarudi-rétre jutunk.

Innen már közelebb van a jobbra található Kozma-fok, amely a Sarudi- és Poroszlói-medence közötti hivatalos hajózható átjáró.

Az Aranyosi-szoget madártávlatból.

Óhalászi-sziget

Ha a sarudi medencéből áthajózunk vagy átevezünk a Kozma-foki átvágáson, jobbra vegyük az irányt. Miközben elhaladunk az Óhalászi-sziget mellett, 2,4 km táv után bejutunk a tündérrózsás Óhalászi Holt-Tisza patkóalakú medrébe. Ezen a területen tilos a belső égésű motorok használata, ezért elektromos motorral, vagy evezőssel tudjuk bejárni.

A holtág káprázatos látványt nyújt. Hatalmas tündérrózsa mezők mindenhol és gazdag madárvilág várja az idelátogató, csendre és nyugalomra vágyó turistát. A fokozottan védett természeti környezetben mi is vigyázzunk a védett növényekre, tündérrózsákra, amelyek őshonos növények ebben a vízi paradicsomban.

A tiszaderzsi Kárász Kikötőtől Óhalász 9 km-es hajóútra található.

Emlékmű Óhalászon.

Ha kedved támad felfedezni a környéket, keresd fel a tiszaderzsi Kárász Kikötőt vagy a Csónaktúrák a déli Tisza-tó térségében csapatát, ahol minden információt és segítséget megkapsz egy felejthetetlen, vadregényes vízitúrához!

 

Összeállította: Kóbor István és Szép Krisztián

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: