fbpx
Tisza-tó élmények Összes téma

2020-ban kiválóra értékelte az Európai Környezetvédelmi Ügynökség a Tisza-tó strandjait

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2020-as jelentését kedden adta közzé: a jeletnés szerint az európai fürdőhelyek közel 83 százaléka megfelelt az EU legszigorúbb vízminőségi osztályra vonatkozó előírásainak, míg a hazaiak közel 70%-a szintén kiváló, ahogy a Tisza-tavi szabadstrandoké is.

A fürdővizek minőségéről készült legújabb éves jelentés szerint 2020-ban az európai fürdőhelyek közel 83%-a megfelelt az Európai Unió legszigorúbb, a „kiváló” vízminőségi osztályra vonatkozó előírásainak, közölte az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA).

Fotó és a kiemelt kép: Tiszafüred Város Önkormányzata

Magyarországon 264 fürdőhely vízminőségét vizsgálta az EEA: ezek közül 184 (69,7 százalékuk) kiváló minősítést kapott, míg 37 (14%) jó, 13 (4,9%) tűrhető, 5 pedig kifogásolt minőségű volt. A legrosszabb, kifogásolt vízminőségő strandok aránya a közel 3 százalékról 1,9 százalékra csökkent 2020-ban. Huszonöt fürdőhely nem kapott besorolást Magyarországon, amit többek közt a koronavírus-járvány tavalyi hulláma okozta korlátozott vizsgálati lehetőségek indokoltak.

Az EEA Tisza-tó hat strandja közül ötöt vizsgált: a tiszafüredit, az abádszalókit, a tiszanánait, a sarudit és a poroszlóit. A kisköreit azért nem, mert 2020-ban zárva tartott. Mind az öt szabadvízű strand, amelyből vízmintét vettek, kiváló minősítést kapott 2020-ban. A jelentés az elmúlt évekre visszamenőleg is mutatja az adatokat, amelyből kiderült, hogy az elmúlt közel tíz évben valamennyi strand vízminőségét kiválóra értékelték.

Képernyőfotó: EEA

Lapunk értesülései szerint már megtörtént az idei mintavételezés az abádszalóki és a tiszafüredi strand vizéből: mindkettő a kiváló besorolásba került.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) által, az Európai Bizottsággal együttműködésben összeállított legfrissebb értékelés az Európa-szerte 22 276 fürdőhelyet felölelő, 2020-ban elvégzett vizsgálaton alapul. A jelentés összegezte, hogy az elmúlt 40 évben jelentősen javult az európai fürdőhelyek vízminősége az uniós környezetvédelmi jogszabályoknak köszönhetően. A települési szennyvíz kezeléséről szóló irányelvvel bevezetett ellenőrzés és vízgazdálkodás révén pedig drasztikusan csökkent a fürdővízbe kerülő kezeletlen vagy csak részben kezelt települési és ipari szennyvíz mennyisége.

A teljes jelentés ide kattintva érhető el!

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: