fbpx
Tisza-tavi Kerékpáros Centrum Összes téma

Fecskehotel létesül Tiszafüreden és a környékén: 600 fecskének adnak otthont

Májusban a Tisza-tavi kerékpáros hidak alá és a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumhoz helyeznek ki műfészkeket a molnár- és füsti fecskék számára.

A madarak és fák napja alkalmából létrejövő hotelbe az egyre csökkenő számú molnár- és füsti fecskéket várják majd. Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta, a Tisza-tavi kerékpáros Centrum fecskehotelének átadása mellett május 31-ig összesen hatszáz műfészket – ötszáz molnárfecskéknek és száz füsti fecskéknek készült fészket – helyeznek ki a Tiszafüred és Poroszló között épült kerékpárútnál, valamint a Tisza-tavat átszelő kerékpároshídon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), valamint a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei. Mindemellett reméli, hogy az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ által támogatott 8,6 millió forintos projekt segíti a csökkenő állományú fecskék megtelepedését.

A Kerékpáros Centrum udvarának sarkán állították fel a hotelt, amelyre összesen 24 műfészket helyeztek ki és az ötletgazdák és a támogatók nagyon remélik, hogy élettel telnek meg a fészkek és hogy a fészkek közötti résekbe is fészkelni fognak. Révész Máriusz kiemelte, hogy egy fecske egy szezon alatt egy kilogram bogarat (köztük szúnyogot is) eszik meg, így ők természetes rovarirtókként is funkcionálnak.

Halmos Gergő, az MME ügyvezetője elmondta, számukra kiemelt feladat a fecskék otthonra találása: az ezredfordulót követő első két évtizedben felére csökkent molnárfecske- és füstifecske-állomány megtartásában alapvető feladat a meglévő telepek, évről évre használt fészkelőhelyek megóvása, fenntartása és lehetőség szerinti bővítése.

Tiszafüreden nem ez az első fecskék és a madarak védelmét és élőhely teremétését szolgáló program. Mint azt Ujvári Imre, Tiszafüred város polgármestere elmondta, 2020-ban indították el a Fecskebarát Füred programot, amely során a közintézményekre ötven fecskefészket helyeztek ki, amelyeket családjával az MME oldalán található útmutató alapján otthon készítették el és a kezdeményezéshez óvodák, iskolák is csatlakoztak.

F. Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője is arra buzdított mindenkit, hogy lehetőségük szerint vegyenek részt a lakókörnyezetük madárbaráttá tételében, hiszen -mint mondta- elképzelhetetlen a vidéki élet fecskék és fecskecsivitelés nélkül.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: