fbpx
Tisza-tó élmények Hortobágy Összes téma Hortobágyi Nemzeti Park

Hétvégén indulnak a Tisza-tónál a Hortobágyi Nemzeti Park e-bike túrái!

2021 nyarától új programlehetőséggel bővül a Hortobágyi Nemzeti Park túrakínálata: elektromos rásegítésű kerékpárokkal, vezetett túrán is bejárható a park területe. Május második hétvégéjén két Tisza-tavi bringatúrával is várnak, mutatjuk ezeket!

Tavaly ősztől nemzeti parkonként hozzávetőlegesen 20 e-kerékpár várja, hogy rájuk pattanjunk. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területére összesen 30 db elektromos rásegítésű kerékpár érkezett, melyből 15 e-bike a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjába, a másik 15 pedig a szatmár-beregi tájegységen belül a cégénydányádi bázisra került.

Az elektromos rásegítésnek köszönhetően olyan terepen is átkelhetünk, ami kihívás lenne klasszikus bringával, és olyan távokat tehetünk meg, amikre nem vállalkoznánk, ha pusztán saját erőnkre hagyatkoznánk. Emellett az emelkedők és a távolságok kipihenése helyett több figyelmet szentelhetünk a csodálatos természetnek.

Tudtad? A Hortobágy bekerült a nemzetközi National Geographic Traveler magazin válogatásában a 2021-es év 25 legjobb úti célja közé.

Kerékpárokkal csak vezetett túrákat szervez a nemzeti park, ami a védett növények és állatok érdekében történik, ezért csak a kijelölt úton, vezetővel szabad közlekedni. Ez azért is előnyös egy ilyen út során, mert a szakavatott kísérő olyan természeti csodákra hívja fel a figyelmünket, amik mellett egyébként könnyedén elsuhannánk.

Akinek van elektromos kerékpárja, annak nem lesz újdonság hajtani. Akinek pedig nincs, az bizonyára beleszeret a könnyed tekerésbe. A bringák nem teljesen elektromosak, hanem elektromos rásegítésűek, azaz csak akkor könnyítik meg a rajtuk ülők dolgát, ha tekerik azokat.

Lássuk, hogy merre tekerhetsz a Hortobágyi Nemzeti Parkkal idén! Az alábbiakban öt, különböző hosszúságú túraútvonalat mutatunk be. Az egyik halastavat érint, a másik során megkóstolhatod az igazi tiszai halászlevet, vagy éppen vadlovakkal találkozhatsz.

Irány a Hortobágy, mutatják az utat!

Tisza-tó kerülő kerékpártúra

Időpont: 2021. május 8. szombat

Útvonal: Tiszafüred-Tiszaörvény-Abádszalók-Kisköre-Poroszló-Tiszafüred a Tisza-tó töltésén.
Túra hossza: 67 km
Túra nehézsége: Közepes
Túra időtartama: egész napos (kb. 8 óra)
Szintemelkedés: 0 m
Ár: 10000 Ft/fő

Indulás Tiszafüredről a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tulajdonában lévő Kemény-kastély védett parkjából, ami közvetlenül az EuroVelo kerékpárút mellett található. Az Albatrosz kikötőnél jövünk fel a Tisza-tó töltésére, ahol dél felé vesszük az irányt.

Első rövid megállónkkal rögtön az Örvényi-morotva partján egy Árpád-kori halászfalunak állítunk emléket. A megmaradt templomdomb tövében dióhéjban hallhatunk a folyamszabályozás előtti életről, a hajdani halbőségről és a mostani Tisza-tóról.

Ezután Tiszaörvényen, az élő folyó partján Magyarország egyetlen függőcsatornáját és az ezt kiszolgáló műemlék szivattyútelepet tekintjük meg.

A Tiszaörvény és Abádszalók közötti gátszakaszon az ún. kubikok változatos állat- és növényvilágával (fehér tündérrózsa, nádirigó, barna rétihéja stb.), valamint a töltés két oldalának rovar- és növényvilágával ismerkedhetünk meg (pl. boglárka fajok, réti iszalag stb.).

Abádszalókon a Kárpát-medence népviseletét bemutató Babamúzeumot látogatjuk meg – vagy egy partifecske-telepet érdeklődéstől függően-, majd a töltésen Kisköre felé vesszük az irányt.

A halak közlekedését biztosító hallépcsőnél tett rövid megálló után átkerekezünk a Tisza-tó létét biztosító duzzasztóművön, majd Kiskörén vízügyi szakemberek mesélik el nekünk egy terepasztal segítségével a tó „működését”.

Kiskörén, vagy Sarudon ebédszünetet tartunk.

Poroszlón többet időzünk, ugyanis csónakokra szállva fogunk eljutni a Tisza-tó első tanösvényéhez, a Tisza-tavi Vízi-sétányhoz, ahol testközelből egy 1,5 km hosszú pallóúton sétálva interaktív elemekkel, és különböző megfigyelő helyekről ismerkedhetünk meg a különleges vízi világgal.

A tanösvény látogatása után az utolsó 10 km-es szakaszunk következik vissza Tiszafüredre.

Jelentkezés, részletek: https://www.hortobagyinfo.hu/esemenyek/tisza-to-kerulo-e-bike-tura/

Tisza-tavi fél napos e-bike túra tanösvénnyel és halászlével

Időpont: 2021. május 9. vasárnap

Útvonal: Tiszafüred-Poroszló-Tiszafüred
Túra hossza: 20 km
Túra nehézsége: Könnyű
Túra időtartama: Fél napos (kb.4 óra)
Szintemelkedés: 0 m
Ár: 7400 Ft/fő (14-18 év), 8000 Ft/fő (felnőtt)

Indulás Tiszafüredről a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tulajdonában lévő Kemény-kastély védett parkjából, ami közvetlenül az EuroVelo kerékpárút mellett található.

A 33-as főúttal párhuzamosan kerékpározunk Poroszlóra a Fűzfa kikötőbe, ahonnan csónakokkal jutunk el a Tisza-tó első tanösvényéhez a Tisza-tavi Vízi-sétányhoz, ahol testközelből egy 1,5 km hosszú pallóúton sétálva interaktív elemekkel, és különböző megfigyelő helyekről a különleges vízi világgal ismerkedhetünk meg.

A tanösvény látogatása után egy finom Tiszai halászlé vár minket a Fűzfa étteremben, majd visszaindulunk Tiszafüredre, ahol a Morotva Kerékpáros Pihenőparkon átkerekezve érkezünk meg a Kemény-kastélyhoz.

Jelentkezés, részletek: https://www.hortobagyinfo.hu/esemenyek/tisza-tavi-fel-napos-e-bike-tura/

Az alább található e-bike túrák később lesznek meghirdetve, ezekről a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook oldalán tudsz tájékozódni!

E-bike-túra a Hortobágyi-halastó területén

Útvonal: Hortobágy-Kungyörgy-Hortobágy-Halastó-Hortobágy
Túra hossza: 25 km
Túra nehézsége: Könnyű
Túra időtartama: Fél napos (kb. 4 óra)
Szintemelkedés: 0 m
Ár: 5000 Ft/fő  

A túra a Hortobágyi Nemzeti Park Fogadóközpontjától indul, majd a faluban aszfaltozott, a vasúton túl pedig zúzott kővel borított útszakaszon jutunk el a kungyörgyi szarvasmarha telep mellett elhaladva a Hortobágyi-halastóig, ahol egy fahídon keresztül feljutunk a halastavi gátra. A központi gátra felérve északra tekerünk a bivalyokkal kezelt élőhelyrekonstrukciós területek mellett egészen az utolsó elágazásig. Útba ejtünk két madármegfigyelő tornyot, majd a Kondás-tó madármegfigyelő házikóiból tekintjük meg a legnagyobb halastavat. Onnan ugyanazon az útvonalon kerékpározunk Hortobágy irányába.

E-bike-kal a Hortobágy keleti pusztáin

Útvonal: Hortobágy-Szálkahalom-Hortobágy
Túra hossza: 25-30 km
Túra nehézsége: Könnyű
Túra időtartama: Fél napos (kb. 4-5 óra)
Szintemelkedés: 0 m
Ár: 5000 Ft/fő 

A túra során a Hortobágy keleti pusztáit látogatjuk meg. A Debrecen felől érkező utazók itt találkozhattak elsőként a puszta tágas levegőjű világával, ahol az évszaknak megfelelő madár- és növényvilág mellett lehetőség van megtekinteni egy hagyományos pusztai juhhodályt és az ősi háziállat fajtánkat, a csavart szarvú rackajuhot is. Megtekinthetünk egy több mint százéves gémeskutat, továbbá megkóstolhatják egy mélyfúrású ártézi kút vizét is. Megpihenünk a százéves eperfa tövében, miközben Magyarország legnépesebb vetési varjú kolóniáját is megnézzük.

A vad Hortobágy felfedezése e-kerékpárral

Útvonal: Hortobágy-Malomháza-Hortobágy
Túra hossza: 20 km
Túra nehézsége: Könnyű
Túra időtartama: Fél napos (kb. 2,5-3 óra)
Szintemelkedés: 10-20 m
Ár: 6500 Ft/fő

A kerékpártúra a HNP Látogatóközponttól viszi a vendégeket a Hortobágyi Vadasparkba a Malomházi tanösvényen keresztül, ahol megállót iktatunk be. Az út során a puszta látványa, a folyóparti ligeterdő élővilága tárul szemünk elé, kis szerencsével láthatjuk a pusztában legelő szürkemarha gulyát is. Az útvonal érinti a nemzeti park egyik maradvány sziki tölgyesét is, majd a folyó fölötti hídon átkelve, megérkezvén az állatkertbe, egy kötetlen séta keretében megismerkedhetünk Hortobágy egykori és jelenkori vadvilágának képviselőivel, köztük a vadlóval, hortobágyi tulokkal, farkassal, keselyűvel és pelikánnal. Mielőtt visszaindulunk a Látogatóközponthoz, a játszótér és büfé kellemes feltöltődésre ad lehetőséget.

Jelentkezés:

Az e-bike túrákra online lehet majd bejelentkezni egy egyszerű űrlap kitöltésével. Az űrlap sikeres kitöltése után e-mailben megkapják a résztvevők a túra részleteit. A túrák csak akkor indulnak, ha ezt a járványügyi helyzet engedi!

További információ a HNP Látogatóközpont elérhetőségein kérhető: info@hnp.hu 06 52/589-000

 

A cikket az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az aktivmagyarorszag.hu támogatta.  

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: