fbpx
Összes téma Hírek Program csónakázás kultúra Tisza-tó élmények Természet Operaháza Tisza-tavi hírek kerékpározás

Országossá nőtte ki magát a Tisza-tavi Fesztivál: a Magyar Tavak Fesztiválja lett

A Tisza-tavi Fesztivál - Természet Operaháza idén már a Velencei-tóhoz is ellátogat, 2022-ben pedig a Balatonhoz és így már országossá válik a Debreczeni Ildikó által megálmodott és kivitelezett kulturális-sportos program.

Az év kellemes meglepetése a fesztiválok terén: 2021-ben július 30-tól augusztus 1-ig a nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál, mely a komolyzene, az aktív pihenés és az egészséges életmód nemzetközi szinten is egyedülálló keverékét kínálja a résztvevőknek.

Sőt, azok sem maradnak híján a felejthetetlen élménynek, akik inkább a Velencei-tóhoz ruccannának le, vagy legszívesebben akár mindkét helyszínt beillesztenék a nyári programjaik közé. A nagy újdonság ugyanis az, hogy 2021-ben a Velencei-tónál is kitárja kapuit a Természet Operaháza június 18‒20. között, 2022-ben pedig a Balatoni Fesztivál kerül megrendezésre.

Természet Operaháza fesztiválsorozat ezáltal több helyszínes franchise-zá nőtte ki magát, a Magyar Tavak Fesztiválja márkanév alatt.

Pozitív meglepetés és a szervezők részéről hatalmas teljesítmény, hogy reményeink szerint a járvány ellenére mindez idén is működhet. A tavalyi kiadás a speciális vírushelyzet miatt veszélybe került, de a jogszabályok maradéktalan betartásával még akkor is sikerült megrendezni az összejövetelt. Mivel a szokásosnál is jobban odafigyeltek a biztonságra és a higiéniára, nem csupán teljesen zökkenőmentesen zajlott le a rendezvény, hanem ismét felejthetetlen örömet kínált a résztvevők számára.

Kézenfekvő volt tehát a Tisza-tavi Fesztivál, mint eredeti „zászlóshajó” mögé idéntől kezdődően több hasonló rendezvényt is felsorakoztatni, az igényes szórakozásra továbbra is ‒ sőt, talán minden eddiginél jobban ‒ vágyó közönség kedvéért vállalva a névváltoztatással (Magyar Tavak Fesztiválja) és a bővüléssel, a két helyszínnel (Tisza-tó és Velencei-tó) járó plusz erőfeszítéseket.

Nem csupán újramárkázásról van tehát szó, hanem a múlt sikereire építő magyar fejlesztésről, amelynek ‒ a mostanság elharapózott sok rossz hír közepette ‒ mindenki csak örülhet, aki a minőségi kultúrát nagyra tartja.

Egy magyar sikertörténet személyes háttere

Komolyzene és aktív pihenés a szabadban: ez az eredeti sikerrecept, amelyre építve az évről évre növekvő népszerűségű fesztivál eljutott oda, hogy immár több helyszínen is egyedülálló hazai találkahelye legyen a minőségi kultúrát kedvelőknek, a természet szerelmeseinek és a sportos életmód híveinek ‒ ami az utóbbit illeti, a fesztiválon rendezett futóversenyek, a kerékpáros túra és a csónakázás formájában.

Erre építve álmodta tovább Debreczeni Ildikó fesztiváligazgató és ötletgazda az eredeti tervét, amely a legfontosabb emberi értékeinket ‒ a természet, a mozgás és a művészet szeretetét ‒ egyesíti.

Debreczeni Ildikó, a Tisza-tavi Fesztivál főszervezője, megálmodója

Ildikó „civilben” a 25 éve sikeresen működő Jelmez-Art Kft. ügyvezetője és tulajdonosa, aki az elmúlt másfél évtized során a Magyar Operaház mellett 14 külföldi, nemzetközi hírű operának (köztük az oslóinak, a New York-inak, koppenhágainak és a berlininek) is készített művészi jelmezeket ‒ innen a szoros kapcsolódási pont az opera csodálatos világával.

Eredetileg egy csapatépítő tréning alkalmával látogatott el a Tisza-tó környékére. Biciklin tekerte körbe csapatával a tó nagy részét, ahol a különböző állomásokon, pihenőhelyeken zenés produkciók várták a dolgozókat. Ez az ötlet azóta Tour d’Opera kerékpáros túra néven évről évre nélkülözhetetlen része a fesztivál programjának, emellett a résztvevők – a kerékpáros kirándulás mintájára – már a Boat d’Opera csónakos, kajakos, sárkányhajós és SUP-os túrán is részt vehetnek.

Ezeken a túrákon nem csupán végigtekerni vagy végighajókázni öröm a természeti szépségek, a pazar vízi és szárazföldi élővilág, valamint a helyi kultúra megcsodálására nyújtott lehetőség miatt, hanem megállni is, mert minden egyes állomáson neves művészek várják a kirándulókat produkcióikkal.

A személyes sztori egyedülálló komolyzenei fesztivált szült, amely cseppet sem „komoly” ‒ pontosabban: nem fölöslegesen komolykodó, a közönséget elidegenítő rendezvény, hanem olyan könnyed, de igényes és minőségi szórakozási lehetőség, amely a programokba aktívan bevonja a résztvevőket.

A kultúra, az egészséges életmód és az aktív pihenés a természet csodálatával egészül ki, hiszen ez a fesztivál bemutatja hazánk legszebb régióinak növény- és madárvilágát, sőt, a környék népi kultúráját is. Mivel a komolyzenei előadások a megszokottól teljesen eltérő, természetes környezetben zajlanak, a hangulat és a művészi élmény ebben a formában sehol máshol nem található meg a világon.

Nemes célok szolgálatában álló művészeti élmény 

A koronavírus-járványt a vendéglátóipar mellett a magyar turizmus sínylette meg a leginkább. Ezért a fesztivál cseppet sem mellékes célkitűzése, hogy a helyszínéül szolgáló régiókat és a helyieket segítse a talpra állásban, a gazdasági növekedésben, amelyhez a turizmus, mint fő iparág nagyban kapcsolódik.

A fesztivál ideje alatt a térségben eltöltött vendégéjszakák száma növekszik, ami a kapcsolódó vállalkozások bevételének a növekedését is jelenti. Mi több, a hatás hosszú távú, mert az eddigi tapasztalatok alapján a környékkel megismerkedő fesztiválozók később is visszatérnek a térségbe, és igénybe veszik a helyi pihenési lehetőségeket.

Mivel a természeti értékek jelentős szerepet töltenek be a Magyar Tavak Fesztiválja életében, a természettudatos gondolkodást a rendezvények megvalósítása, lebonyolítása közben és a résztvevők tekintetében is igyekeznek fejleszteni és magasabb szintre emelni a szervezők. A környezeti fenntarthatósági szempontoknak való megfelelés, illetve annak érdekében, hogy a Zöld Fesztivál címet joggal használhassák, számos intézkedést hajtottak végre.

Például a fesztiválok során rendszerint „mini” környezetvédelmi akciókat szerveznek, melyek célja nem csupán a rendezvény további színesítése, hanem a környezetet védő látásmód terjesztése, megszerettetése is a célcsoporttal. A fesztivál reklámanyagainak újrahasznosításával kültéri bútorok készülnek maradandó értékként a közösség számára, és faültetésre is sor került már a környékbeli településeken.

Felhívás minden kultúrapártolónak, ‒ cégeknek és magánszemélyeknek

A befogadó megyék, városi önkormányzatok mellett a fesztivált különféle támogató szervezetek, cégek is éltetik évről évre. Így a kultúrát pártoló vállalkozók idén is egy már élő és működő, egyre nagyobb hírű és horderejű rendezvényhez csatlakozhatnak, amely a cégük PR-ját erősíteni fogja, a magánszemélyek pedig a jegyvásárlással tesznek a Magyar Tavak Fesztiválja által felvállalt nemes célokért (kultúra, mozgás, családi értékek, természetvédelem és a helyi turizmus erősítése, magyar hagyományaink őrzése, ápolása).

Azok számára, akiknek fontosak ezek az eszmények, többféle támogatási lehetőség is rendelkezésre áll, amelyről a fesztivál weboldalán tájékozódhatnak: www.tiszatavifesztival.hu.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: