Összes téma Tisza-tó élmények

Tisza-tavi 65 km-es bringakör: íme minden jótanács és tudnivaló!

Az alföldi tókerülés gyémántja egyértelműen a Tisza-tó, amelyen a „kiskör” 65 km, amitől egyáltalán nem kell idegenkedni, hiszen átlagos kondícióval 5 óra alatt könnyedén meg lehet tenni a távot.

A túrát bárhonnan kezdhetjük, hiszen a tó környékén több kerékpárbérlési lehetőség is van, ezért nem szükséges magunkkal cipelnünk a sajátunkat. Szinte minden kerékpáros túrának a kezdő- és végpontja a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum, így ezt a túraajánlatot is innen indítjuk Poroszló irányába.

A 2020-as nyári szezonra elkészült a tó körbetekeréséhez szükséges Tiszafüred-Poroszló közötti 33-as főút melletti kerékpárút, így már teljesen biztonságosan lehet közlekedni. A várva-várt legújabb út 6,5 km hosszú, ami között négy híd épült meg. A leglátványosabbak és a legizgalmasabbak ezek a Tiszán és a tározón átívelő hidak, ahonnan érdemes lesz egy-két képet lőni az „instára”.

Innen balra letérve Poroszló gátjára érkezünk, ami általában találkozási pont szokott lenni azoknak a csoportoknak, amelyeknek néhány tagja lassabban teker vagy meg-megáll gyönyörködni a látványban. Mire ide elérünk, már egészen kellemesen bemelegednek az izmaink és kényelmes tempóban haladva fent is tarthatjuk ezt az állapotot.  A Tisza-tavi kirándulások kihagyhatatlan látnivalója következő megállónk: a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum, amely a Tisza-tó élővilágát és a helyi bioszféra működését mutatja be. Már távolról megpillanthatjuk a központi épület jellegzetes tornyát, odaérve pedig néhány óra alatt bebarangolhatjuk a 4 szinten és 2600 négyzetméteren berendezett kiállítást, amely hazánk és a térség jellegzetes vízi élővilágát mutatja be. Megérkezéskor érdemes letölteni az Ökocentrum mobil applikációját, amely végigkalauzol minket minden látnivalón.

tisza-tavi ökocentrum

A centrumban hazánk és a térség jellegzetes vízi és vízparti életközösségeit lehet megismerni. A fő attrakció egyértelműen Európa legnagyobb, összesen 735 ezer liter térfogatú édesvizű akváriumrendszere, ahol a Tisza egykori óriáshala, a viza is megtalálható. A több mint 50 féle hazai hal mellett, a földszinti kiállítótérben látható közel 14 kétéltű- és 13 hüllőfaj. Az udvaron pelikánok, kormoránok, hazai madarak, valamint vidrák is találhatók.

Az Ökocentrumban 3-4 órát biztosan el lehet tölteni. A gát túloldalán található a Tisza-tavi Vízisétány, ami lehetőséget ad arra, hogy a víz felett járjunk, noha nem szó szerint. Az országosan is ismert sétányra motorcsónakkal lehet átjutni és testközelből megismerhető a lápos, a tó vize, a különleges madárfajok és növénytársulások. Innen csupán néhány pedálfordításra található a felújított szabadstrand, ami lassan mélyülő vizével és homokos partjával hívogatja a felfrissülésre vágyókat.

vízi sétány
Tisza-tavi Vízi Sétány

A következő megálló Sarud lesz, de addig is csodálatos panorámával vár a magas gát kb. tíz kilométer hosszan. Ahogy közeledünk, megláthatjuk az égbe magasodó viharjelző-állomást Újlőrincfalva környékén. Az út során rengeteg horgásszal találkozni, akik napokat töltenek a parton kapást remélve.

Egy-egy szabad horgászhelyen érdemes megállni és az útra csomagolt elemózsiát elfogyasztani. Sarud felé közeledve az Élményfalu Kalandpartjára érünk, ami telis-tele van vízi és szárazföldi programokkal. Különféle csónakokat lehet bérelni, de kiemelnénk néhány különlegeset: lehet SUP-olni egyedül, de a MEGSUP—on akár az egész család is elfér; van lehetőség a szörfözésre, sárkányhajózásra és vitorlázásra; vagy elektromos bulihajócska bérlésére és többek közt kérhető túravezetés is.

A szolgáltatások tárháza szinte végtelen. A gát tetején lévő Fröccsterasz hétvégente dugig van, és innen majdhogy teljesen belátni a Sarudi-medencét. A faluba azért érdemes betérni, mert a népi építészet különlegességeivel találkozhatunk: az itteni parasztházak bejárata felett színes üvegekből álló kazetta van, míg a tisztaszoba előtt gyönyörű tornác látható.

8. sarud
Sarudi strand az Élményfalu Kalandpartján

Innen kissé kanyargós, ám annál szebb úton haladhatunk Tiszanána felé, ahol egy helyes kikötő vár stranddal, aminek beszédesen Álompart a neve. A gát melletti büfé a kerékpárosok kedvelt megállója. Ha már itt járunk, ne hagyjuk ki az Álompart romantikus kis fahídjait, amelyeken keresztül Tisza-tavi kis szigetekre mehetünk át.

9. tiszanána
A tiszanánai pihenő a bringások egyik kedvenc helye.

Féltáv: Kisköre

Ezután Kisköre homokos strandjára érünk, aminek ikonikus csúszdáját az idei szezonra felújították. Ettől nem messze található a Köre Kikötő, amely egyben a nyaralóhajózás báziskikötője is. Ha szerencsénk van, akkor láthatjuk ezeket az óriási, ám igen lassú hajókat, közelebb menve meg is szemlélhetjük őket, ha éppen bent állnak.

11 kisköre kikötő
Köre Kikötő, a nyaralóhajózás báziskikötője

Innentől kicsit bonyolult átjutni a túlpartra, hiszen sokszor nem egyértelmű, merre is kell menni: nem szabad letérni az útról, csak egyenesen kell haladni egy kereszteződésen, majd egy parkolón át egészen addig, míg fel nem érünk az üzemi hídra.

A Kiskörei Vízlépcsőnek köszönhetjük a Tisza-tavat, hiszen megépítése óta, több mint 40 éve lehetünk részesei a páratlan természeti látnivalóknak. Öt zsilip biztosítja a tó téli és nyári vízszintjének magasságát, a környező földek vízellátását és még az áramtermelésben is szerepet játszik. A vízlépcső működésének részleteit a Kiskörei Szakaszmérnökség munkatársai mutatják be a főépületben interaktív maketteken keresztül, de ehhez előzetes bejelentkezésre van szükség. Az üzemi hídon csak egy irányba halad a forgalom, ezért az átkelést jelzőlámpa segíti – a piros jelzés a kerékpárosoknak is szól! A híd közepén támasszuk a járdára a bringánkat és nézzünk le a zsilipek közé, a lélegzetelállító hatalmas mélységbe!

12 kisköre vízlépcső
Vízlépcső Kiskörén

Innen a Hallépcsőhöz jutunk. Mivel a tó vízszintje és a Tisza között akár 10 méteres különbség is lehet, ezért egy átjáró kiépítésére volt szükség a halak számára, ami a vízlépcsőt megkerülve köti össze a tavat az alsó folyószakasszal. A Hallépcső a kontinens legnagyobbja a maga közel másfél kilométeres hosszúságával. Vizes kismedencék lépcsőszerű sorozatából áll, így szakaszolja az ott folyó vizet 37 bukón keresztül. Egy-egy kis bukónál 25-30 cm a vízszintkülönbség, ez kellő vízpárnát jelent a halaknak, hogy fel és le tudjanak úszni. Számukra kisebb és nagyobb pihenőket alakítottak ki, hogy ne egyszerre kelljen megtenniük ezt a távot. A halak mozgását egy kémlelőnyíláson át figyelhetjük meg, és ha szerencsénk van, akkor kapitális méretű hal is elúszik az üveg előtt!

default
Hallépcső

Ezután Abádszalók következik, ahol egymást érik a kikötők és az éttermek, koktélbárok. Az abádszalóki strand és csúszdái messzi földön híresek. A strandon panorámás kávézó is épült, ami a jellegzetes csúszdák után új védjegye lesz a városnak. Itt kóstolható meg a Tisza-tó csokoládéja, az Egy csepp Tisza-tó névre hallgató sulyomcsoki, amelyet a helyi Szabó István készít a védett és egyedülálló növényből, a sulyomból.

egy csepp tisza to sulyomcsoki szabo istvan
Az abádszalóki Szabó István, aki az Egy csepp Tisza-tó sulyomcsokoládé készítője.

Innentől kevesebb program várja a kerékpárost, de talán annál szebb környezet. Tiszaderzs kikötőjébe érkezik az, aki igénybe vette a sarudi vízitaxi szolgáltatását. Aki szereti a történelmet, annak ajánlott Tiszaderzs központjába tekerni és megcsodálni a 13. századi Domonkos-rendi Mária-templomromot, amit a feljegyzések szerint az 1706-os Rabutin-féle hadjárat idején égettek fel. Van egy helyi legenda, miszerint a templomot és a közelben álló Borbély-kúriát titkos alagút köti össze… Visszatérve a kikötőbe, ettől nem messze található a Cserőközi holtág, amelynek remek termőföldje és megannyi értékes növénye van.

Cserőköz
Cserőköz

Ezzel szemben, a vízparti oldalon pallóút vezet be egy szigetre és a vízisétányhoz hasonlóan itt is a víz felett sétálhatunk egy rövid szakaszon. Ezután Tiszaszőlős kikötői következnek, majd megérkezünk Tiszaörvénybe, innen pedig egyenes út vezet a strandon át, egészen a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumig.

 

1 hozzászólás

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Discover more from I Love Tisza-tó

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading