fbpx
Összes téma Tisza-tó élmények Hortobágy

Tavaszi újdonságok, programok a Tisza-tónál

Mozgalmas áprilist tudhat magáénak a Tisza-tó. Az első igazán tavaszias hétvégére megannyi programmal vár, soroljuk ezeket!

1. Tulipánkert Abádszalókon

Áprilisban nyitotta meg kapuit a Tisza-tó első tulipánkerje, a Tulip Garden Tisza-tó. Abádszalók és Kunhegyes között található az a terület, ahol április eleje óta meseország várja a látogatókat, hiszen 45.000 darab, 12 különféle tulipánhagymát és összesen 5.000 jácint és nárcisz virághagymát ültetett el Tóth Diána mezőgazdász, az Élmény Tanya vezetője októberben.

Minden hétvégén nyitva van a tulipánkert, de előzetesen kell bejelentkezni a megtekintéséhez.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

2. Csodaszép lett Tiszafüred főtere és itt készült el a Tisza-tó legnagyobb játszótere!

A Tisza-tó partján fekvő, a turisták által közkedvelt település megszépült és több szolgáltatását korszerűsítette. A közelmúltban fejeződött be Tiszafüred új főterének kialakítása, amelynek keretében nemcsak egy impozáns, fény- és hangjátékkal is felszerelt szökőkutat és egy kávézót építettek meg, hanem új zöldfelületeket alakítottak ki, illetve a Tisza-tó legnagyobb játszóterét is megvalósították a családok legnagyobb örömére.

Tiszafüred új főterén gyönyörű szökőkút várja a nézelődőket

A Zöld város projekt keretén belül többek közt megvalósult:

– Új főtér kialakítása szökőkúttal (zenélő, világító), kör alakú épülettel, nyilvános konténermosdó felállítása, utcabútorok, kandeláberek felszerelése
– Kiss Pál utca és Belsőfokpart utca összekötés megvalósítása akadálymentes rámpával és lifttel ellátott sétánnyal, utcabútorok, kandeláberek felszerelése
– Belsőfokpart úton zöldségespiac kialakítása új fedett pavilonokkal
– Városliget közpark átalakítása: korszerű játszótér, vízjátékos tó, utcabútorok, parkolók, konténermosdó, kandeláberek felszerelése

Tiszafüred új főteréről az infókat itt, míg a Tisza-tó legnagyobb játszótere részleteit pedig itt találod.

3. Megnyit a legújabb étterem, a Sulyom Tájétterem

Április 24-én, szombat délben nyit Sarud legújabb, négyévszakos étterme, a Sulyom Tájétterem. Blogjukon a nyitással kapcsolatban úgy fogalmaztak:

“Feltett szándékunk, hogy a sulyomból értéket állítsunk elő Sarudon. Arra törekszünk, hogy a sulyom legyen Sarud különleges bio növénye, élelmiszer alapanyaga, jelképe és védett eredetű hungarikuma.”

Az étapon természetesen sulyommal, ezzel a védett növénnyel (csak az szedheti, akinek erre engedélye van) készült ételek is szerepelni fognak, emellett olyan, a tó környékére jelemző alapanyagok is a tányérunkra kerülnek, mint például a szürkemarha vagy a süllő.

“Mi egy igazi vidéki Bisztrót álmodtunk Sarudra, nem falusi konyhával. A Tisza-tó minőségi alapanyagokat termelő vállalkozóival szövetségben igyekszünk megteremteni a Tisza-tó Új ÉtelStílusát.”

– írták.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

4. Nyári vízszintre emelték a Tisza-tavat, indulhat a szezon!

“A Tisza-tó nyári vízszint beállítását ezúttal is két lépcsőben tervezzük beállítani. A tározó tavaszi feltöltésének első lépcsőjét a Tisza folyón levonuló árhullám apadó ágon történt megtartásával március 1-én befejeztük (Kisköre-felső: 690±10 cm). Második lépcsőben a Tisza-tó vízszintjét a magasabb nyári vízszintre, a Kisköre-felső vízmércén mért 735±5 cm-es tartományba duzzasztjuk, többlet vízkészlet növelés céljából, készülve a várható aszályos időszakra.“ – közölte április 13-án Fejes Lőrinc, a KÖTIVIZIG kiskörei szakaszmérnöke.

A második ütem feltöltéséről szóló közlemény szerint április 20-ra fejeződött be a tó nyári feltöltése. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi járványügyi korlátozások betartásával vízre szállhatunk: bérelhetünk csónakot túravezetővel vagy éppen anélkül.

A Tisza-tó vízszintváltozásairól itt írtunk korábban. 

5. Márciusban megnyitottak a kerékpárkölcsönzők!

A Tisza-tó minden kerékpárkölcsönzője tárt kapokkal várja a vendégeket a legkülönfélébb bringákkal. Nem kell magunkkal cipelni a sajátjainkat, hiszen szervizelt, remek drótszamarakat tudunk bérelni a Tisza-tónál.

Ha pedig nem tudod, merre indulj a kölcsönzött bringáddal, adunk néhány tippet:

Tisza-tó 67km-es kiskör

Bringatúra a Tisza-tó felső szakaszán

Vízügyi emlékhelyeket érintő bringatúra

Kinyitottak a Tisza-tavi kerékpárkölcsönzők, mutatjuk a kínálatot!

6. Újra megnyitott a tiszaderzsi Horgászbüfé!

Tiszaderzsen, a gát tövében nyílt meg márciusban a Horgászbüfé, ami a kerékpárosok és a horgászok számára álomszerű pihenőhelyként szolgál. Az étlapon frissensült fogások szerepelnek és hétvégente bográcsban főtt étellel várnak!
https://ilovetiszato.hu/2021/03/30/vadonatuj-bufe-nyilt-tiszaderzsen-a-kerekparut-mellett/

7. Tanösvények séták, túrák a Tisza-tó mellett

Ugyan nem számítanak újdonságnak a Tisza-tó tanösvényei, de ha még nem jártál a tónál mindenképp érdemes meglátogatnod ezeket és ha van kedved, akkor egy sétát is tehetsz a tóparton. Érdemes távcsövet is magaddal vinned, hiszen a tó gazdag madárvilága ilyenkor kezd éledni, és ha csendben várakozol, több meg is mutathatja magát neked. Arra kérünk, hogy a Tisza-tavi Madárrezervátumba ne menj!

8. Fedezd fel a Tisza-tó kilátóit!

A kilátókba való fellépcsőzés a kirándulások egyik kihagyhatatlan eleme. Természetesen a Tisza-tónál sincs ebből hiány: bemutatjuk ezeket és azt, mit látni onnan. Ezek mellett jelenleg több is készülőben van, amelyekhez a nyár folyamán érdemes lesz ellátogatni. Íme, a Tisza-tavi kilátók, soroljuk őket:

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d