fbpx
Összes téma élővilág Túra Program Tisza-tó élmények kerékpározás

Háromféle Tisza-tavi programajánlat a húsvéti hosszú hétvégére

A kellemes idő mindnyájunkat a szabadba csábít. Ha szeretnél egy kicsit kimozdulni otthonról, az alábbi programokat ajánljuk hétvégére. Ne feledd: mindig tarts távolságot, ahol kell, ott hordd a maszkot és tartsd be a járványügyi szabályokat!

1. Bringázz pénteken!

Fotó: Madárpart Pihenőhely, Poroszló

Ahogy megérkezik a tavasz, úgy indul be a kerékpáros szezon a Tisza-tónál. Az ébredő természetben való sportolás az egyik legszuperebb program közé tartozik. Körbe is tekerheted a tó 67 km-es gátkoronáját, de ha nem szeretnél ennyit menni, úgy választhatsz kisebb távot is. A tó kerékpárkölcsönzői már megnyitottak (itt összegyűjtöttük ezeket), ahol a járványügyi szabályok betartásával lehet kölcsönözni kétkerekűket.

Ajánlott Tisza-tavi kerékpáros útvonalak:

Tisza-tó 67km-es kiskör

Bringatúra a Tisza-tó felső szakaszán

Kerékpártúra a tó keleti oldalán sok-sok látnivalóval és megállóval

Vízügyi emlékhelyeket érintő bringatúra

 

2. Sétálj szombaton!

Tisza-tavi Vízi Sétány

Tegyél egy kellemes sétát a Tisza-tó partján! Bármelyik települést is veszed célba, a tóparti séta bizonyára feltölt. Érdemes távcsövet is magaddal vinned, hiszen a tó gazdag madárvilága ilyenkor kezd éledni, és ha csendben várakozol, több meg is mutathatja magát neked. Arra kérünk, hogy a Tisza-tavi Madárrezervátumba ne menj!

Húsvét hosszú hétvégéjén a járványügyi szabályok keretei között látogathatóak a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tanösvényei és fogadja látogatóit a Tiszakürti Arborétum, valamint a Cégénydányádi Kastélypark is.

Ajánlott gyalogtúrák a Tisza-tónál:

Séta a nyugodt Cserőközben

4 tanösvény a Tisza-tónál, amit érdemes bejárnod!

Nézd meg a Zádor-hidat!

Válassz az öt távolságtartó túralehetőség közül!

 

3. Vasárnap hal nap!

Vasárnap vedd célba Kiskörét és tegyél egy sétát a környéken! Érdemes autódat a Kiskörei Vízlépcső mellett vagy akár Abádszalókon letenned, hiszen ezt a környéket gyalogosan tudod bejárni. A vízlépcső zsilipjei, a Tisza ereje rabul ejthet, míg a mellette lévő Hallépcsőnél megfigyelheted, hogyan mozognak a halak a tározó és az élő Tisza között. Ha pedig továbbsétálsz, baloldalon egy kis félszigetre betérve csodálatos látványt nyújt a tó.

Szervezett, távolságtartó túravezetésen is részt vehetsz: Tárnai Csaba túravezetővel bejárhatod a Hallépcsőt és környékét. A részleteket itt megtalálod.

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: