fbpx
Összes téma

Magyar Tavak Fesztiváljává nőtte ki magát a Tisza-tavi Fesztivál

A Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál évről évre növekvő népszerűségű találkahelye a minőségi kultúrát kedvelőknek, a természet szerelmeseinek és a sportos életmód híveinek. Komolyzene és aktív pihenés a szabadban! Ez az eredeti sikerrecept Jász-Nagykun-Szolnok megyében annyira bevált, hogy a fesztiváligazgató és ötletgazda: Debreczeni Ildikó továbbálmodta eredeti tervét, és amennyiben a járványügyi helyzet is lehetővé teszi, idén még nagyobb szabású rendezvénysorozatot indít.

Debreczeni Ildikó hét évvel ezelőtt álmodta meg a Tisza-tavi Fesztivál nevű rendezvényét, ami kezdetben egy csapatépítő Tisza-tó-kerülő biciklizésről szólt. Majd – ahogy tette ezt a JelmezArt vállalkozásával is – ismét mert nagyot álmodni és útjára indította a Tisza-tavi Fesztivált, ami már a környék egyik legmeghatározóbb és az egyik legkedveltebb fesztiváljává nőtte ki magát.

Aki az elmúlt 7 évben már átélte a varázslatos operadallamok és az idilli természeti környezet találkozását a Tisza-tónál, az biztosan jó előre, piros szívvel karikázza be a naptárában a napokat július 30-ától augusztus 1-ig, amikor újra exkluzív családi kikapcsolódásban lehet része a szokott helyszínen, a Tisza-tónál. De azok sem maradnak többé híján a felejthetetlen élménynek, akik inkább a Velencei-tóhoz ruccannának le, vagy legszívesebben akár mindkét helyszínt beillesztenék a nyári programjaik közé.

A tavalyi fesztivált Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg, valamint F. Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője, aki a kezdetek óta folyamatosan támogatja és segíti a Tisza-tavi Fesztivál létrejöttét. A gálaesten L. Simon László országgyűlési képviselő jelentette be az örömhírt, hogy a Tisza-tavi fesztivál a jövő években megújult és továbbfejlesztett formában már a Magyar Tavak Fesztiválja lesz. 2021-ben július 30-tól augusztus 1-ig a Tisza-tavi Fesztivál várja a kultúra szerelmeseit. Emellett 2021-ben a Velencei-tónál és 2022-ben a Balatonnál is találkozhatunk a rendezvénnyel! Ezáltal a Természet Operaháza fesztivál több helyszínes franchise-zá nőtte ki magát, amelynek változatlan alapértékei a kultúra és a természet szeretete.

2020-as siker

A fesztivál eddig úgy tűnik, igen szerencsés csillagzat alatt született, hiszen a fesztivál hetedik, 2020-as kiadásának megrendezése sokáig bizonytalan volt a járványhelyzet miatt, de mégis meg tudták tartani. „Sokáig kétséges volt, hogy meg tudjuk-e valósítani a programunkat, de hála Istennek a jogszabályok szempontjából nem ütköztünk akadályba. Nagyon reméljük, hogy idén is ránk mosolyog a szerencse, és nem lesznek nehézségek” ‒ foglalta össze tapasztalatait Debreczeni Ildikó, hozzátéve, hogy tavaly még a szokásosnál is jobban odafigyeltek a biztonságra és a higiéniára.

A Tisza-tavi Fesztivál idén július 30-tól augusztus 1-ig várja az igényes szórakozásban és a természetben való szabad mozgás örömében résztvevőket, ha idén is engedik a járványügyi szabályok. A fesztivál szervezői bizakodnak, hogy idén is meg tudják tartani a rendezvényt a szokásos módon. A koncertek mellett zenei betétekkel tarkított, egynapos tókerülő kerékpártúrán vehetnek részt a sportolni vágyók. A Tour d’Opera névre hallgató biciklis kiránduláson a Tisza-tó menti települések is be tudják mutatni kulturális és gasztronómiai értékeiket, és a biciklis program mellett az élményfutás is helyet kap. Akiknek pedig inkább csónakázni lenne kedvük, vagy a bringa mellett a vízen is meg szeretnék közelíteni a tó ismeretlen csodáit, azok a Boat d’Opera résztvevőiként találhatnak rá újabb koncerthelyszínekre és természeti szépségekre. Ildikó elöljáróban annyit jegyzett meg a tiszafüredi központú fesztivállal kapcsolatban, hogy a pénteki gálakoncerten Miklósa Erika – pályájának 30 éves évfordulója alkalmából – nagyszabású koncerttel lép színpadra és a fesztivál többi napját is a tőlük megszokott kreativitással és színvonalas kulturális programokkal szeretnék varázslatossá tenni.

Irány a Velencei-tó!

A Magyar Tavak Fesztiváljává váló Tisza-tavi Fesztivál „elsőszülött” rendezvényének mondható Velencei-tavi Fesztivál Pataki Bence operaénekes művészeti vezetése alatt fog állni. Itt meghatározó szerep jut majd Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekesnőnek, aki a kezdetektől a fesztivál „nagykövete” és néhány éve maga is velencei lakos. A mozgás és a zene örömét egyesítő, tó körüli kerékpáros túra szervezésében pedig a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola, valamint a Csajághy Laura Színpad vállal szerepet. A péntek esti nagyszabású gála után a Velencei-tónál is lesz zenei helyszínekkel fűszerezett bringázás szombaton és vasárnapi hajókázás: mindazok a klasszikus programpontok, amelyek miatt a sportos komolyzene-kedvelők évről évre visszajárnak a Természet Operaházába.

A lényeg tehát nem változik: a nyitónapi gálakoncert, amely évek óta a tiszafüredi nyár exkluzív eseménye, a Velencei-tónál is rangos előadókkal várja a komolyzene szerelmeseit, és a siker-franchise részeként a Tour d’Opera kerékpáros túrán és a Boat d’Opera túrán is részt vehetnek a fesztiválozók, az utóbbi esetben újdonságként kajakkal és sárkányhajóval. Ezeken a túrákon nem csupán végigtekerni vagy csónakázni öröm, hanem megállni is, mert minden egyes állomáson neves művészek várják a kirándulókat produkcióikkal. A fesztivál „másodszülött” rendezvénye, a Balatoni Fesztivál pedig majd 2022-ben debütál hazánk legnagyobb tavánál.

„Tekerj, fuss és csónakázz a kultúráért!” – jelszóval útjára indul a nemzetközileg is páratlan rendezvénysorozat Szolnok szívéből, szolnoki kreativitással és szolnoki szeretettel. Amennyiben a járványügyi helyzet is lehetővé teszi, igazi sikertörténet kezdődhet idén, amelynek a család minden zeneszerető és mozogni vágyó tagja örülhet, mert eljött az idő, hogy ‒ Debreczeni Ildikó szavaival élve ‒ „a Természet Operaháza más vizekre is elevezzen”, a Magyar Tavak Fesztiváljává nőve ki magát.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: