fbpx
Összes téma Promó

Alacsony viszkozitás, alacsony fogyasztás

Annak érdekében, hogy csökkenjen a CO2 kibocsátás, a személygépjárművek egyre szigorúbb követelményeknek kell, hogy megfeleljenek. Ennek elősegítése érdekében a kenőanyagok is közrejátszhatnak. (Szponzorált cikk)

Minél vékonyabb, annál jobb

Az olaj elsődleges rendeltetése, hogy megóvja a motor mozgó elemeit. Kenőréteget biztosít ezen alkatrészek között, megakadályozva az érintkezést, valamint az ebből következő kopást.

Ebből a szempontból a magas viszkozitású olajok a leghatékonyabbak. Minél vastagabb ez a kenőréteg, annál kisebb a fémrészek egymáson való súrlódásának lehetősége.

Azonban ez a vastagság energiavesztést is eredményez a folyadék belső súrlódásának következményeként. Ez megnöveli az üzemanyag-fogyasztást, valamint a szén-dioxid kibocsátást is.

Ebből az okból kifolyólag keresik a gyártók a megfelelő egyensúlyt, olyan motorolajokat, amik alacsonyabb viszkozitásúak, de megfelelő védelmet nyújtanak kopás ellen.

Fejlesztések

A viszkozitás csökkentése érdekében a cégek újabb és újabb előrelepéseket tesznek. Korábban a motorolajok csúcsának számított az 5W-30 jelölésű. Ezzel szemben ma már a 0W-20 jelű olaj az, amit leginkább ajánlanak.

Maga a jelölés elsőre értelmetlen lehet, de engedje meg, hogy elmagyarázzuk. Az első szám az alacsony hőmérsékleti viszkozitást jelenti. Minél kisebb a szám, annál könnyebben indul a motor hidegen. Maga a W a telet jelzi az angol „winter” alapján.

Az utolsó számjegyek a felmelegedett motor esetén jelentkező viszkozitást jelenti, az alacsonyabb értékek pedig vékonyabb motorolajokra utalnak.

A vékonyabb motorolajok új összetételeket igényelnek, melyek a legújabb előírásoknak megfelelnek. Mivel az alacsonyabb viszkozitás veszélyekkel is jár, rendkívül fontos a motor kémiai védelme.

A kipufogógáz-utókezelő rendszerek érzékenyek bizonyos kémiai komponensekre, ezért alkalmazásuk csak korlátozottan lehetséges. Ezt az egyensúlyt igen nehéz tartani, igen nagy kihívást jelent a gyártók számára.

Éppen ezért az OEM előírásoknak megfelelő motorolajok rendkívül jó minőségűek, érdemes ezek közül kiválasztani a legmegfelelőbbet.

A jövő

Mint azt említettük, a 0W-20 ma már az előírt motorolajtípus több autógyártó esetében is. Emellett a 0W-16-os olajok is kezdenek egyre jobban előtérbe kerülni. Az Eurol Evolence egyik kiváló példája a rendkívül vékony és hatékony 0W-16 motorolajoknak, melyet az OlajShop.hu webáruházban is megtalálhat.

Jelenleg is folyamatban van a 0W-12 és 0W-8 jellel ellátott típusok fejlesztése. Ezek a jövőben még nagyobb üzemanyag-megtakarítást eredményezhetnek. Az Eurol mérnökei fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy termékeik a legmodernebb technológiákkal legyenek előállítva és a legjobb tulajdonságokkal rendelkezzenek.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d