fbpx
Összes téma Tisza-tó élmények

5 távolságtartó túralehetőség a Tisza-tónál!

Olyan Tisza-tavi helyekre kalauzolunk, ahol tarthatsz távolságot, miközben a téli álmából ébredő Tisza-tavat csodálhatod meg!

1. Cserőköz

A Cserőközt Tiszaderzs mellett éred el. A túra során bejárhatod a cserőközi Tisza holtág által ölelt területet jó levegőn és megannyi madarat és emlőst megfigyelve és a helyiek által jellegzetes nevű helyeken is felfedezheted, mint a Farkas-járót, a Dósa-járót vagy éppen a Vakvárat (az utóbbi nem egy vár), és még egy magaslesre is felkapaszkodhatsz, ha szeretnéd a magasból szemlélni a területet.

A részletes túrák és a hozzá kapcsolódó útvonalat itt találod:

Télen is vár a Tisza-tó: Mutatunk két szuper túraútvonalat!

2. Telekhát

A gátról érhető el a félsziget, ami egy félnapos kirándulás során könnyedén bejárható. Ha Abádszalókról indulsz el Tiszaderzs felé, akkor a gát bal oldalán egy kis hídként szolgáló zsilipet találsz, mellette kis házikóval. Ha már csak a gátról nézel át a víz felőli oldalra, egy rejtett csodavilágra bukkansz. A Telekhátnak nevezett terület a horgászok által kedvelt rész, amit sűrű ártéri erdő borít és kitaposott ösvénye megannyi érdekességet rejt. A szigetet nem lehet körbejárni, csupán egy néhány kilométeres túrát lehet tenni. Mivel egy belső kis tóval is rendelkezik, ezért érdemes nem letérni a kitaposott útról, mert könnyedén víz előtt találhatjuk magunkat. Sőt, már csak azért sem illik az erdő sűrűjében kutatni, hogy az itt élő madarakat és állatokat ne zavarjuk! Ha viszont csendben megállunk néhány percre, a madarak tavaszi trillázását is meghallgathatjuk.

A Telekhátra ezekkel a GPS koorindátákkal lehet bejutni: 47.513491, 20.585958

3. Király-halom

DCIM101MEDIADJI_0142.JPG

102 méter tengerszint feletti magasságot tudhat magáének az Abádszalók melletti lévő Király-halom, ami egyben a Nagykunság legagasabb pontja. Már messziről felhívja a figyelmet magára a település keleti határában. Dr. Tóth Albert Az Alföld piramisai című könyvében írt a Király-halomról. Kutatásai alapján megtudhatjuk, hogy a Tisza balpartján lévő mesterséges halmok nagy részét a besenyők és kunok emelték, olyanok is ezek a halmok, mint a moldvai és beszarábiai kurgánok. Kunhalmokat nagy számban találhatunk homokbuckákra (garmadák, maradékgerincek) települve is, ezek többnyire 2-6 m magas rézkori, illetve népvándorlás kori, kúpalakú sírhalmok (kurgánok), amelyek felszínét jelenleg többnyire szántják . Ilyen homokvonulatra települt kurgánok az Abádszalók határában emelkedő Csárda-halom, Dobihalom, Leke-halom, Porcsákos-halom és a Király-halom, az utóbbi mindközül a legnagyobb. Ez utóbbi halom egyben a Nagykunság legmagasabb pontja is (102 mBf)

A Király-halmot ide kattintva lehet megtalálni!

4. Egyek-Pusztakócsi mocsarak

Csupán néhány kilométerre található Tiszafüredtől az Egyek-pusztakócsi mocsarak világa, aminek a megtekintésére érdemes egy napot szánni. Aki a Hortobágy adta szabadságot szeretné átélni, szeretne elidőzni a „kis Tisza-tónak” is nevezhető Fekete-réti mocsárnál vagy megismerné a madárrepatriáló telep munkáját, annak érdemes szendvicsekkel és innivalóval felszerelkezve megcélozni ezt a talán kevésbé ismert, de annál csodálatosabb helyet. A kiindulási pont a Kis-Jusztus mocsár, ahol többek közt nagy kócsagok, récefélék, nyári ludak, bíbicek, cankók láthatók. A madarak megfigyelésén túl érdemes egy kicsit megállni és megtekinteni a Tisza, vagy valamikori mellékfolyójának a medrét. Innen mintegy négy kilométeres túrával érhető el a célpont: a Górés-tanya, ahol a madárrepatriáló telep is működik. Táblák nem jelzik az utat, de elegendő, ha a kitaposott földutat követjük. A löszös talaj miatt száraz időben poros, de némi csapadék után rendkívül saras lesz, amikor kisebb kihívás talpon maradni.

Eztán a Górés-tanáyhoz érve megismerkedhetünk az itt működő madárepatriáló telep munkájával: itt a sérült madarakat orvosi ellátásban részesítik, majd lehetőség szerint visszahelyezik eredeti élőhelyükre.  A túrát a Fekete-réthez vezető tanösvénnyel és az ott található mocsárvilág megismerésével (amit akár a kis Tisza-tónak is lehet nevezni) érdemes zárni.

Időről-időre hirdetnek meg szakvezetéssel egybekötött programokat (Górési madármentőhely lakóinak bemutatása egy Feteke-réti sétával és a Gótrési tanösvénnyel egybekötve; Mesél a múlt címmel gyalogtúra a Meggyes csárdához), ekkor egy szakavatott kísérő minden, általunk nem ismert érdekességre felhívja a figyelmet. Amikor erre nincs lehetőség, akkor a tanösvényeken való eligazodásban a HNP honlapjáról letölthető e-bookok tudnak segítséget nyújtani, hogy magunk fedezhessük fel az érdekességeket.

5. Látogasd meg a tanösvényeket!

A Tisza-tó három tanösvényén is tarthatod a távolságot: vár a Szabics Kikötő Tiszavirág Ártéri Sétaútja és Örvényi Pákász Tanösvénye. Mindemellett pedig a Poroszlóról elérhető Tisza-tavi Vízisétány is megannyi felfedeznivalóval vár!

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: