fbpx
hirdetés Promó

Megéri a napelemes rendszer telepítése ma Magyarországon?

Ha eljátszottál már a gondolattal, hogy belevágsz az otthonod korszerűsítésébe, biztosan felmerült már opcióként benned a tetőre telepített napelemes rendszer ötlete is. Valóban nagyon jó ötlet, hisz egyszerre több célt is megvalósíthatsz általa. (Hirdetés)

Egyrészt növeled az otthonod értékét és jelentősen javítasz a majdani értékesítési lehetőségeken, hiszen egyre keresettebbek a valamilyen extrával felszerelt, modern otthonok. Persze ennek alapján építetthetnél medencét is a kertbe, hisz az is egy klassz extra, ami növeli a ház értékét, és a leendő vásárlók is biztosan értékelni fogják, ha lehűthetik magukat a nyári hőségben. 

Apropó, ha már hűtés! A légkondi az egész házat lehűti, édes, pihentető alvást biztosít a minden évben egyre forróbb nyarak idején is. Lassan már alap, hogy legyen légkondi is a házban. Ha már van is, vagy tervezed, hogy kéne beszerezni párat, biztos utánanéztél a légkondi üzemeltetési költségeinek. Arról nem is beszélve, hogy hatalmas áramfogyasztásának köszönhetően ugyan modern világunkban jogos igényeket elégít ki, viszont egyáltalán nem környezettudatos, ami szintén alapvető elvárás ma már. Oké, de hogy lehet az otthonod egyszerre hűvösebb és zöldebb is?!

Kanyarodjunk vissza a napelemes rendszerhez! A megújuló energia abszolút környezettudatos, s alkalmazásával hozzájárulsz ahhoz, hogy klímánk minél tovább a megszokotthoz hasonlíthasson. A napelemes rendszer tehát nem csak zöld, hanem szuperzöld! Ha napelemet telepítesz, az általa termelt energia segítségével működtetheted a légkondit, “megtankolhatod”, feltöltheted az elektromos autódat, s akár nulla forintos villanyszámlát is elérhetsz a szakszerűen, a te igényeidnek, fogyasztásodnak és lehetőségeidnek figyelembevételével megtervezett, s a legoptimálisabb kihasználtságot és teljesítményt elérni képes napelemes rendszer segítségével.

Hogy működik?

A napból érkező fotonok felhasználásával energiát, egészen pontosan egyenáramot hoz létre, amelyet a rendszerhez csatlakozó inverter átalakít váltóárammá, amit pedig minden elektromos eszközöd, légkondid, elektromos autód képes lesz energiaként felhasználni. Amikor nem süt a nap, akkor vagy egyéb eszközök segítségével nyerünk áramot, például szigetüzemű napelemes rendszer esetén, vagy az áramszolgáltató hálózatára csatlakoztatva a hálózatról nyerjük a plusz energiát, s ugyanide juttatjuk vissza a többletet, amikor nem tudunk mindent elhasználni, amit megtermelünk. A kettő nagyjából kiegyenlíti egymást, de ha úgy adódik, a különbözetet az a fél fizeti, aki több áramot kapott a másiktól.

Jó, jó, de megéri?

Megéri! Magyarországon a napsütéses órák száma évente kétezer körül van, ami rengeteg, így magas eredményeket érhetünk el a napelemmel az energiatermelés hatékonyságában. A napelemes rendszer megtervezése és szakszerű telepítése nagyjából néhány millió forint, ám a pontos ár rengeteg tényezőtől függ. Ez az összeg ugyan nem kicsi, de már hét-kilenc év alatt megtérülhet. Ezután pedig valóban ingyen termeli nekünk az áramot. A rendszer élettartama akár negyven év is lehet!

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: