fbpx
Összes téma Tisza-tó élmények

Király-halom: a Nagykunság legmagasabb pontja Abádszalók mellett van

Abádszalók nemcsak a strandjáról híres, hanem arról is, hogy az itt található Király-halom a Nagykunság legmagasabb pontja. Mutatjuk képeken!

102 méter tengerszint feletti magasságot tudhat magáének az Abádszalók melletti lévő Király-halom, ami egyben a Nagykunság legagasabb pontja. Már messziről felhívja a figyelmet magára Abádszalók keleti határában.

Dr. Tóth Albert Az Alföld piramisai című könyvében írt a Király-halomról. Kutatásai alapján megtudhatjuk, hogy a Tisza balpartján lévő mesterséges halmok nagy részét a besenyők és kunok emelték, olyanok is ezek a halmok, mint a moldvai és beszarábiai kurgánok. Kunhalmokat nagy számban találhatunk homokbuckákra (garmadák, maradékgerincek) települve is, ezek többnyire 2-6 m magas rézkori, illetve népvándorlás kori, kúpalakú sírhalmok (kurgánok), amelyek felszínét jelenleg többnyire szántják . Ilyen homokvonulatra települt kurgánok az Abádszalók határában emelkedő Csárda-halom, Dobihalom, Leke-halom, Porcsákos-halom és a Király-halom, az utóbbi mindközül a legnagyobb. Ez utóbbi halom egyben a Nagykunság legmagasabb pontja is (102 mBf), ezekől itt lehet részletesen olvasni.

A fotókat olvasónk küldte nekünk, köszönjük!

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: