fbpx
Promó

Mit hibáznak számlázás során leggyakrabban a katások?

Tudtad, hogy gyakran követnek el számlázási hibákat a katások? Pedig a számlázásra vonatkozó szabályok függetlenek az adózási módoktól. Ez azt jelenti, hogy ugyanazokat a szabályokat kell követnie minden vállalkozásnak. Mégis gyakran hibáznak számlázás során a kisadózók. Cikkünkben összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló eseteket. (Hirdetés)

A hibás számlázás hátterében többnyire téves jogértelmezés áll. Annak ellenére, hogy egy kivételt leszámítva a számlázással kapcsolatban nincsenek katásokra vonatkozó speciális szabályok. Mi a kivétel? A kisadózók által kiállított számlákon minden esetben szerepeltetni kell a “kisadózó” megjegyzést.

Számlázás során a teljesítési elvet kell figyelembe venni

A “kisadózó” megjegyzés elhagyása mellett gyakori hiba, hogy a pénzügyi rendezéskor kerül kiállításra a számla. Azonban az Áfa tv. szerint számlázáskor, vagyis a bizonylat kiállításakor a teljesítési elvet kell alapul venni. Tehát nem pénzforgalmi alapon kell kiállítani a számlát.

Ez azt jelenti, hogy számlát minden teljesített ügyletről ki kell állítani, függetlenül attól, hogy a vevő rendezte-e a szolgáltatás díját vagy a termékek árát. Szóval a számla kiállításával semmi esetre sem kell bevárni a pénzügyi rendezést, vagyis a számlázott összeg beérkezését.

A teljesítési időpont körüli félreértések

A már említett szabálytalanságok mellett a teljesítési időpont feltüntetésénél is hibázhat a kisadózó. Ezt az akkor kell feltétlenül szerepeltetni, ha a teljesítés időpontja nem azonos a számla keltével. Az Áfa tv. arra is kitér, hogy mely időpont tekinthető teljesítési időpontnak. A számlán szereplő összeg rendezésének dátuma nem tekinthető teljesítési időpontnak.

Online számlázó program használatával csökkenthető a számlázás során előforduló hibalehetőségek száma. Például a “kisadózó” megjegyzést az online számlázó program automatikusan feltünteti minden bizonylaton. Amennyiben kipróbálnád az online számlázó programok nyújtotta lehetőségeket, nézz körül a Billingo oldalán!

A választott adózási forma szerint kell számlázni

Gyakran előforduló számlázási hiba, mikor nem a választott adózási forma alapján kerül kiállításra a bizonylat. Attól, hogy valaki katás vállalkozó, még nem feltétlenül alanyi adómentes. Akkor állíthat ki alanyi adómentes számlát a kisadózó, ha megfelel az Áfa tv. által meghatározott feltételeknek.

Ráadásul az alanyi adómentes státusz feltételeinek való megfelelés önmagában nem elegendő a számlázáshoz, hiszen nyilatkozatot is kell tenni a választásra vonatkozóan a NAV-nál. Továbbá alanyi adómentes kisadózóként ügyelni kell arra, hogy semmi esetre se lépd túl a számlázható összeg felső értékhatárát.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: