fbpx
Promó

Légy tisztában a hajhullás történetével!

A hajhullás minden ember számára ismert jelenség. Míg egyesek szerencsésebbek, és csupán természetes hajhullással találkoztak életük során, addig vannak, akiknek a kóros hajhullással kell megküzdeniük. Ez lehet csupán átmeneti folyamat, de akár visszafordíthatatlan és végleges hajvesztésről is beszélhetünk. (Hirdetés)

A természetes hajhullás

A hajhagymák folyamatosan növesztik a szálakat, több mint 20 szál is kinőhet egy-egy hajhagymából életünk során. Az újonnan kinőtt szálakkal az öreg szálak kihullnak. Bár a szálakat elvesztjük, ez szinte észrevehetetlen, ugyanis nem egyszerre történik, folyamatosan cserélődnek, így ezt szinte észre sem vesszük. Az emberek átlagosan napi 60-100 hajszálat veszítenek el, ami tehát teljesen természetes folyamatnak számít.

Idősebb korban ez a szám kissé megnövekszik, és nagyobb mértékű hajhullás tapasztalható. Ilyenkor ugyanis a hajszálak vékonyabbá válnak, a hajhagymák fokozatosan elhalnak, és így már nem képesek több tápanyagot szállítani, ami az ősz hajszálak kihullásához vezet. Időskorban ez a mértékű hajhullás nem tekinthető kórosnak.

Mikor kezdjünk aggódni a hajhullás miatt?

Kóros hajhullásról akkor beszélünk, amikor napi több mint 100 hajszálat veszítünk el. Erről árulkodhatnak a párnán vagy a hajkefén található csomók. Kialakulásának okai eltérőek lehetnek, így fontos mihamarabb felderíteni az okokat, hiszen véglegesen csak így szüntethető meg a panasz.

A hajhullás kezelésére azonban számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre. Dönthetünk étrend-kiegészítők szedése mellett, melyek belülről táplálják a hajat, valamint különféle pakolások, balzsamok, cseppek és samponok mellett is, amelyek pedig külső támogatást nyújtanak a haj számára.

Ha azonban a külsőleges kezelés mellett döntünk, mindenképp olyan készítményt érdemes választani, amely természetes hatóanyagokat tartalmaz, tehát gyógynövények kivonatát.

 

Női és férfi hajhullás

A női hajhullás hátterében általában valamilyen hormonális változás áll. Ez lehet a szülés utáni időszak vagy a menopauza. De az is előfordulhat, hogy gyulladás, vashiány vagy egyszerűen örökletesség okozza mindezt. Azonban a stressz és az egészségtelen életmód csak még inkább fokozza e kellemetlen jelenséget.

A férfiak esetében androgén típusú kopaszodásról beszélhetünk. Leginkább homlokirányból vagy oldalról kezdenek kopaszodni. A kopaszodás oka pedig általában a tesztoszteronhormon nagyobb mennyiségű termelődése.

Bár a hajhullás sok minden függvénye, mégis sok mindent tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük. A pakolások, cseppek, samponok nem csupán a probléma kezelésében nyújthatnak megoldást, de emellett a megelőzésben is nagy szerepet játszanak. Továbbá ha odafigyelünk életmódunkra és hajápolási szokásainkra, azzal is nagymértékben hozzájárulhatunk a megelőzéshez.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: