fbpx
Promó

Beszéljünk a motorolaj kapcsán 3 fontos dologról

Egy autó nagyon komplex szerkezet, mely számtalan forgó, mozgó alkatrészt tartalmaz. Épp emiatt nagyon sok potenciális hibaforrás is lehet az autóban. Viszont az autógyártók igyekeznek ezeket a hibákat kiküszöbölni, vagy legalábbis megelőzni azzal, hogy javaslatokat tesznek. Ezek között a javaslatok között szerepelnek olyanok is, melyek bizonyos alkatrészek cseréjéről szólnak megadott időközönként. Más ajánlások csak apróbb karbantartásigényt fogalmaznak meg. Minden esetre az elmondható, hogy ha hosszú távon szeretnénk az autónkkal tervezni, akkor törődnünk kell vele. Figyelnünk kell a viselkedését, ismernünk kell az autónkat, és el kell végezni rajta időközönként bizonyos karbantartásokat. (Szponzorált cikk)

Miért kell rendszeresen olajat cserélnem?

A rendszeres karbantartások közül nem maradhat el a rendszeres olajcsere, mely nagyon fontos része a karbantartásnak. Ahogy azt már említettem is, számtalan mozgó alkatrész van az autónkban, így a motorban is. Ahhoz, hogy ezek olajozottan működjenek, bizony szüksége lesz a motornak motorolajra. Ennek a fő feladata az, hogy ne hagyja a különböző fémelemeket egymáshoz súrlódni. Továbbá hűti a felforrósodó motort is. Erre pedig nagy szüksége van az autónknak, nem helyettesíthető mással a motorolaj nyújtotta segítség. Épp ezért óvnunk kell az elhasználódástól, mert idővel szennyeződik a motorolaj. Ez pedig azzal jár, hogy fokozatosan elveszíti a kenőképességét, aminek komoly következményei lehetnek.

A motorolaj az motorolaj, nem?

Közel sem mindegy, hogy milyen motorolajat raksz az autódba. Olajcserénél mindig nagyon fontos, hogy olyan teljesítményű motorolaj kerüljön a motorba, ami a szervizkönyv szerint is megfelelő. Az autógyártók mindig a saját motorjuk tulajdonságainak megfelelően határozzák meg, hogy milyen paramétereknek megfelelő mororolaj lesz megfelelő az autóba. Ha ettől eltérsz és rosszabb minőségű motorolajat öntesz a motorba, annak beláthatatlan következményei lehetnek. 

A motorolajok két fontos összetevője az alapolaj és az adalékok. Az alapolaj minősége nagyban befolyásolja a motorolaj végleges minőségét. Van egy nemzetközi minősítő szabványrendszer, amit használnak a motorolajoknál, így könnyebb beazonosítanod, hogy milyenre lesz szükséged. Ugyanakkor általánosságban elmondható, hogy a drágább motorolajak valóban prémiumminőségűek, ezáltal hosszabb élettartamúak is, így érdemes mellettük letenni voksunkat. Ha épp esedékes az olajcseréd, akkor nézd meg az Evo Autó KFT olajkínálatát, mert ott garantáltan megtalálod, amit keresel.

Nem elég az olajat cserélnem?

Közel sem. Amikor olajcserére készülsz, szerezz be új olajszűrőt is, sőt akár új leeresztőcsavart és tömítést is. Ha nem cserélsz szűrőt, akkor a régi bevihet szennyeződéseket az új olajjal a motorba. Ezt érdemes mindenképp elkerülni. Mindezzel sok felesleges problémától óvhatjuk meg magunkat.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: