fbpx
Promó

Gyémánt – nem csak a méret számít

Nehezen találunk klasszikusabb, időtállóbb és értékesebb drágakövet a gyémántnál. Legyen szó eljegyzésről, születésnapról vagy karácsonyi ajándékról, a gyémánttal nem nyúlhatunk mellé. Azonban nem mindegy, hogy honnan vásárolunk, milyen tanúsítványokkal rendelkezik a kő, milyen a színe és a mérete. Régóta alkalmazott nemzetközi értékrendszer állapítja meg az egyes gyémántok legfontosabb tulajdonságait. (Szponzorált cikk)

A gyémánt tömegének mértékegysége a karát

Az apró gyémántokkal kirakott ékszerek elegánsak, visszafogottak, azonban rendkívül látványos egy nagyobb kővel díszített ékszer. A gyémántok tömegét karátban mérik a szakemberek. Egy egykarátos gyémánt 0,2 grammot nyom. Természetesen minél nagyobb egy gyémánt tömege, annál többet kell érte fizetnünk. 

Arra kell számítanunk, hogy karátról karátra körülbelül hatványozódik a gyémánt ára. A karát mértékegysége a világon mindenhol egységes, azonban mégis lehetnek eltérések a gyémántok árában. Ez pedig azért lehetséges, mert van, hogy a gyémánt súlyát nem tudják pontosan meghatározni. 

A legtöbb esetben egy erre szolgáló mérőeszköz pontosan megmutatja a drágakő súlyát. Azonban például ha ékszerbe van foglalva, akkor csak hozzávetőleges eredményt kapunk.

 

A gyémántok tisztasága és színe

A másik két jellemző, amely a gyémánt értékét befolyásolja, a kövek tisztasága és a színe. A gyémántok belsejében a természetben való kialakulásuk nyomán zárványok keletkezhetnek. Ezek a zárványok apró repedések, elváltozások a kövek szerkezetében. Minél több ilyen zárványt rejt egy gyémánt, az értéke annál alacsonyabb lesz. Ahhoz, hogy ezeket a jelenségeket a szakértők felfedezzék, tízszeres nagyítóval vizsgálnak meg minden egyes darabot. 

A másik, jól látható tulajdonság a gyémánt színe. Főszabály szerint minél fehérebb a gyémánt, annál magasabb az értéke. A legtöbb gyémánt színskálája a fehértől a sárgán át a barnáig terjed, azonban léteznek ettől eltérő színű kövek is.

Ezeket a gyémántokat fancy színű gyémántoknak hívja a szakma. Ezeknél a köveknél a színek értéke éppen fordított képet mutat. Minél élénkebbek a kövek, annál magasabb az áruk. A fancy gyémántok közt találunk kéket, sárgát, pirosat, zöldet vagy akár rózsaszínt is.

Egy nagyobb méretű színes gyémánttal díszített gyűrű értéke akár többszörösen meghaladhatja egy fehér gyémánt gyűrű értékét.

A csiszolás, mint értékmutató

A gyémántokat különböző formára csiszolják. A gyémánt az egyik legkeményebb anyag a Földön. Ezért is van az, hogy minél szebben csiszolt a kő, annál értékesebb. A csiszolás értékelésénél figyelembe veszik a csiszolási arányokat, a polírozás minőségét, és azt, hogy a kő mennyire szimmetrikus.

 

A tanúsítványok

Amikor gyémántot vásárolunk, minden esetben kérjünk tanúsítványt az ékszerről. Érdemes megbízható, profi ékszerüzletben gyémánt ékszert vennünk, hogy biztosan kiváló minőségű drágakővel lephessük meg azt, akit szeretünk.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: