fbpx
Hulladékkezelés PET Kupa Hortobágyi Nemzeti Park Összes téma

500 köbméter szeméttől tisztja meg a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetet a HNP és a PET Kupa

A Tisztítsuk meg az országot! projekt I. ütemében megkezdődött az illegális hulladéklerakók felszámolása a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén lévő Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben a természetvédelmi őrök felmérése alapján megközelítőleg 500 köbméter szemét halmozódott fel. A többségében illegálisan elhelyezett hulladékot a projekt I. ütemében tervezzük felszámolni.

Mai napig megközelítőleg 40 folyamkilométer hosszú partszakaszt tisztítottunk meg, 12 szennyezett területet takarítottunk ki. Tapasztalataink szerint az összegyűjtött 350 köbméter hulladéknak közel fele kerülhet újrahasznosításra, a másik fele jellemzően kommunális hulladék. A Kiskörei Vízerőmű – mint az áradások egyik fő fizikai gátja -, a szennyezések egy jelentős részét feltartóztatja, így a délebbi szakaszokon kisebb mértékű a hulladék felhalmozódása, bár gócpontok ott is kialakultak. A vízerőmű a védekezésben kiemelt szerepet lát el és jelenleg is zajlik az ott fennakadt több ezer tonna hulladék kitermelése – közölte a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága.

A Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet sajátos, értékes élőhelyei a folyóparti galériaerdők. Védett státuszuk mellett közösségi jelentőségű élőhelyeknek is minősülnek. Folyóparti elhelyezkedésük miatt jelentős mértékben vannak kitéve a – gyakran szennyezéssel járó – emberi hatásoknak. Jellemzően a nyaraló- és lakóövezetek környékén  alakulhatnak ki  az illegális hulladéklerakók, amelyeket ugyan az önkormányzat időnként felszámol, mégis rendszeresen újratermelődnek.

A folyópartra látogatók által hátrahagyott jelentős mennyiségű szemét valamint az árvizek hozta, külföldi eredetű hulladék számottevő. Utóbbit sok esetben a folyó kifejezetten a galériaerdőkben „pakolja le”. A hulladékszedéssel ezek a jellegzetes, egyedi tájképi értékkel rendelkező természeti területek legalább átmeneti időre mentesülnek a hulladék egy részétől, így a talajszinthez köthető védett fajok, mint a szálkás pajzsika vagy a tallós-nőszőfű tisztább élőhelyen hajthatnak ki. A hulladékszedés fokozza a frekventált kirándulóhelyek értékét is, hiszen az ide látogatók esztétikusabb, tisztább környezetben kapcsolódhatnak ki, pihenhetnek. A mentesített helyszíneken a hulladék újratermelődése ellen a HNP Igazgatóság a Természetvédelmi Őrszolgálat fokozott ellenőrzései és szemléletformálás útján igyekszik fellépni.

A nemzeti park igazgatóságok előzetes felmérésük alapján országosan összesen 155 védett természeti területről, mintegy 8200 köbméter illegálisan lerakott hulladék összegyűjtését, elszállítását és kezelését tervezik elvégezni az év végéig.

Közölte a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága, fotók: PET Kupa

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: