fbpx
Promó

Építsd meg a világot!

A kirakózás minden korosztályt leköt. A kisbabák már egy-másfél éves kortól próbálkozhatnak vele. A kirakózás ugyanis nagyon komoly agymunka, és rengeteg apró készséget fejleszt, nem is megy olyan könnyen, mint azt elsőre gondolnánk. A kirakózás az egész család játéka. A kicsiket fejleszti, a felnőtteket kikapcsolja egy nehéz nap után. Persze csak akkor, ha van hozzá türelmünk, máskülönben fel is bosszanthat a sikertelenség. Ha viszont sikerül minden elemet a helyére rakni, tanulságos és szórakoztató. Joggal lehetünk büszkék magunkra. (Szponzorált cikk)

Fejlesztő kirakók

Elsőként válassz olyan puzzle-t, ahol kevés elemet kell egymásba illeszteni, vagy a körvonalak segítenek a helyes megfejtésben. A nagyobb elemek jól passzolnak a gyerek apró kezeihez. Egy színes állatos vagy járműves bébikirakó tökéletes választás fiúknak és lányoknak is. Később rátérhettek a toronyépítő mesekockákra, ahol minden oldalon más-más kép részlete található, és nem csak azt kell eldönteni, hova való, hanem azt is, melyik képhez tartozik.

Idővel egyre összetettebb feladványok következnek. Megismerhetitek egyes mesék részleteit vagy országok, épületek jellemzőit, később pedig 3D kirakókkal is megpróbálkozhattok, amik észrevétlen tanítanak. A játékos tanulás elengedhetetlen kelléke ugyanis a vizualitás. Először át kell látni a feladványt és meg kell keresni az oda illő részt. Ehhez alapos megfigyelés, a formák és színek felismerése szükséges. Ezután ügyesen be is kell illeszteni az elemet a helyére, ami a finommotorikus mozgást fejleszti. A nagy adag türelemről és koncentrációról ne is beszéljünk. A kirakózás próbára tesz bennünket. 

A kirakó a legjobb fejlesztőjáték

A puzzle változatos színekkel és ábrákkal segíti a logikai gondolkodás kiteljesedését. Története hivatalosan 1763-ban kezdődött, amikor John Spilsbury, angol térképkészítő a falapra felragasztott Nagy-Britannia térképet lombfűrésszel darabolta szét a grófságok határainál. Innen ered a játék elnevezése – jigsaw puzzle -, azaz lombfűrész kirakó. 

Az első ismert puzzle a 19. század közepén jelent meg és hamar népszerűvé vált. Manapság már 3D-s, 4D-s kirakókat, sőt tematikus térképkirakókat is lehet kapni, így a kihívást mindig a megajándékozott korosztály képességeihez lehet igazítani. Az ovisoknak állatos és mesehősös kirakók, a nagyobbaknak pedig térbeli, többdimenziós kirakók ajánlottak, amik összeállítva akár a gyerekszoba díszei is lehetnek.

Rakd ki a világot

A variációk száma végtelen, akár még magunk is kiszínezhetjük a kirakót a fehéralapú kirakóval, ami relaxációs színezőként funkcionálhat. A pár darabostól a több ezer darabos poszterekig is eljuthatunk, ha van elég türelmünk és kitartásunk. A térképes kirakókból a nevezetességeket, fővárosokat, zászlókat is megtanulhatjuk. Menj a KreatívJáték.hu oldalára! A széles választékban mindenki megtalálja a kedvencét, ami a hűvös téli estéken szórakoztatni fogja.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: