fbpx
Promó

Külföldön járva erre számítsunk a téli gumik használatára vonatkozóan

Milyen szabályok vonatkoznak a téli gumik használatára akkor, hogyha a környező országok bármelyikében autózunk? A cikkben ezt a kérdést fogjuk megválaszolni, országonként végigmenve a releváns szabályokon. (Hirdetés)

Ezenkívül persze arra is igyekszünk rávilágítani, hogy nem kizárólag a büntetések elkerülése miatt javasolt téli gumit használni, hanem ezt egyfajta felelősségtudatból is érdemes megtenni.

Emiatt van kiemelt jelentősége a téli gumiabroncsok alkalmazásának

A télen uralkodó alacsonyabb hőmérséklet, az esetleges fagyok a csapadékkal együtt mind-mind olyan körülményeket okozhat, aminek a hatására a nyári gumiabroncsok veszítenek a tapadásukból. Ennek az áthidalása végett erősen ajánlott a téli gumik használata.

A téli gumiabroncsok ugyanis teljesen más összetétellel kerülnek gyártásra. A tervezésük, majd pedig a gyártásuk során végig az számít elsődleges szempontnak, hogy a téli viszonyok között is a biztonságos autózást segítsék elő.

A környező országokban ezek a szabályok vonatkoznak a téli gumik használatára

Hogyha Ausztriába megyünk mondjuk síelni, ott november 1-je és április 15-e között téli gumi nélkül akár kőkemény, 5 ezer eurós bírságra is számíthatunk. Horvátország területén autózva a hajtott tengelyen kell vagy téli vagy pedig négyévszakos gumiknak lennie.

Szerbia egész területén az időjárási viszonyok függvényében alakulhatnak a szabályok. Romániában viszont szigorúbbak a szabályok, november 1-je és március 31-e között itt is kötelező a téli gumi használata, ellenkező esetben pedig szigorúan bírságolnak.

Szlovákia területén az összefüggő hó és jégpáncél megléte esetén a gumik profilmélységét mérik, aminek a minimum értéke 5 milliméter. Németországban 40 euro lehet a bírság mértéke, ha téli gumi nélkül balesetet okozunk, vagy pedig akadályozzuk a forgalmat.

Olaszországban pedig a sípályák közelében kötelező a téli gumik megléte, ezenfelül ők még a hólánc meglétét is ellenőrizni fogják.

Ne csak az esetleges büntetések elkerülése végett tegyük fel a téli gumikat

Habár a fentiek olvasatában úgy tűnhet, hogy csakis a büntetések elkerülése miatt lehet fontos a téli gumi használata, viszont ez nem igaz. Felelősségteljesen gondolkodó autótulajdonosként már csak a saját, illetve az utastársaink biztonsága érdekében is erősen javasolt a megfelelő abroncsok beszerzése.

Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy egy váratlanul megérkező hóesésben mennyire autózhatunk nyugodtan. A téli gumi pedig olyan körülmények között is segít biztosan venni a kanyarokat és stabilan a sávban tartani az autót, amikor a nyári gumikkal ez már csak bajosan volna kivitelezhető.

Különösen annak fényében is erősen javasolt beszerezni a téli modelleket, mivel manapság rengeteg gyártó modelljei érhetők el, többféle árkategóriában.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: