fbpx
Promó

Matrac és pontybölcső a kíméletes bánásmód jegyében

Ma már számos olyan horgásztó létezik, ahol alapfeltétele a horgászatnak a matrac vagy pedig a pontybölcső megléte. Ezek a kellékek ugyanis óriási segítséget jelentenek annak kapcsán, hogy a kifogott halakkal minél kíméletesebben tudjunk bánni. (Hirdetés)

Amennyiben egy ideje fontolóra vettük már a matrac vagy pedig a pontybölcső használatának a lehetőségét, ez a bejegyzés mindenképpen hasznosnak bizonyulhat és aláhúzhatja annak a fontosságát, hogy mennyire hasznos eszközökről van szó.

Bánjunk velük kíméletesen, hogy másnak is életre szóló élményt okozhassanak

Egy sporthorgász a kifogott pontyokra, amurokra és egyéb halakra elsősorban nemes ellenfélként tekint. Vagyis a tisztelet jegyében bánik a kifogott hallal, vigyáz rá, és kíméletesen bánik vele egészen addig, amíg a pikkelyes vissza nem kerül az éltető elemének számító vízbe.

Ez persze csakis akkor lehetséges, hogyha a megfelelő eszközöket alkalmazzuk. Emiatt számít egyébként számos tavon alapfeltételnek az, hogy használjunk pontymatracot vagy pedig pontybölcsőt.

Ennek köszönhetően a visszaengedett halak nagyobb eséllyel maradnak életben és tudnak továbbra is szépen gyarapodni.

Amit a pontymatrac használata kapcsán alapvetően tudni érdemes

A pontymatrac elképesztően hasznos kellék egy sporthorgász felszerelése között. Nagy előnye, hogy viszonylag kis helyen is elfér, ennek köszönhetően egyszerű tárolni és szállítani. A horgászhelyünkön egyszerűen csak kiterítjük a földön, majd a kifogott és megszákolt halat rátesszük a horogszabadítás idejére.

Ennek pedig több előnye lesz. A megszákolt és partra segített hal ugyanis nem a kemény földön fog vergődni, nem sérülnek a pikkelyei, és kisebb traumát jelent neki a horogszabadítás. Sőt, ha a matracot előzetesen meg is vizezzük, azzal még inkább segíthetjük a kíméletes bánásmódot.

Mindez fokozottan igaz olyankor is, amikor a kifogott halról fotókat is készítünk. Ilyenkor az a javaslat, hogy térdeljünk vagy guggoljunk a pontymatrac fölé, és úgy fotózzuk le a megörökíteni kívánt halat.

Amikor már a pontybölcső használata is erősen javasolt

A pontybölcső célja a matrachoz hasonló, de eggyel hatékonyabb megoldásnak számít. Ugyanis létezik egy olyan halméret, aminek a kezelése a puszta matraccal már nehézkesen kivitelezhető. Akinek volt már szerencséje tíz kilogramm feletti példányokat kifogni, az tudja, miről beszélünk.

Egy-egy ekkora ponty vagy amur már elképesztő erőtartalékokkal bír. Hogyha a partra érve a puszta földön vagy egy kisebb matracon szabadítjuk meg a horogtól, az fokozottan sérülésveszélyes lenne a halra nézve.

A pontybölcső pontosan abban segít, hogy elnyelje az esetlegesen vergődő hal erejét. Ezáltal pedig nem áll fenn annak a veszélye, hogy a ponty vagy amur pikkelyei sérülni fognak. Vagyis minél hamarabb visszanyerheti a szabadságát, és még tovább nőhet.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d