fbpx
Tiszaderzs Összes téma Hulladékkezelés PET Kupa KÖTIVIZIG

45 köbméter szeméttől szabaították meg a Tisza-tavat

A PET Kupa és a KÖTIVIZIG közös szemétszedő akciója eredményesen zárult: a hétvégén 446 zsák szemetet szedtek össze a Tisza-tónál.

A november 14-re és 15-re hirdetett, Tisztítsuk meg Magyarországot! elnevezésű szemétszedő akció során a PET Kupa és a KÖTIVIZIG közösen 446 zsák, azaz 45 köbméternyi szemetet szedett össze a Tisza-tónál, erről Laczi Zoltán, a KÖTIVIZIG sajtómunkatársa számolt be honlapjukon.

A lelkes csapat, amelyhez önkéntesek is csatlakozhattak kishajókkal, motorcsónakokkal közlekedve Tiszaderzs, Tiszanána és Dinnyéshát környékén – a 414-409 fkm között – más-más területet tisztítson meg. Miután a szervezők az érintett polgármesterekkel is egyeztettek, az akciót önkormányzatok is támogatták, a derzsi egy csónakot és vezetőt, a nánai pedig kikötői rakodó munkásokkal segítette a munkát.

Rengeteg szemét a hullámtéren

A barátságtalan novemberi időben a szemétszedő „brigád” sajnos megint csak rengeteg szemetet talált a hullámtéren, amelynek jelentős része a határainkon túlról érkezett, erről árulkodtak az idegen nyelvű (többnyire cirill betűs) feliratok. Lehangoló látvány nyújtott, hogy egyik helyen például a tisztának tűnő avar alól, 10 négyzetméteres területről 3 zsák szemét került elő.
Az első napon összesen 243 zsák (mintegy 25 köbméter) szemetet gyűjtöttek az aktivisták, ebből 124 zsák szelektív PET palack és 49 zsák üveg újrahasznosítást követően visszajut a gazdaság vérkeringésébe, míg a 70 zsáknyi kommunális hulladékot a tiszafüredi lerakóba szállítja a KÖTIVIZIG. A 23 résztvevős vasárnapi nap mérlege: 203 zsák (20 köbméter), ebből újrahasznosítható 110 zsák szelektív PET palack és 46 zsák üveg, valamint 47 zsák kommunális hulladék.

Ezt az eredményt örömmel konstatálták a résztevők, ugyanakkor saját szemükkel tapasztalták azt is, hogy sajnos maradt bőven szemét a szépséges Tisza-tó környezetében.

Fotó: KÖTIVIZIG

A szemétszedés eredménye 2,5 hét alatt:

– Szelektív zsák (nagyrészt mindenfajta műanyag, nagyon kevés fém): 740 db
– Üveges zsák: 172 db
– Kommunális zsák: 282 db

(És még rengeteg darabos tétel: székek, hűtők, autógumik, karosszéria elemek, televíziók, hordók, rekeszek, képcsövek.

Összesen: 1194 bezsákolt hulladék, ennek 76 %-a újrahasznosítható.

A szemét térfogata mintegy 115 köbméter, becsült tömege pedig 8 tonna. (Megjegyzendő: mivel a hullámtérben tömörítjük a szelektált PET-palackokat, ezért a 115 köbméter bezsákolt hulladék – ártérbeli állapotát nézve – 250 köbméter begyűjtött hulladéknak felel meg.)

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: